Πλησιάζουν τα 2 δισ. οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές στο 10μηνο

Ευγενια Tζωρτζη

Τα 2 δισ. ευρώ προσεγγίζουν ήδη οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές που σφραγίστηκαν στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, καταδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας στην αγορά, παρά τη μειωμένη βαρύτητα που έχουν πλέον ως μέσο πίστωσης.

Η εξέλιξη των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών στο δεκάμηνο παραπέμπει σε αύξηση κατά 25% σε σχέση με το 2010, χρονιά κατά την οποία το ύψος τους διαμορφώθηκε στα 2 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις για το 2011 ανεβάζουν το σύνολο των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών στα 2,5 δισ. ευρώ και αποτελούν τη δεύτερη χειρότερη χρονιά μετά το 2009, όταν το ύψος τους είχε εκτιναχθεί στα 3,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της «Τειρεσίας», τον Οκτώβριο οι ακάλυπτες επιταγές διαμορφώθηκαν στα 119,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 23,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ μείωση της τάξης του 9,7% κατέγραψαν και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, το ύψος των οποίων διαμορφώθηκε στα 19,9 εκατ. ευρώ.

Παρά τη μείωση που εμφανίζεται σε μηνιαία βάση, η εξέλιξη των ακάλυπτων επιταγών στο σύνολο του δεκαμήνου δείχνει αύξηση κατά 20,2%, ενώ κατά 2,9% αυξήθηκαν οι απλήρωτες συναλλαγματικές. Συγκεκριμένα, το ύψος των ακάλυπτων επιταγών διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο του 2011 στα 119,5 εκατ. ευρώ έναντι 155,6 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2010, ενώ το ύψος των απλήρωτων συναλλαγματικών περιορίστηκε στα 18 εκατ. ευρώ έναντι 19,9 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Παρά την εμφανιζόμενη μείωση σε μηνιαία βάση, η εξέλιξη των ακάλυπτων επιταγών και γραμματίων στο σύνολο του οκταμήνου επηρεάζεται από την τεχνητή αύξηση που είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, όταν είχε αλλάξει το σύστημα ένταξης των αθετούμενων υποχρεώσεων στη βάση δεδομένων της «Τειρεσίας».

Το μέτρο που θεσμοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2010 δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, καθώς ήδη τον Ιούνιο του 2011, το ποσοστό αυτών που αθέτησαν εκ νέου κάποια οικονομική τους υποχρέωση και επανεντάχθηκαν στο σύστημα ανήλθε στο 42,4%. Αντίστοιχη είναι η εξέλιξη του ποσοστού αυτών που διαγράφηκαν λόγω της μείωσης του χρόνου τήρησης των δεδομένων και οι οποίοι έως τον Ιούνιο του 2011 επανεντάχθηκαν σε ποσοστό 45,2%.

Πρόκειται για τους μισούς περίπου από αυτούς που ευεργετήθηκαν και οι οποίοι δεν κατάφεραν να μείνουν συνεπείς, αθετώντας εκ νέου κάποια οικονομική τους υποχρέωση από επιταγή, συναλλαγματική ή δάνειο, ή καθυστερώντας την εκπλήρωσή της για πάνω από τρεις μήνες.

Ανησυχητικότερη εξέλιξη αποτελεί, πάντως, ο οικονομικός αποκλεισμός που υφίστανται οι ελληνικές επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με το εξωτερικό, καθώς οι προμηθευτές συρρικνώνουν ασφυκτικά τους χρόνους πίστωσης, ενώ την ίδια στιγμή αρνούνται να αποδεχθούν εγγυητικές επιστολές από τις ελληνικές τράπεζες. Το φαινόμενο εντάθηκε το τελευταίο διάστημα και αποτυπώνει την επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τον περιορισμό της χρηματοδότησης από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος και την αδυναμία του να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά.

Πηγή: news.kathimerini.gr