Ρύθμιση χρεών ζητούν επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος

Μορφή «χιονοστιβάδας» λαμβάνουν τα κρούσματα με τις προβληματικές επιχειρήσεις από τη βόρεια Ελλάδα, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε οικονομικές τους υποχρεώσεις και αναζητούν «καταφύγιο» προστασίας στο άρθρο 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα, προκειμένου να πετύχουν ρύθμιση χρεών έναντι των πιστωτών τους.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί -κυρίως στο διάστημα κατά το οποίο άρχισαν να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις της κρίσης και στην ελληνική οικονομία- είναι το γεγονός ότι μόνο στο Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης έχουν υποβληθεί αιτήματα υπαγωγής στο άρθρο 99 από τουλάχιστον 164 τοπικές εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Δυσκολίες 
Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες της «Η», η έξαρση των κρουσμάτων απόπειρας χρήσης του νέου πτωχευτικού κώδικα καταγράφηκε το 2009 κι από ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί και φέτος με αμείωτους ρυθμούς, αφού πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι μεγάλος αριθμός εταιρειών βρίσκεται ήδη στο «χείλος του γκρεμού», συνεπεία των δυσκολιών στην αγορά.

Βάσει των σχετικών στοιχείων, λοιπόν, κατά την περσινή χρονιά κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο τα απαιτούμενα έγγραφα υπαγωγής στον νόμο από 134 επιχειρήσεις, έναντι μόλις τριών (3) σε όλο το 2008, ενώ στο διάστημα έως και τις 10 Μαρτίου, σε περίπου 70 ημέρες δηλαδή, από την αρχή του χρόνου, σε ανάλογη κίνηση προέβησαν άλλες 27 τοπικές επιχειρήσεις.

Κατά τις ίδιες πηγές, ήδη 70 αιτήματα (λιγότερα από τα μισά δηλαδή) «πήραν σειρά» και εξετάστηκαν από το δικαστήριο και από αυτά τα 67 έγιναν δεκτά, ενώ τα άλλα 3 απορρίφθηκαν.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα 94 αιτήματα, παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα, καθώς υπολογίζεται ότι μεσολαβεί διάστημα περίπου ενός χρόνου από την κατάθεση έως και την εξέτασή τους.

Δυσάρεστες εξελίξεις
Μόλις πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) ανέφερε προφητικά πως το 2010 δεν έχει ξεκινήσει με καλούς οιωνούς για την επιχειρηματικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδος και εκτίμησε πως «μέσα στους επόμενους λίγους μήνες θα δούμε πολύ δυσάρεστες εξελίξεις τόσο στις μεταποιητικές και τις εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής, όσο και στον τομέα της απασχόλησης».

Είχε επίσης εκφράσει την άποψη ότι ο αριθμός των τοπικών επιχειρήσεων που προσφεύγουν στο πτωχευτικό δίκαιο είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι σε πρώτη φάση είχε εκτιμηθεί, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη να ανοίξει το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός νόμος, αλλά και να γίνουν έργα με αναπτυξιακή πνοή στην περιφέρεια, όπως στο λιμάνι, στο αεροδρόμιο, αλλά και να μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ και να προχωρήσει η Ζώνη Καινοτομίας.

Του Λεωνίδα Λιάμη

Πηγή: www.imerisia.gr