Ξενοδοχεία: Επιδότηση της απασχόλησης και τον Σεπτέμβριο
Την επιδότηση της απασχόλησης στα ξενοδοχεία το Σεπτέμβριο -κατά τα πρότυπα του προγράμματος που εφαρμόστηκε τον Απρίλιο και το Μάιο, δηλαδή μέσω της μετατροπής των επιδομάτων ανεργίας σε επιδοτήσεις εργασίας- ανακοίνωσε χθες η υπουργός Απασχόλησης Φ. Πάλλη Πετραλιά στο προεδρείο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα τουριστικά επαγγέλματα. Στήριξη θα δώσει και η εφαρμογή του προγράμματος της Εργατικής Εστίας που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο, συμπλήρωσε.
Στήριξη
Το μέτρο της επιδότησης, όπως δήλωσε η υπουργός, «εντάσσεται στην πολιτική στήριξης του κλάδου απέναντι στην κρίση, η οποία φαίνεται ότι είχε λιγότερες επιπτώσεις, αλλά και για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερομισθίων για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα».
Η υπουργός υποσχέθηκε, πάντως, ότι θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο «κάλυψης» των εργαζομένων που δεν θα έχουν συμπληρώσει ως το τέλος του χρόνου τα απαιτούμενα 120 ένσημα ώστε να έχουν πλήρη ασφαλιστική «κάλυψη», μειώνοντας το σχετικό όριο. Το αίτημα υπέβαλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λ. Καραθανάσης, επικαλούμενος στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 30.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν επαναπροσλήφθηκαν έγκαιρα, ενώ υπήρξαν, με μονομερείς αποφάσεις, μετατροπές συμβάσεων για την παροχή εκ περιτροπής εργασίας, μειωμένου ωραρίου κ.α.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων εκτίμησε ότι «η κρίση αξιοποιήθηκε ως άλλοθι» για την υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων που έγινε παράλληλα με τη συνέχιση της απασχόλησης περίπου 550.000 ανασφάλιστων όπως και φθηνών «μαθητών» από χώρες του εξωτερικού.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κάλεσε, τέλος, την υπουργό να μην θέσει εκτός της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών ειδικότητες του κλάδου και να επιλύσει, όπως έχει υποσχεθεί, λειτουργικά και οικονομικά θέματα του Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (λειτουργία των περιφερειακών τμημάτων, συμβάσεις εργασίας για τους γιατρούς και ανακατανομή της περιουσίας των κλάδων πρόνοιας και υγείας).
Τουρισμός
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε και ο Αύγουστος για τον τουρισμό στη χώρα μας φέτος, εκτιμούν οι τουριστικοί φορείς. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στα ελληνικά αεροδρόμια κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2009 σημείωσαν πτώση της τάξης του 8,5%, συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, που αντιστοιχεί σε 466.024 λιγότερους τουρίστες. Επίσης, μειωμένα κατά 14,5% ήταν και τα έσοδα από τον τουρισμό στην Ελλάδα κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών.
Ωστόσο, αν και η πτώση στην τουριστική κίνηση αποδεικνύεται μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, συντελεί στη σημαντική επιβράδυνση που παρουσιάζει ο ελληνικός ρυθμός ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι στο δεύτερο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης πέρασε σε αρνητικό έδαφος, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια.
Πηγή: www.imerisia.gr