Πώς θα υπολογίζεται ο φόρος για την περαίωση

Πώς θα υπολογίζεται ο φόρος για την περαίωση 
Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι με τη ρύθμιση θα εισπραχθούν 2,5 δισ. ευρώ

Το θέμα της περαίωσης απασχολεί τις τελευταίες ημέρες το οικονομικό επιτελείο και ειδικότερα ο τρόπος που θα υπολογίζεται ο φόρος. Επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, φέρεται να είναι ο υπολογισμός με τον εξής μαθηματικό τύπο:

Ακαθάριστα έσοδα Χ διορθωτικό συντελεστή που θα λαμβάνει υπόψη και το μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους Χ συντελεστή φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.

Για τις υποθέσεις επιχειρήσεων ή ελεύθερων επαγγελματιών που δεν βαρύνονται με φορολογικές παραβάσεις, τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα κάθε ανέλεγκτης χρήσης θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 1%. Μάλιστα, σύμφωνα με το βασικό σενάριο ο συντελεστής θα αυξάνεται στο 2% όταν δεν υπάρχουν βιβλία, ενώ αν τα βιβλία έχουν χαρακτηριστεί ανακριβή, ο συντελεστής θα διαμορφώνεται στο 3%. Το γινόμενο αυτό αποτελεί τη βάση υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ της περαίωσης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών με τη ρύθμιση αυτή αναμένεται το κράτος να λάβει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Το 10% ή και παραπάνω θα καταβάλλεται με την υπαγωγή στη ρύθμιση περαίωσης και το υπόλοιπο  σε δόσεις.

Εκτός ρύθμισης θα μείνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι εισηγμένες στο ΧΑ,  οι  τράπεζες, καθώς και όσες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες, στις οποίες έχει επιβληθεί πρόστιμο για φοροδιαφυγή, όπως οι γιατροί του Κολωνακίου ή μεγαλοδικηγόροι.

Μάλιστα, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, για την τελευταία περίπτωση εξετάζεται το ενδεχόμενο τα πρόστιμα αυτά να καταβάλλονται κανονικά, ακόμα και η προκαταβολή του 25% για όσες υποθέσεις εκκρεμούν στα δικαστήρια, με μόνη δυνατότητα ρύθμισης για τις προσαυξήσεις.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν στη ρύθμιση θα συμπεριληφθούν τα πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία.

Πηγή: voria.gr