Στοπ στη γραφειοκρατία για ίδρυση επιχειρήσεων
Την καθιέρωση διαδικασιών-εξπρές για την ίδρυση επιχειρήσεων κάθε νομικής μορφής σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, ευρισκόμενο ήδη στο τελευταίο στάδιο κατάρτισης νομοσχεδίου που θα κατατεθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα στη Βουλή.
Ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης, αφού παρουσίασε χθες τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου στην Κυβερνητική Επιτροπή, μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι το νέο πλαίσιο θα προβλέπει τη δραστική μείωση των βημάτων που υποχρεούται να ακολουθήσει κάθε υποψήφιος επιχειρηματίας προκειμένου να ιδρύσει μια εταιρεία. Οπως επεσήμανε, τα βήματα που θα απαιτούνται για την ίδρυση μιας εταιρείας θα μειωθούν σε τέσσερα από 14 έως 18 που προβλέπονται σήμερα.
Το ισχύον καθεστώς, υπογράμμισε ο υπουργός, δεν προκαλεί μόνο ταλαιπωρία στον υποψήφιο επιχειρηματία, έχει και επιπτώσεις ως προς την κατάταξη της χώρας στους διεθνείς πίνακες ανταγωνιστικότητας.
«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά με συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο σε αλλαγές οι οποίες θα έχουν άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα και στη συγκεκριμένη περίπτωση στη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γενικά βεβαίως των επιχειρήσεων», δήλωσε ο υπουργός, ολοκληρώνοντας τις τοποθετήσεις του για το θέμα αυτό.
Τα 4 βήματα
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ν», το σχεδιαζόμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο πρόκειται να βασιστεί σε δύο καινοτόμα μέτρα.
Το πρώτο θα προβλέπει την καθιέρωση των Σημείων Υποδοχής του υποψήφιου επιχειρηματία, που θα είναι τα κατά τόπους επιμελητήρια και πιο συγκεκριμένα οι Υπηρεσίες Γενικού Εμπορικού Μητρώου, ενώ το δεύτερο μέτρο θα προβλέπει την καθιέρωση ενός ενιαίου τέλους ίδρυσης εταιρείας, στο οποίο θα συμπεριληφθεί το σύνολο των εισφορών, των τελών, όπως και όλων των επιβαρύνσεων που προβλέπονται σήμερα για την ίδρυση εταιρείας.
Σημειώνεται ότι ανάλογα με τον τύπο της εταιρείας (Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη και Ετερόρρυθμη Εταιρεία) θα διαφοροποιείται και το Ενιαίο Τέλος.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα κατά τόπους επιμελητήρια θα βρίσκονται σε on line επικοινωνία με την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων, όπου και θα είναι εγκατεστημένο το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), στο οποίο πρόκειται ουσιαστικά να βασιστεί η εφαρμογή του υπό διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου.
Σε ό,τι αφορά τα τέσσερα βήματα τα οποία θα προβλεφθούν με το νομοσχέδιο για την ίδρυση εταιρείας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι τα εξής:
– Επιμελητήριο: Ο υποψήφιος επιχειρηματίας θα προσέρχεται στο Σημείο Υποδοχής προκειμένου να λαμβάνει την αίτηση για την ίδρυση εταιρείας, όπως και το πιστοποιητικό που θα του επιτρέπει να χρησιμοποιήσει την επιθυμητή επωνυμία.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει και ηλεκτρονικό περιβάλλον ώστε ο έλεγχος και η πιστοποίηση της επωνυμίας να γίνονται on line και ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας να πραγματοποιεί το πρώτο βήμα από το γραφείο του.
– Δικηγόρος – συμβολαιογράφος: Ο υποψήφιος επιχειρηματίας θα μεταβαίνει στο δικηγόρο ή το συμβολαιογράφο του για την κατάρτιση του καταστατικού της υπό ίδρυση εταιρείας.
