Τον απολογισμό της συνόδου κορυφής έκανε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, την Παρασκευή κάνοντας λόγο για συμφωνία που θέτει τις βάσεις για διαμόρφωση συνθηκών δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρώπη.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι με βάση τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ, εξασφαλίζεται υψηλός βαθμός δημοσιονομικής πειθαρχίας που είναι αναγκαίος για να στηριχτεί η νομισματική ενοποίηση.
Όπως επισήμανε, «Οι αποφάσεις που ελήφθηκαν αποτελούν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της κρίσης αλλά και για να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον… Ταυτόχρονα όμως αυτές οι αποφάσεις θα έχουν θετική επίδραση στις αγορές σήμερα γιατί αποτρέπουν ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον… Εδώ και ενάμιση χρόνο το Συμβούλιοι έχει λάβει αποφάσεις που αποτελούν στήριξη συγκεκριμένων κρατών και δημιουργία μηχανισμών που μπορούν να παρέμβουν στις αγορές».
Πρόσθεσε δε ότι δρομολογούνται εξελίξεις που θα συζητηθούν αναλυτικότερα τους επόμενους μήνες ώστε να επανεξεταστούν το Μάρτιο.
Ειδικότερα, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι κατά τη σύνοδο κορυφής απαιτήθηκε ένα δημοσιονομικό συμβόλαιο που αποτελείται από διάφορα στοιχεία, με βασικότερο τον κανόνα ότι οι προϋπολογισμοί πρέπει να είναι ισορροπημένοι.
Η αξιολόγηση του κατά πόσο μια χώρα θα φέρνει σε ισορροπία τον προϋπολογισμό της σωστά γίνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είπε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, τόνισε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να αξιολογεί τους προϋπολογισμούς και να ζητά την τροποποίησή τους.
Διευκρίνισε, πάντως, ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει τους νέους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας εφόσον μηδενίσει τα ελλείμματα.
Κάνοντας έναν απολογισμό της συνόδου, ο κ. Παπαδήμου τόνισε ότι το θέμα της έκδοσης κοινών ομολόγων για τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης παραμένει ανοικτό και θα εξεταστεί περαιτέρω στην πορεία.
Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε και στους δυο μηχανισμούς στήριξης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης (ESM) κάνοντας λόγο για επαναξιολόγηση του ορίου χρηματοδότησής τους το Μάρτιο.
Γενικότερα, τόνισε, υπάρχει θετική διάθεση για αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των δυο αυτών μηχανισμών.
Διευκρίνισε δε ότι αποφασίστηκε οι παρεμβάσεις του ESM να γίνονται με ενισχυμένη πλειοψηφία (85% των ψήφων) κι όχι με ομοφωνία των χωρών-μελών της Ε.Ε.
Καλοί οιωνοί για το PSI
Στόχος της Ελλάδας είναι να υπάρξει όσο τον δυνατόν υψηλότερη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), δήλωσε ο κ. Παπαδήμος, χαρακτηρίζοντας καλούς τους οιωνούς για την διαδικασία αυτή.
«Η προσπάθεια είναι να μεγιστοποιηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο PSI… δεν βλέπω γιατί να μην συμμετάσχουν οι ιδιώτες. Οι οιωνοί για το PSI είναι καλοί», τόνισε
Αναφορικά με την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων, ο πρωθυπουργός είπε ότι εφόσον εφαρμοστούν όσα έχουν αποφασιστεί δεν θα υπάρξει η ανάγκη να ληφθούν νέα.
Πηγή: imerisia.gr