ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΒΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΒΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κων/νος Μίχαλος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη τόνωσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων ως μοναδική λύση επιβίωσης τους κατά την περίοδο της  οικονομικής κρίσης, απέστειλε επιστολή στον Υφυπουργό Εξωτερικών κο Σ. Κουβέλη και στην Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λ. Κατσέλη, στην οποία διατυπώνονται δύο προτάσεις του ΕΒΕΑ για την αναδιάρθρωση των φορέων προώθησης των ελληνικών εξαγωγών, με σκοπό να γίνει αποτελεσματικότερη η λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα, προτείνεται α) η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα  ελληνικών εξαγωγών, ο οποίος θα συνενώσει όλους τους σήμερα ανεξάρτητα λειτουργούντες κρατικούς φορείς (ΟΠΕ, Invest in Greece κλπ.) και θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη χάραξη και υλοποίηση της εξαγωγικής στρατηγικής της χώρας, και β) η ανασύσταση του ουσιαστικά καταργημένου κλάδου των Εμπορικών Ακολούθων (Οικονομικοί και Εμπορικοί Υπάλληλοι), οι οποίοι θα ενταχθούν στον ενιαίο φορέα και θα αναλάβουν την υποβοήθηση των ελληνικών επιχειρήσεων στις ξένες αγορές.

Θέση του ΕΒΕΑ είναι πως μόνο μέσα από συντονισμένη και ενιαία στρατηγική θα μπορέσουν οι ελληνικές ΜΜΕ να προσεγγίσουν τις αγορές του εξωτερικού, κάτι που σήμερα δυστυχώς δε συμβαίνει.

* Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Αγαπητέ Κε Υπουργέ,

Με την ευκαιρία της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ, η οποία παραδοσιακά έχει το χαρακτήρα αποτύπωσης του δυναμικού της ελληνικής οικονομίας, και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προώθησης και ενίσχυσης της  εξωστρέφειας των επιχειρήσεων ως μοναδική λύση αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, θα  ήθελα να σας υποβάλω μία πρόταση για την αναβάθμιση των δομών ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών.

Η σημερινή κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την ουσιαστική προοδευτική κατάργηση του κλάδου των Οικονομικών και Εμπορικών Υπαλλήλων (ΟΕΥ) και την πολυδιάσπαση του έργου των φορέων ενίσχυσης των εξαγωγών, κάθε άλλο παρά ενισχύει τον προαναφερθέντα στόχο της ενίσχυσης της εξωστρέφειας, και αποδεικνύεται καθημερινά πως δε διευκολύνει τις επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους για ανεύρεση εξαγωγικών αγορών. Το αντίθετο, μάλιστα, πολλές φορές δημιουργεί σύγχυση, αλληλοεπικαλύψεις και τελικά απογοήτευση και απαξίωση του έργου των κρατικών εξαγωγικών φορέων, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να καταλήγουν να αναζητούν από μόνες τους, με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν, το δρόμο που οδηγεί στις εξωτερικές αγορές.    

Θεωρώντας πως, παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος, υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής βελτίωσης της κατάστασης αυτής-κάτι που αποτελεί ζωτικό θέμα για την οικονομία μας-, και αφού μελετήσαμε τα σχήματα προώθησης εξαγωγών τα οποία λειτουργούν σε άλλες εξαγωγικές χώρες (π.χ. Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία) καταρτίσαμε την παρακάτω πρόταση αναδιάρθρωσης του συστήματος, την οποία και θέτουμε υπόψη σας. Συγκεκριμένα, προτείνουμε δύο βασικές δράσεις:

  • 1) Τη δημιουργία ενός ενιαίου, κεντρικού φορέα συντονισμού των ελληνικών εξαγωγών, ο οποίος θα συνενώσει τις σημερινές χωριστές εξαγωγικές υπηρεσίες και φορείς (ΟΕΥ, ΟΠΕ, Invest in Greece κλπ.), και θα εκπροσωπείται αυτοτελώς στις έδρες των διπλωματικών μας αρχών στο εξωτερικό. Ο φορέας αυτός θα διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχουν τα σχετικά με τις εξαγωγές Υπουργεία (ΥΠΕΞ, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης) και οι εμπλεκόμενοι με τις εξαγωγές φορείς του ιδιωτικού τομέα (Επιμελητήρια, Σύνδεσμοι Βιομηχάνων, Εξαγωγέων κλπ). Ο φορέας θα χαράσσει αυτοτελώς την εξαγωγική πολιτική της χώρας και θα υλοποιεί τις δράσεις εφαρμογής της.

  • 2) Την επανασύσταση του κλάδου των ΟΕΥ ως υπαλλήλων του φορέα πλέον, ενώ στον κλάδο τους θα μπορούν να ενταχθούν και οι σήμερα εργαζόμενοι στους φορείς προώθησης των εξαγωγών (ΟΠΕ, Invest in Greece), με σκοπό την αύξηση του δυναμικού στελέχωσης των Εμπορικών Γραφείων του εξωτερικού. Η επιμόρφωση των ΟΕΥ προτείνεται να γίνεται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, τόσο κατά την ένταξη τους στον κλάδο , όσο και κατά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να επιτυγχάνεται η διαρκής κατάρτιση τους. Επισημαίνεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του έργου των ΟΕΥ στο εξωτερικό είναι η αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής την οποία διαθέτουν αυτοί για την ενημέρωση των επιχειρήσεων. Επίσης, με σκοπό τη μείωση του κόστους λειτουργίας των Εμπορικών Γραφείων προτείνεται (πρακτική η οποία ακολουθείται από τις περισσότερες μεγάλες εξαγωγικές χώρες) η αυξημένη στελέχωση τους με τοπικό προσωπικό.

Όσον αφορά στην κάλυψη του κόστους λειτουργίας του νέου φορέα, προτείνεται αυτή να προέρχεται από τρεις πηγές: α) από τα κονδύλια τα οποία δίδει σήμερα ο Κρατικός Προϋπολογισμός  για τη λειτουργία των επιμέρους φορέων και των υπαλλήλων τους (τα οποία πιθανώς θα μπορούν και να μειωθούν λόγω της άρσης των σημερινών αλληλοεπικαλύψεων), β) από συνεισφορές των φορέων που θα συμμετέχουν στο Δ.Σ, και γ) από ανταποδοτικές υπηρεσίες που θα προσφέρει αυτός προς τους εξαγωγείς.

Έχουμε επίσης διαθέσιμες προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιμέρους τεχνικών λεπτομερειών λειτουργίας του νέου φορέα, ιδίως σε ό,τι αφορά στα Εμπορικά Γραφεία του εξωτερικού και την ένταξη τους στη δομή των Διπλωματικών Αρχών της χώρας, τις οποίες μπορούμε να σας υποβάλουμε αναλυτικά εάν θελήσετε να συζητήσουμε εκτενώς την πρόταση μας.

Γνωρίζοντας και εκτιμώντας το ενεργό ενδιαφέρον σας για την τόνωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, ελπίζουμε να αντιμετωπίσετε την πρόταση μας θετικά, και βρισκόμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω συζήτηση».

Πηγή: ΕΒΕΑ