Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σουηδία για την Πράξη για τις Μικρές Επιχειρήσεις

Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σουηδία για την Πράξη για τις Μικρές Επιχειρήσεις.

Το διήμερο 5-6 Οκτωβρίου διεξήχθη στη Στοκχόλμη το ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής επιτροπής για τις μικρές επιχειρήσεις με τίτλο: «Από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις μικρές Επιχειρήσεις στην Πράξη για τις Μικρές Επιχειρήσεις». Ο τίτλος αυτός αντανακλά την αλλαγή πολιτικής σε σχέση με τις μικρές επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα, το Συνέδριο επικεντρωνόταν στην ανταλλαγή ορθών πρακτικών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις Μικρές Επιχειρήσεις. Τον Ιούνιο του 2008, ωστόσο, η Επιτροπή καθιέρωσε την «Πράξη για τις Μικρές Επιχειρήσεις» δημιουργώντας ένα νέο πλαίσιο για την ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με τις ΜΜΕ. Με την Πράξη για τις Μικρές Επιχειρήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων, μέσω 10 αρχών που αφορούν την βελτίωση του γενικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τη Σουηδική Προεδρία, με συμμετοχή εκατοντάδων εκπροσώπων φορέων και οργανισμών από 55 χώρες, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο περσινό, γεγονός που αναδεικνύει την συνεχώς αυξανόμενη σημασία των πολιτικών για τις ΜΜΕ.  Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν 2 εκπρόσωποι από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στις οποίες διεξήχθη το φετινό συνέδριο προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία στις τοποθετήσεις των συνέδρων και τα συμπεράσματα. Οι συνέπειες της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης στις μικρές επιχειρήσεις καθώς και οι πολιτικές και τα μέτρα υπέρβασής τους αποτέλεσαν το βασικό θέμα συζήτησης του Συνεδρίου. Παραθέτουμε τα σημαντικότερα συμπεράσματα του Συνεδρίου και τις καλύτερες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα Κράτη – Μέλη:

  • Ένα σημαντικό ζήτημα που απασχόλησε το Συνέδριο ήταν η διασφάλιση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ειδικά στην τρέχουσα δυσχερή περίοδο. Παρουσιάστηκαν μέτρα που ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία σε άλλες χώρες για το σκοπό αυτό, με βασικότερο την παροχή φορολογικών κινήτρων για επανεπένδυση κερδών. Το αφορολόγητο αποθεματικό για επενδύσεις αποτελεί πάγιο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ και με δεδομένη την απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, θα αποτελούσε μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης για νέες επενδύσεις.
  • Σε σχέση με το θέμα των διαδικασιών πτώχευσης και μεταβίβασης των επιχειρήσεων, πολλές χώρες προσπαθούν να απλοποιήσουν το υφιστάμενο πλαίσιο με κύριο στόχο τον αποστιγματισμό της πτώχευσης για να έχει δεύτερη ευκαιρία ο επιχειρηματίας που βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Προς την κατεύθυνση αυτή, χρήσιμα μέτρα θα ήταν η προώθηση μιας εξωδικαστικής διαδικασίας, η γρήγορη απαλλαγή του χρεώστη, η ελαχιστοποίηση των συνεπειών προς την οικογένειά του, η εξαίρεση συγκεκριμένων ειδών προς κατάσχεση (όπως για παράδειγμα η πρώτη κατοικία) και η εξασφάλιση της πρόσβασης σε τραπεζικό λογαριασμό. Άρρηκτα συνδεδεμένο με το παραπάνω είναι και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, ώστε να μην φτάνουν στη χρεοκοπία επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν έκτακτα προβλήματα. Επιπλέον, καθώς μέσα στα επόμενα χρόνια 690.000 επιχειρήσεις που εξασφαλίζουν 2,8 εκατ. θέσεις εργασίας θα πρέπει να μεταβιβαστούν, επιβάλλεται η απλούστευση των διαδικασιών και η συμβουλευτική υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις αυτές.
  • Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σχετικά με το ζήτημα των καθυστερήσεων στις πληρωμές, το οποίο έχει ενταθεί πανευρωπαϊκά τους τελευταίους μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην ΕΕ σε σχέση με τον μέσο αριθμό των ημερών εξόφλησης των οφειλών. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μοναδικό φαινόμενο της «μεταχρονολόγησης επιταγών» αλλά και στο γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους «κακοπληρωτές» στην Ευρώπη.
  • Σημαντικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων στις δημόσιες συμβάσεις. Οι μικρές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να συνάψουν δημόσιες συμβάσεις, λόγω της τακτικής που ακολουθούν οι αναθέτουσες αρχές. Κατά κανόνα, πολλά μικρά έργα συγκεντρώνονται σε μια μεγάλη πρόσκληση υποβολής προσφορών στην οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι μικρές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει ελλιπής πληροφόρηση. Ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη προχωρήσει σε μέτρα για την άρση αυτών των περιορισμών δημιουργώντας πλατφόρμες και δίκτυα ενημέρωσης για προκηρύξεις καθώς και την διαίρεση των έργων σε μικρότερα τμήματα για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των ΜΜΕ.
  • Ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο οι περιβαλλοντικές προκλήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε επιχειρηματικές ευκαιρίες. Στόχος πολλών χωρών είναι η ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των ΜΜΕ και η ανάπτυξη της «πράσινης» επιχειρηματικότητας. Ενδεικτικά αναφέρονται μέτρα για οικολογικές επιδοτήσεις και χρηματοδότηση επιχειρήσεων για επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας που έχουν προωθηθεί σε ευρωπαϊκές χώρες.
  • Η θεματολογία του Συνεδρίου περιείχε πολλά ακόμα ζητήματα όπως η προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας στον επιχειρηματικό τομέα καθώς και εξειδικευμένα θέματα όπως η επιχειρηματικότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και τις Μεσογειακές χώρες (εκτός Ε.Ε.).

Οι παρεμβάσεις των συνέδρων, αλλά και των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστίασαν στην ανάγκη επιτάχυνσης της εφαρμογής της Πράξης για τις Μικρές Επιχειρήσεις από τα Κράτη – Μέλη, μέσω της ενσωμάτωσής της στα επιμέρους Εθνικά Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων. Στόχος σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο παραμένει η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και η υιοθέτηση από τις Κυβερνήσεις της αρχής «Σκέψου Πρώτα σε Μικρή Κλίμακα».

Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα υστερεί στην εφαρμογή της Πράξης για τις Μικρές Επιχειρήσεις, όπως άλλωστε είχε σημειωθεί και σε πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της UEAPME (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Μικρών Επιχειρήσεων & Βιοτεχνιών) στις αρχές Απριλίου. Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει την έναρξη μιας διαδικασίας διαβούλευσης της πολιτείας με τους φορείς των μικρών επιχειρήσεων τόσο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης όσο και για την διαμόρφωση μιας συνολικής πολιτικής με βασικό άξονα τις μικρές επιχειρήσεις. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς αποτελούν το 99,6% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Πηγή: ΓΣΕΒΕΕ