Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Π. Ραβάνης
γα το φορολογικό σχέδιο νόμου.
Ο πρόεδρος του ΒΕΑ κος Π. Ραβάνης σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι από το φορολογικό Σ/Ν στη σωστή κατεύθυνση βρίσκονται:
- – Η διατήρηση του φορολογικού συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων και η πρόβλεψη για ευνοϊκή φορολόγηση των μη διανεμόμενων κερδών που δημιουργούν ανάπτυξη
- – Το πενταετές αφορολόγητο για νέους επιχειρηματίες έως 30 ετών
- – Ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών (βάσει εσόδων-εξόδων), αλλά και η πρόβλεψη κριτηρίων αυτοελέγχου για ειδικές περιπτώσεις μικρών επιχειρήσεων υπό όρους και προϋποθέσεις, όπου η φορολογική υποχρέωση κατ' αρχήν θα ολοκληρώνεται
- – Ορθή και επιβεβλημένη η καθιέρωση των ταμειακών μηχανών παντού, καθώς και η εφαρμογή των φορολογικών πιστοποιητικών από ορκωτούς λογιστές, αλλά και λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία, για τις μικρότερες επιχειρήσεις, που επιμερίζει ευθύνες σε επιχείρηση και λογιστές
Οι σύγχρονες μορφές ηλεκτρονικών συναλλαγών με ηλεκτρονική τιμολόγηση, πληρωμές με πιστωτικές κάρτες χωρίς μετρητά πάνω από ένα ποσόν και ηλεκτρονικές υπογραφές αν και θα δυσκολέψουν περισσότερο τις μικρότερες επιχειρήσεις επιβάλλονται για λόγους καταπολέμησης φοροδιαφυγής αλλά και γενικότερου εκσυγχρονισμού της οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό ζητήματα που επισημαίνονται είναι το ύψος του ποσού πάνω από το οποίο οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού ώστε να μην οδηγηθούμε στην τραπεζική γραφειοκρατία και εκμετάλλευση από προμήθειες.
.Το φορολογικό ζήτημα είναι πολύπλοκο και πολυδιάστατο. Πέρα από την οικονομική του διάσταση συνδέεται και με τις απαιτήσεις εκσυγχρονισμού που επιβάλλουν νέα δεδομένα. Το κυρίαρχο προς το παρόν είναι να αποδεικνύεται η φορολογική δικαιοσύνη στις κυβερνητικές επιβολές και ο σεβασμός στην αρχή ότι κάθε κατηγορία φορολογούμενων συνεισφέρει κατά τις δυνατότητές της στην συνολική προσπάθεια που διεξάγεται από όλη την ελληνική κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο σήμερα.
Επειδή όμως το φορολογικό με την νέα εισοδηματική πολιτική απορροφούν ρευστότητα από την κατανάλωση θα πρέπει άμεσα να δοθεί η αναμενόμενη ώθηση στον τομέα ανάπτυξη με το νέο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ, άμεση αξιοποίηση ΕΣΠΑ και νέο αναπτυξιακό νόμο.
Πηγή: ΒΕΑ