Συμπεράσματα & Προτάσεις από το Συνέδριο: «Ποιότητα, Προδιαγραφές, Πιστοποίηση, Έλεγχος Αγοράς στον Κλάδο Δομικών Υλικών»

Συμπεράσματα & Προτάσεις από το Συνέδριο: «Ποιότητα, Προδιαγραφές, Πιστοποίηση, Έλεγχος Αγοράς στον Κλάδο Δομικών Υλικών»
Ξενοδοχείο ΗΥΑΤΤ Regency
Θεσσαλονίκη 2 Δεκεμβρίου 2008

Συμπεράσματα – Προτάσεις

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008, το Συνέδριο με θέμα «Ποιότητα, Προδιαγραφές, Πιστοποίηση, Έλεγχος Αγοράς στον κλάδο Δομικών Υλικών». Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το ΣΒΒΕ και τον ΟΠΕ σε συνεργασία με το ΤΕΕ – ΤΚΜ.
Από το βήμα του Συνεδρίου οι συμμετέχοντες ομιλητές είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις θέσεις, απόψεις και προτάσεις τους για τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου δομικών υλικών αλλά και να συμμετέχουν σε έναν  εποικοδομητικό διάλογο με τους συνέδρους. 
Τα κύρια συμπεράσματα που προέκυψαν από τις εργασίες του Συνεδρίου είναι τα παρακάτω:

• Ο κλάδος των Δομικών Υλικών αποτελεί σήμερα έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αν συνδυαστεί το μέγεθος της εγχώριας μεταποίησης, η ποικιλία των προϊόντων, ο αριθμός των εταιριών, οι εξαγωγές και η εξωστρέφεια. Αποτελεί επίσης, τον κλάδο με τη μεγαλύτερη διείσδυση στις Βαλκανικές χώρες.

• Η ελληνική βιομηχανία – αγορά δομικών υλικών βρίσκεται σε περίοδο ανακατατάξεων και δέχεται με μεγάλη ένταση τις επιπτώσεις της σημερινής κρίσης.  Αγορές / πωλήσεις / συγχωνεύσεις εταιριών, νέες επενδύσεις αλλάζουν τη μορφή της και σε κορεσμένους κλάδους, αλλά και σε κλάδους ή/και νέα προϊόντα με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

• Νέα σύγχρονα υλικά με χαμηλότερο κόστος χρήσης και χαμηλότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση αντικαθιστούν αντίστοιχα παραδοσιακά και προσφέρουν έτσι νέες προοπτικές στη Βιομηχανία δομικών υλικών. Η Νομοθεσία για την ενεργειακή απόδοση στα κτίρια δημιουργεί νέα δεδομένα και ευκαιρίες στην αγορά δομικών υλικών.

• Σε μια εποχή όπου τα εμπορικά σύνορα έχουν καταρρεύσει η μόνη διέξοδος επιβίωσης και ανάπτυξης των βιομηχανιών είναι να έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν τη διαφορετικότητά τους σε σχέση με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Η βελτίωση της διαδικασίας πιστοποίησης ενός προϊόντος αποτελεί εφόδιο και ευκαιρία για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και παράλληλα εξασφαλίζει τους καταναλωτές από προϊόντα ακατάλληλα για χρήση σε κτίρια.

• Σε κάθε περίπτωση, λόγω έλλειψης διαπιστευμένων εργαστηρίων δοκιμών και φορέων πιστοποίησης η εποπτεία της αγοράς είναι ελλιπής τόσο για εγχώρια όσο και για εισαγόμενα προϊόντα που φέρουν σήμανση CE αμφιβόλου εγκυρότητας. Αυτό καθιστά αθέμιτο ανταγωνισμό και διακυβεύεται ουσιαστικά η ασφάλεια των καταναλωτών.
Η θέσπιση υποχρεώσεων, χωρίς εποπτεία, χωρίς παρακολούθηση της εφαρμογής τους, χωρίς μηχανισμούς ελέγχων οδηγεί σε μια άναρχη αγορά και στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Στον έλεγχο της αγοράς βρισκόμαστε σήμερα σε σημείο κάτω από το μηδέν. Απαιτείται πριν απ’ όλα η πολιτική βούληση, που πρέπει όμως να οδηγήσει άμεσα σε αποφάσεις και στρατηγικό σχεδιασμό, το πρόβλημα δε λύνεται με αποσπασματικές προσπάθειες κάποιου Υπουργείου σε κάποιο επί μέρους αντικείμενο.

