Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κος Στ. Κομνηνός προσκεκλημένος στο Δ.Σ. ΒΕΑ για το ΓΕ.ΜΗ και τις Υπηρεσίες μιας Στάσης και την επικείμενη εφαρμογή τους
(Ν. 3419/2005 για την λειτουργία του ΓΕ.ΜΗ και Ν. 3853/2010 περί απλοποίησης διαδικασιών σύστασης εταιρειών)
Με αφορμή σχέδιο ΚΥΑ, που ρυθμίζει διαδικασίες λειτουργίας «Υπηρεσία μιας Στάσης», σε σχέση με το ΓΕ.ΜΗ και με εμπλεκόμενους Δημόσιους φορείς, πραγματοποιήθηκε το Δ.Σ. του ΒΕΑ, με προσκεκλημένο τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνό και τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του ΓΕ.ΜΗ κ. Μιχάλη. Σφακιανάκη.
Σκοπός της πρόσκλησης ήταν να τεθούν οι προβληματισμοί του ΒΕΑ, καθώς και ζητήματα που χρήζουν διευκρίνισης συμπλήρωσης ή τροποποίησης, με το δεδομένο μάλιστα ότι η εφαρμογή του νέου θεσμού βρίσκεται προ των πυλών (4-4-2011 προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης).
Ο πρόεδρος του ΒΕΑ κος Παύλος Ραβάνης σημείωσε ότι τα Επιμελητήρια στηρίζουν απόλυτα τις διαδικασίες και το ΒΕΑ έχει κατ' επανάληψη τονίσει την ανάγκη έναρξης του θεσμού ΓΕ.ΜΗ για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την βελτίωση των διαδικασιών άσκησης επιχειρηματικότητας. Η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της εφαρμογής του, υπήρξε και η βασική αιτία για την οποία ζητήθηκε αναβολή των Επιμελητηριακών εκλογών, από την Γ.Σ. της ΚΕΕΕ.
Ο κος Π. Ραβάνης σημείωσε επίσης ότι το θεσμικό πλαίσιο για το ΓΕ.ΜΗ και την Υπηρεσία μιας Στάσης, παραμένει αρκετά ασαφές, παρουσιάζει σημαντικά κενά και δημιουργεί ερωτηματικά για την εφαρμογή του.
Πιο συγκεκριμένα δημιουργούνται οι εξής προβληματισμοί:
- Με το δεδομένο ότι η αρμοδιότητα των Υπηρεσιών μιας Στάσης δεν αποδίδεται μόνο στα Επιμελητήρια αλλά και στους συμβολαιογράφους και τα πιστοποιημένα ΚΕΠ, θεωρείται απαραίτητη η ρητή παραπομπή μέσα από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, στην ταξινόμηση των δραστηριοτήτων στα Επιμελητήρια.
- Δεν υφίσταται σαφής διάταξη, η οποία να ορίζει το δικαίωμα των Επιμελητηρίων επί της είσπραξης ΓΕΚΣΕ (Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρειών)
- Θα πρέπει τέλος να προσδιοριστεί η οργανική σχέση της Υπηρεσίας μιας Στάσης με τα Επιμελητήρια και την Kεντρική υπηρεσία ΓΕ.ΜΗ, ώστε να μη δημιουργούνται κενά σε θέματα εποπτείας και ελέγχου (εφόσον τα Γραφεία ΓΕ.ΜΗ θα λειτουργούν στα Επιμελητήρια και θα στελεχώνονται από προσωπικό των Επιμελητηρίων).
Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κος Κομνηνός από πλευράς του, σημείωσε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του, γιατί μετά από προσπάθειες ετών αντιμετωπίστηκαν οι αγκυλώσεις και τα προβλήματα συντονισμού 5 εμπλεκόμενων, λόγω αρμοδιοτήτων, Υπουργείων (ΥΠ.ΟΙΚ., ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.Δ., ΥΠ.ΕΡΓ., ΥΠ.ΔΙΚ., ΥΠ.Α.ΑΝ), πραγματοποιήθηκαν οι εκκαθαρίσεις Μητρώων Επιμελητηρίων και βρισκόμαστε πλέον ενώπιον της υλοποίησης ενός αιτήματος του Επιμελητηριακού κόσμου, για την δημιουργία ενός Μοναδικού Συστήματος καταχώρησης επιχειρήσεων, το οποίο χρησιμοποιεί και αξιοποιεί τις Επιμελητηριακές δομές.