– Επιμελητήριο: Ο υποψήφιος επιχειρηματίας θα επιστρέφει στο επιμελητήριο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου μετά το σχετικό έλεγχο να παραλαμβάνει θεωρημένο το καταστατικό, όπως και να ενημερώνεται για το Ενιαίο Τέλος, το οποίο θα υποχρεώνεται να καταβάλει.
Το επιμελητήριο θα είναι αυτό που θα έχει την ευθύνη για τη συγκέντρωση παραστατικών που θα αφορούν στην καταχώρηση της εταιρείας στο κατά τόπους Μητρώο, στον έλεγχο της ασφαλιστικής ενημερότητας κάθε εταίρου, όπως και της εταιρείας, στην αποστολή της αίτησης δημοσίευσης στο Εθνικό Τυπογραφείο, στην έκδοση ΑΦΜ κ.ά.
– ΔΟΥ: Ο υποψήφιος επιχειρηματίας θα προσέρχεται στην αρμόδια ΔΟΥ για την καταβολή του Ενιαίου Τέλους, την έναρξη δραστηριότητας και τη θεώρηση των βιβλίων.
Για την ταχύτερη εκτέλεση όλων των προαναφερόμενων διαδικασιών, το ΥΠ.ΑΝ. εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης τεχνολογικά προηγμένων μέσων, προκειμένου, για παράδειγμα, το ΓΕΜΗ και επικοινωνεί ηλεκτρονικά με το TAXIS, όπως και με τα Μητρώα των Πρωτοδικείων και των νομαρχιών.
Επιχειρηματικά πάρκα
Χθες, στην Κυβερνητική Επιτροπή ο υπουργός παρουσίασε και ένα δεύτερο νομοσχέδιο, το οποίο αφορούσε στα επιχειρηματικά πάρκα. Το νομοσχέδιο, όπως είπε, θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση.
Πρόθεση της κυβέρνηση με την προώθηση του εν λόγω νομοσχεδίου είναι να βάλει τάξη στις σημερινές βιομηχανικές περιοχές, καθότι το νομικό πλαίσιο έχει ξεπεραστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις στη βιομηχανική αγορά.
Ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της «συμφιλίωσης» της επιχειρηματικής δραστηριότητας με το περιβάλλον, όπως στη δυνατότητα που θα παρέχει το νομοσχέδιο για τη λειτουργία ερευνητικών ινστιτούτων μέσα στα επιχειρηματικά πάρκα προκειμένου να συνδεθούν και στην πράξη η έρευνα με την παραγωγή.
Κατά τον υπουργό, με το νομοσχέδιο, που καταρτίζεται έπειτα από εκτεταμένο διάλογο, τόσο με την επιχειρηματική κοινότητα όσο και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιχειρείται μια τομή στην οργάνωση των επιχειρήσεων και γενικότερα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας.
Η ενίσχυση των επιχειρήσεων
Αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει και συνέχεια με νέες αποχωρήσεις πολυεθνικών εταιρειών από την Ελλάδα παρουσιάστηκε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση υλοποιεί μια σειρά από πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, για τη βελτίωση όχι μόνο της ρευστότητας στην αγορά, αλλά του γενικότερου κλίματος στο χώρο των επιχειρήσεων, όπως και για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Πέρα από τη σχεδιαζόμενη κατάθεση στη Βουλή των δύο νομοσχεδίων που παρουσιάστηκαν χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή, ο υπουργός αναφέρθηκε και στις ενισχύσεις που έχουν δοθεί προς τις επιχειρήσεις, δηλώνοντας ότι, εκτός από το υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών και το υπουργείο Απασχόλησης, το υπουργείο Ανάπτυξης ενισχύει φέτος την αγορά με 11,5 δισ. ευρώ από το Δ' ΚΠΣ για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και από το ΤΕΜΠΜΕ για τη βελτίωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ
Πηγή: www.naftemporiki.gr