• Προκειμένου να βελτιωθεί η υφιστάμενη κατάσταση στον τομέα της διαπίστευσης, προτείνουμε το ΥΠΑΝ να δώσει κίνητρα προκειμένου υφιστάμενα ή νέα εργαστήρια δοκιμών να μπουν στη διαδικασία διαπίστευσης και κοινοποίησης στην ΕΕ.
• Για την περίπτωση που η συνεργασία με εργαστήρια του εξωτερικού είναι αναγκαία θα μπορούσε ο ΕΛΟΤ να συνάψει μια σχέση συνεργασίας με κάποια εργαστήρια του εξωτερικού, ώστε οι εγχώριοι παραγωγοί να διευκολύνονται στη διαδικασία πιστοποίησης σχετικά με το κόστος και την όλη διαδικασία που είναι πολύ χρονοβόρα.

• Παράλληλα, προτείνεται η συμμετοχή των παραγωγικών επιχειρήσεων μέσω των συλλογικών τους φορέων (π.χ. μέσω του Σ.Β.Β.Ε.) στη διαδικασία διαβούλευσης και κατάθεσης προτάσεων πριν αλλάξει ή δημιουργηθεί ένα νέο πρότυπο/οδηγία.

• Οι τεχνικές προδιαγραφές, υπό το πρίσμα των νέων απαιτήσεων του καιρού μας, πρέπει να αποτελούν ένα σύστημα απλοποιημένο, που συνεχώς ανανεώνεται και προσαρμόζεται, που δεν προκαλεί σύγχυση, που συμπεριλαμβάνεται ξεκάθαρα στις τεχνικές συγγραφές υποχρεώσεων και στις δημοπρατήσεις δημοσίων έργων και τέλος που διατίθεται, αν όχι δωρεάν, τουλάχιστον σε προσιτές τιμές.

• Η αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών στα δημόσια κτίρια είναι επιβεβλημένη και υποχρεωτική από τις κοινοτικές οδηγίες.  Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα πρέπει να προσαρμόσει τις διαδικασίες και τους υφιστάμενους κανονισμούς εκσυγχρονίζοντας το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων έργων στον τομέα αυτό. Είναι επιβεβλημένο από την κοινωνία τα σχολεία και τα κτίρια εκπαίδευσης να αποτελούν πρότυπα εφαρμογής προδιαγραφών ασφάλειας και υγιεινής.

• Κατά τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2007 – 2013, θα πρέπει να επαναληφθεί το πρόγραμμα χρηματοδότησης ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ και να αφορά  επιπρόσθετα στα σήματα συμμόρφωσης.

• Το τεχνικό προσωπικό διασφαλίζει την ποιοτική εφαρμογή και θα πρέπει να επιμορφώνεται και να γνωρίζει όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις.  Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή εμπειρία προτείνεται η πιστοποίηση του Τεχνικού προσωπικού ως μέσο διασφάλισης της εκτέλεσης των έργων είτε αφορούν τα θέματα της μόνωσης, είτε άλλων τεχνικών εργασιών και εφαρμογών.

• Η έρευνα δίνει τη δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας των προσφερομένων προϊόντων και υπηρεσιών και ανοίγει το δρόμο για τη καινοτομία και τη δημιουργία νέων προϊόντων.
Η καινοτομία όχι μόνο στο προϊόν, αλλά και όπου αλλού αυτή εφαρμόζεται, δημιουργεί ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Οι έννοιες αυτές αλληλοκαλύπτονται και αλληλοϋποστηρίζονται. Χωρίς αυτές η επιχείρηση δε μπορεί να έχει προοπτικές ανάπτυξης. Ο επιστημονικός κόσμος και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα πρέπει να στηρίξουν την έρευνα στον κλάδο των Δομικών Υλικών.
• Ο ΟΠΕ, με σειρά στοχευμένων δράσεων και στρατηγικών, στηρίζει την εξωστρέφεια των μεταποιητικών επιχειρήσεων δομικών υλικών της χώρας μας και θα συνεχίσει με δράσεις εξωστρέφειας να στηρίζει τον κλάδο στη νέα προγραμματική περίοδο 2007 – 2013.