Σήμα κινδύνου από τους Ελληνες αμπελουργούς
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι Ελληνες αμπελουργοί εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων που δημιουργούν στην απορρόφηση της φετινής παραγωγής κρασιού η οικονομική κρίση και τα υψηλά περσινά αποθέματα.
Οι αμπελουργοί βρίσκονται επί ποδός για νέες κινητοποιήσεις καθώς μέχρι σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει απαντήσει στο βασικό τους αίτημα για απόσταξη τουλάχιστον 20.000 τόνων κρασιού προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δεξαμενές των οινοποιών. Να σημειωθεί ότι περίπου 40.000 τόνοι κρασιού βρίσκονται αποθηκευμένοι στις δεξαμενές των συνεταιριστικών και ιδιωτικών οινοποιείων της χώρας, και λόγω της περιορισμένης κατανάλωσης αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω κατά την νέα αμπελοοινική περίοδο. Μάλιστα εφόσον δεν ληφθούν μέτρα για να εξομαλυνθεί η κατάσταση σε πολλές αμπελουργικές περιοχές της χώρας ενδέχεται να μην γίνει φέτος ο τρύγος.
Σήμερα στην Πάτρα οι αμπελουργοί θα πραγματοποιήσουν προειδοποιητικό συλλαλητήριο, ενώ ενδέχεται να προχωρήσουν και σε συμβολικό αποκλεισμό των διοδίων επί της Εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών.
Αντίστοιχα, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομίας οργανώνει την Δευτέρα η ΚΕΟΣΟΕ με την ΠΑΣΕΓΕΣ, τη ΓΕΣΑΣΕ και τις οινοπαραγωγικές ΕΑΣ κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης.
Παράλληλα, οργανώνονται συλλαλητήρια τον Σεπτέμβριο στο Ηράκλειο και σε άλλες περιοχές. Αυτό αποφασίστηκε στην χθεσινή πανελλαδική σύσκεψη, στα γραφεία της ΚΕΟΣΟΕ υπό την προεδρία του προέδρου της οργάνωσης Χρ. Μάρκου και με τη συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων από οινοποιητικούς συνεταιρισμούς (ΕΑΣ), την ΠΑΣΕΓΕΣ, την ΓΕΣΑΣΕ και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου.
Με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε η δεινή οικονομική θέση των οινοποιητικών συνεταιριστικών οργανώσεων, ειδικά στις κρίσιμες αμπελουργικές περιοχές (Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Αττικής, Θεσσαλίας) και αποφασίστηκε οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί, να παρέμβουν στην αγορά σταφυλιού μόνο, στο πλαίσιο των εμπορικών τους δυνατοτήτων.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ «ήδη τα υψηλά αποθέματα που υπάρχουν σε τρεις νομούς και η μεγάλη σχετικά παραγωγή που αναμένεται, επιχειρείται να αξιοποιηθούν ως ευκαιρία από τα παρασιτικά κυκλώματα.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές εξαγωγής θειωμένων γλευκών και νωπών επιτραπέζιων σταφυλιών αποθαρρύνει τους αμπελουργούς, οδηγώντας τους στην απόφαση να αφήσουν ατρύγητα τα αμπέλια. Συνεπεία αυτού, μέρος του ελληνικού κρασιού που θα πιουν φέτος οι καταναλωτές θα είναι εισαγόμενο και θα «ελληνοποιηθεί» με τις γνωστές πρακτικές».
Αιτήματα
Με βάση και τις νέες συνθήκες, που επικρατούν στην αμπελοοϊνική αγορά, τα αιτήματα που πρέπει άμεσα να ικανοποιηθούν είναι:
Απόσταξη των ποσοτήτων οίνου που προέρχονται από την προηγούμενη συγκομιδή (τουλάχιστον 20.000 τόνων)
Πάγωμα των χρεών των οινοποιητικών συνεταιρισμών στις προβληματικές περιοχές
Ατοκη χρηματοδότηση στη βάση κατώτατης εγγυημένης τιμής στον παραγωγό και ανάληψη των ζημιών από το δημόσιο, που θα προκύψουν από την διαχείριση της εισκομισθείσας συγκομιδής
Πάγωμα των χρεών των αμπελουργών με άμεση ενεργοποίηση δυνατότητας επαναχρηματοδότησής τους
Νέα απόσταξη του μη εμπορεύσιμου όγκου οίνου, που θα προκύψει από την παραλαβή της νέας συγκομιδής
Εθνική συνδρομή στην ενιαία ενίσχυση των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων οινοποιήσιμων σταφυλιών, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωσή τους.
Της Μαρίας Γιουρουκέλη
Πηγή: www.imerisia.gr