Φορείς που συνδέονται είναι: για φορολογική ενημερότητα, το ΥΠ.ΟΙΚ, για ασφαλιστική ενημερότητα, το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ, για επωνυμίες, τα Επιμελητήρια , για ΑΦΜ το TAXIS-NET κλπ. ενώ το σύστημα ΓΕ.ΜΗ θα δίνει τον αριθμό ΓΕ.ΜΗ.
Όπως σημειώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα από 4-4-2011 θα λειτουργήσουν οι Υπηρεσίες μιας Στάσης. Έτσι οι ΟΕ και ΕΕ θα μπορούν να απευθύνονται στα Επιμελητήρια και οι ΑΕ και ΕΠΕ στους Συμβολαιογράφους. Θα πληρώνουν ηλεκτρονικά ένα συνολικό ποσό, που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις σχετικές υποχρεώσεις τους και οι διαδικασίες ολοκλήρωσης σύστασης θα συμπληρώνονται εντός 10ήμερου.
Το Εποπτικό Συμβούλιο λειτουργεί ήδη και βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΚΕΕΕ για το ζήτημα ταξινόμησης των δραστηριοτήτων στα Επιμελητήρια.
Ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου κος Μιχάλης Σφακιανάκης αναφέρθηκε στο ρόλο του Συμβουλίου σε σχέση με την εποπτεία και την επίλυση θεμάτων και στην αναμενόμενη αναβάθμιση της θέσης της χώρας στον πίνακα διεθνούς κατάταξης της Παγκόσμιας Τράπεζας, για την ευκολία διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων.
Θέματα που τέθηκαν από μέλη του ΔΣ ΒΕΑ ήταν:
- Η εξέταση της δυνατότητας εξασφάλισης πόρων για τα Επιμελητήρια, τα οποία αναλαμβάνουν πρόσθετο έργο.
- Η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης απλούστευσης διαδικασιών σύστασης και για τις ατομικές επιχειρήσεις.
- Επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί, πως η ανάγκη επιτάχυνσης διαδικασιών εφαρμογής του ΓΕ.ΜΗ και των Υπηρεσιών μιας στάσης δεν θα δημιουργήσει στρεβλώσεις.
- Η ανάγκη αντιμετώπισης της διασποράς των Γραφείων μιας Στάσης στους συμβολαιογράφους με πρόβλεψη δυνατότητας λειτουργίας «Συμβολαιογράφων υπηρεσίας στα Επιμελητήρια»
- Η ανάγκη αξιοποίησης σχολάζοντος προσωπικού των Νομαρχιών, που δημιουργείται από την μεταφορά έργου σε άλλους φορείς.
Τέλος οι παρευρισκόμενοι με την ευκαιρία της παρουσίας του Γενικού Γραμματέα, τόνισαν την δεινή θέση, στην οποία έχει περιέλθει η βιοτεχνία, την δραματική συρρίκνωση της και την παντελή έλλειψη ρευστότητας.
Ο Γενικός Γραμματέας στο θέμα των ατομικών επιχειρήσεων σημείωσε την ύπαρξη βούλησης αλλά οι ιδιαιτερότητες αδειοδότησης επαγγελμάτων δημιουργούν προς το παρόν απαιτήσεις για πιο σύνθετες διαδικασίες. Αναφέρθηκε στους προγραμματισμούς του Υπουργείου για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίοι και θα αναλυθούν σε επόμενο Δ.Σ. και κατέληξε ότι η λειτουργία του ΓΕ.ΜΗ και των Υπηρεσιών μιας Στάσης, έχουν να προσφέρουν μόνο πολλαπλά οφέλη σε επιχειρήσεις, Επιμελητήρια και την χώρα γενικότερα.
Η Διοίκηση του ΒΕΑ καθώς και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Επιμελητηρίων κος Μιχάλης Γιάγκας που παραβρέθηκε, δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στο νέο εγχείρημα, το οποίο μάλιστα σε συνδυασμό και με τον νόμο της αδειοδότησης των επιχειρήσεων από τα Επιμελητήρια προσδίδει διευρυμένο και ουσιαστικότερο ρόλο στον Επιμελητηριακό θεσμό.
Ο πρόεδρος του ΒΕΑ κλείνοντας σημείωσε ότι μέσα από τον διευρυμένο αυτό ρόλο βασική επιδίωξη θα πρέπει να είναι η στήριξη του επιχειρηματία και της επιχειρηματικότητας γενικότερα.