Οι εκπτώσεις… μείωσαν τις πωλήσεις έως και 25%

Σε απόγνωση βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος, καθώς δεκαπέντε μέρες πριν από τη λήξη των θερινών εκπτώσεων και ήδη στον απολογισμό τους καταγράφουν μείωση πωλήσεων από -15% έως -25%.

Η ευκαιρία που είχαν οι καταστηματάρχες για αναθέρμανση του τζίρου τους, και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης, χάνεται και τώρα ανησυχούν ιδιαίτερα για την τύχη των επιχειρήσεών τους. Η κατάσταση στην αγορά γίνεται περισσότερο δραματική και ένας από τους… βραχνάδες που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι οι ακάλυπτες επιταγές.
Οι εκπτώσεις… μείωσαν τις πωλήσεις έως και 25%

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις, όπως περιγράφουν στο «Εθνος» οι εκπρόσωποι των εμπορικών συλλόγων της Αθήνας και του Πειραιά, η εικόνα είναι άσχημη: «Η πτώση του τζίρου είναι δραματική», λέει το μέλος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Ν. Γιαννέτος και συνεχίζει: «Οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά 20% με 25%». Αλλά και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου του Πειραιά, Β. Κορκίδης, επισημαίνει: «Οι εκπτώσεις δεν πάνε καλά. Και δεν βλέπω να αλλάζουν τα πράγματα ούτε στις επόμενες 15 μέρες, μέχρι τη λήξη τους. Ο τζίρος ιδίως στα είδη ένδυσης και υπόδησης έχει πέσει κατά 15% με 20%, ενώ σε άλλους κλάδους φτάνει και το 25%. Τέτοιοι είναι οι ηλεκτρικές συσκευές και ο οικιακός εξοπλισμός».

Ως προς τα αίτια της αρνητικής πορείας των εκπτώσεων, οι έμποροι την αποδίδουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά: «Οι καταναλωτές συμπεριφέρονται με φόβο και είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι στις δαπάνες τους. Δεν βλέπουν προοπτική ανάκαμψης και διεξόδου από την κρίση, με αποτέλεσμα, παρά τις μεγάλες μειώσεις τιμών, να μην κάνουν ψώνια», εξηγεί ο κ. Γιαννέτος.

Απαισιόδοξος δηλώνει και ο κ. Κορκίδης: «Δυσκολεύονται πάρα πολύ τα νοικοκυριά. Η κρίση τούς έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια και η αγορά κινήθηκε μόνο τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, όταν άρχισε η σεζόν των εκπτώσεων. Και πάλι οι καταναλωτές ήταν φειδωλοί στις αγορές τους». Οι επιπτώσεις στις εμπορικές επιχειρήσεις είναι αρνητικές, ενώ οι έμποροι δεν διστάζουν να μιλούν και για λουκέτα…: «Για τον εμπορικό κόσμο τους επόμενους δύο με τρεις μήνες τα πράγματα αγριεύουν. Οι υποχρεώσεις τρέχουν… Ολο και μεγαλώνει ο αριθμός των μεταχρονολογημένων και ακάλυπτων επιταγών. Φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν… θύματα. Δηλαδή πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν», σημειώνει το μέλος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας. Αλλά και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου του Πειραιά δεν κρύβει την ανησυχία του: «Η κατάσταση των εμπορικών καταστημάτων χειροτερεύει και δυστυχώς η πολιτεία δεν προχωρεί σε κινήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Το ύψος των ακάλυπτων επιταγών στο τέλος της χρονιάς εκτιμούμε ότι θα φτάσει στα 3 δισ. ευρώ». Ο κ. Κορκίδης συνεχίζει προτείνοντας: «Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά θα ζητήσει και θα επιμείνει μέσω της ΕΣΕΕ για την αύξηση του ποσοστού πρόβλεψης επισφαλών απαιτήσεων των επιχειρήσεων από 1% σε 3%, ώστε να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα της έκρηξης των ακάλυπτων επιταγών».

Για το θέμα των επιταγών ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κρούει με τη σειρά του τον… κώδωνα του κινδύνου: «Στην έλλειψη ρευστότητας οι παραγωγικές τάξεις απαντούν με το αίτημα της ελαστικοποίησης των κριτηρίων δανειοδότησης, ώστε να ρεύσει το απαραίτητο χρήμα στην αγορά, διαφορετικά στο ντόμινο της κρίσης θα εμπλακούν υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, που μέχρι σήμερα παρέμεναν αλώβητες, και η φούσκα των ακάλυπτων επιταγών θα διογκώνεται.

το ΕΒΕΑ έχει ζητήσει την παράταση χρόνου εξόφλησης των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ, ενώ θα πρέπει να συνεισφέρουν οι ίδιες οι εμπορικές τράπεζες με νέα μείωση των επιτοκίων σ' αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία», καταλήγει ο κ. Μίχαλος.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Πηγή: www.ethnos.gr