ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2011
Χ. Φώλιας:
Είναι η ώρα για μεγάλες αποφάσεις και συντονισμένες προσπάθειες
Τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες στους τομείς των επενδύσεων και των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών του Αραβικού Κόσμου ανέλυσε με ομιλία του στη Βυρηττό στις 15 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του συνεδρίου "Arab Investment Conference for Banking, Industry, Tourism and Real Estate 2011", ο πρόεδρος του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης, κ. Χρήστος Φώλιας.
Ως κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, ο κ. Φώλιας τόνισε πως υπάρχουν μεγάλα και ουσιαστικά περιθώρια για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών και επενδυτικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις αραβικές χώρες, σε βασικούς οικονομικούς κλάδους όπως η ενέργεια, οι Τράπεζες, η βιομηχανία, ο Τουρισμός και η αξιοποίηση ακινήτων.
Στην κατεύθυνση αυτή, επεσήμανε την αναγκαιότητα μιας στιβαρής, δυναμικής και αξιόπιστης ελληνικής πρωτοβουλίας, κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στην ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου, ώστε με την εφαρμογή δέσμης άμεσων και τολμηρών μέτρων να διευκολυνθεί η ροή επενδύσεων από τον αραβικό κόσμο. Αξιολογώντας το know how και την εμπειρία των Αραβικών Εταιρειών, επεσήμανε ότι τώρα είναι ο σωστός χρόνος για να στραφούν στην Ελλάδα, οριοθετώντας το κατάλληλο επιχειρηματικό και φορολογικό πλαίσιο που θα πρέπει να εγγυηθεί η Ελλάδα για την προσέλκυσή τους ως κίνηση για απεγκλωβισμό από την κρίση.
Ο κ. Φώλιας ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συγχώνευσης Alpha Bank- Eurobank EFG με την συμμετοχή της Paramount Services Holding Ltd, του Qatar, εκφράζοντας την ευχή «να αποτελέσει το πρώτο βήμα σε μια μακρά πορεία επενδύσεων στην Ελλάδα».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «αποδιοπομπαίο τράγο της Ευρώπης τα τελευταία δύο χρόνια» με βάση την συμπεριφορά των εταίρων της, κάτι που όπως τόνισε «δεν της αξίζει», επισημαίνοντας πως «μπορεί να κατηγορήσει κανείς την Ελλάδα για πολλά πράγματα, αλλά η Ελλάδα δε μπορεί να κατηγορηθεί για όλα όσα γίνονται λάθος παγκοσμίως». Παράλληλα επέκρινε σε υψηλούς τόνους τις διαφωνίες εντός Ε.Ε, την πλήρη έλλειψη ισχυρών πολιτικών ηγεσιών στον χάρτη της Ε.Ε., την ανάμειξη του ΔΝΤ στα θέματα της Ευρωζώνης, τη μη ύπαρξη ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου αλλά και την αξιολόγηση των εθνικών οικονομιών από οίκους της Ουάσιγκτον κι όχι Ευρωπαϊκούς.
Κλείνοντας ο Πρόεδρος του Αραβο- Ελληνικού Επιμελητηρίου τόνισε ότι «είναι η ώρα για μεγάλες αποφάσεις και συντονισμένες προσπάθειες με στόχο την έξοδο από το τούνελ της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά επίσης είναι ώρα να κάνουμε τα βήματα στη σωστή κατεύθυνση προωθώντας τις κοινές δραστηριότητες με Αραβικές επιχειρήσεις, με στόχο στο τέλος της κρίσης να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τους άλλους κι όχι ένα βήμα πίσω».