Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο: μαχαίρι στις ενισχύσεις των μικρομεσαίων
Του Σταθη Kουσουνη
Στο μισό μειώθηκαν οι ενισχύσεις των μικρομεσαίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τουριστικός τομέας την τελευταία διετία, σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Τσακίρης, είχε ενημερώσει από τον περασμένο Ιανουάριο την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη για το επενδυτικό ενδιαφέρον που συγκέντρωσε το πρόγραμμα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των ΠΕΠ με προτάσεις συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ζητώντας την εξασφάλιση επαρκών πόρων για την κάλυψη της δημόσιας δαπάνης. Οπως αναφέρει ο κ. Τσακίρης, η υπουργός από τον αρχικό προϋπολογισμό των 1,5 δισ. ευρώ είχε ανακοινώσει ότι θα διατεθούν για τον τουρισμό περίπου 500 εκατ. ευρώ. Τελικά, υποστηρίζει ότι οι ενισχύσεις μειώθηκαν στο μισό.
Εξαιτίας αυτής της απόφασης, σημειώνει, απορρίπτονται προτάσεις μικρών ξενοδόχων παρ’ ότι έχουν λάβει πολύ υψηλή βαθμολογία λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων στα ΠΕΠ. Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει, αντί να ενισχυθούν τα κονδύλια της συγκεκριμένης δράσης, αποδυναμώθηκαν με τη μεταφορά ήδη δεσμευμένων κονδυλίων σε άλλους τομείς. Να σημειωθεί ότι το 88% των ελληνικών ξενοδοχείων είναι δυναμικότητας κάτω των 50 δωματίων. Στο πλαίσιο αναμόρφωσης του αναπτυξιακού νόμου, το Επιμελητήριο έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ευνοϊκού πλαισίου κινήτρων για τον εκσυγχρονισμό των μικρού και μεσαίου μεγέθους ξενοδοχείων. Παράλληλα, είναι υπέρ μιας περιοριστικής πολιτικής για την ίδρυση νέων κλινών, σε περιοχές όπου οι υποδομές αδυνατούν να τις υποστηρίξουν.
ΕΤΑ
Εξάλλου, σε αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών του λόγω της κρίσης οδηγείται ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός τουριστικών επιχειρηματιών. Ενδεικτικό παράδειγμα της οικονομικής στενότητας της αγοράς αποτελεί και το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών μισθωτών ή χρηστών περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), το οποίο έχει φθάσει στα 7,5 εκατ. ευρώ. Πάντως, η Εταιρεία το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει να αναθερμάνει το ενδιαφέρον της αγοράς για επενδύσεις στα περιουσιακά της στοιχεία ανακινώντας προκηρυχθέντες διαγωνισμούς οι διαδικασίες των οποίων έχουν παγώσει εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. Παράλληλα, θα συνταχθεί επιχειρησιακό σχέδιο με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα έναρξης των διαδικασιών αξιοποίησης «ώριμων» προς αξιοποίηση ακινήτων της εταιρείας. Στο ίδιο πλαίσιο θα επικαιροποιηθούν στοιχεία για την εξαίρεση περιουσιακών της στοιχείων από διαδικασίες τουριστικής τους εκμετάλλευσης λόγω διαφόρων δεσμεύσεων (αρχαιολογικών, αιγιαλού κ.ά.) με απώτερο στόχο να παραχωρηθούν σε άλλους δημόσιους ή της Αυτοδιοίκησης φορείς.
Πηγή: news.kathimerini.gr