Σε ελεγκτικό κλοιό 480.000 οφειλέτες
Υπό την πίεση της μεγάλης μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού που υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών ξεκινάει «στενό μαρκάρισμα» σε 480.000 οφειλέτες του Δημοσίου με τη βοήθεια των ελεγκτών της Pricewaterhouse & Coopers, της ιδιωτικής εταιρείας που ανέβαλε να οργανώσει τον μηχανισμό είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Οι οφειλέτες αυτοί, οι οποίοι αρνήθηκαν να υπαχθούν στη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών και να εξοφλήσουν τα χρέη τους, σύντομα θα κληθούν να περάσουν από την εφορία για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και όσοι δεν το πράξουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών τους στοιχείων και πλειστηριασμούς.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για να αναγκάσει τους οφειλέτες του Δημοσίου να προσέλθουν στο δημόσιο ταμείο προσέλαβε την ιδιωτική εταιρεία P&C, η οποία έχει το δικαίωμα πρόσβασης σε όλα τα φορολογικά στοιχεία και σε κάθε πληροφορία που αφορά στα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία όσων χρωστούν στο Δημόσιο.
Ηδη, υπάλληλοι της εταιρείας εγκαταστάθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών και θα παραμείνουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και θα παραδώσουν το πόρισμά τους για τους τρόπους είσπραξης των οφειλών. Τον Οκτώβριο αναμένεται να «πιάσουν δουλειά» σε 50 εφορίες της χώρας στις οποίες καταγράφονται οι περισσότεροι οφειλέτες του Δημοσίου.
Ξεκαθάρισμα
Οι ιδιώτες, εκτός από τον ρόλο των τεχνικών συμβούλων για τη βελτίωση και την επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το αρχείο των περίπου 480.000 οφειλετών, εντοπίζοντας και την περιουσιακή κατάσταση του καθενός και θα παρακολουθούν τις διαδικασίες είσπραξης των οφειλών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 680.000 φορολογούμενους με οφειλές προς το Δημόσιο μόνο οι 200.000 υπάχθηκαν στη ρύθμιση. Τα έσοδα από τη ρύθμιση δεν υπερβαίνουν τα 500 εκατ., ενώ αρχικά το οικονομικό επιτελείο υπολόγιζε ότι θα βάλει στα ταμεία του Δημοσίου 1,5 δισ.
Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 20 δισ., ενώ ως εισπράξιμα θεωρούνται τα μισά (τα υπόλοιπα αφορούν επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει, μεγάλα πρόστιμα από υποθέσεις φοροδιαφυγής επιχειρήσεων οι οποίες έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους κ.λπ.).
Για φέτος, η ηγεσία του υπουργείου, με τη βοήθεια των ιδιωτών ελεγκτών – συμβούλων στις εφορίες, ευελπιστεί ότι θα εισπράξει συνολικά 1,8 δισ. από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων, κάτι όμως που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο.
Συγκέντρωση στοιχείων
Οι υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας:
Θα συγκεντρώσουν στοιχεία για όσους χρωστούν στο Δημόσιο. Θα ξεκαθαρίσουν το αρχείο των οφειλετών προσδιορίζοντας την πραγματική διεύθυνση του καθενός, αφού χιλιάδες οφειλέτες δεν έχουν ενημερώσει τα Τμήματα Μητρώου των ΔΟΥ για τις αλλαγές διευθύνσεων που έχουν κάνει, με αποτέλεσμα να θεωρούνται ουσιαστικά «αγνώστου διαμονής».
Θα συγκεντρώσουν στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των οφειλετών.
Πληροφορίες για την περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών θα μπορούν να λαμβάνουν από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο στο οποίο καταγράφονται τα ακίνητα που έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 καθώς και από τις τράπεζες. Θα αποκτήσουν, επίσης, πρόσβαση ακόμη και στα αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, προκειμένου να γνωρίζουν εάν οι οφειλέτες χρωστούν στις τράπεζες.
Το δημόσιο ευελπιστεί να εισπράξει 1,8 δισ. ευρώ
Οι ιδιώτες, εκτός από τον ρόλο των τεχνικών συμβούλων για τη βελτίωση και την επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το αρχείο των περίπου 480.000 οφειλετών του Δημοσίου.
Από τους 680.000 φορολογούμενους με οφειλές προς το Δημόσιο μόνο οι 200.000 υπάχθηκαν στη ρύθμιση. Τα έσοδα από τη ρύθμιση δεν υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ αρχικά το οικονομικό επιτελείο υπολόγιζε ότι θα βάλει στα ταμεία του Δημοσίου 1,5 δισ. ευρώ.
Της Μαρίας Βουργάνα
Πηγή: www.imerisia.gr