ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ, Γ. ΚΑΣΙΜΑΤΗ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΕΠΕ

Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στην αίθουσα Συνεδριάσεων της ΚΕΕΕ, Ακαδημίας 6 (5ος όροφος), ο Πρόεδρός της, κ. Γεώργιος Κασιμάτης, αναφέρθηκε στη μεγάλη υστέρηση που παρατηρείται στη χώρα μας στον τομέα της ανάπτυξης Οργανωμένων Υποδοχέων / Επιχειρηματικών Πάρκων που θα μπορούσαν να στεγάσουν σε συνθήκες στοιχειώδους άνεσης και προστασίας την Ελληνική Επιχειρηματικότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Κασιμάτη είναι ντροπή για τη χώρα να συνεχίζει τη πολιτική της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και να υποχρεώνει τους βιοτέχνες-επαγγελματίες-μεταποιητές να στεγάζονται σε ημιαυθαίρετες κατασκευές, συχνά σε άθλιες συνθήκες για τους ιδίους και το περιβάλλον, με πολύ υψηλές αξίες γης και με δεκάδες προβλήματα διοικητικής και αδειοδοτικής υφής που αναστέλλουν ή/και εκμηδενίζουν την ενεργό καινοτόμο και ανεμπόδιστη επιχειρηματικότητα.

Ο κ. Κασιμάτης ανέδειξε σε έντονο ύφος την αδιαφορία και τις ευθύνες των Κυβερνήσεων διαχρονικά και σ' αυτό το τομέα και επεσήμανε τους πρόσθετους κινδύνους που δημιουργεί αυτή η διαχρονική αδιαφορία, ιδίως στους μικρομεσαίους επαγγελματίες της χώρας μας που πλήττονται καίρια στη δίνη της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, με τα λουκέτα να «φωτογραφίζονται» κατά εκατοντάδες κάθε μέρα και παντού σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, επαγγελματίες, παρόχους υπηρεσιών και εμπόρους.

Ο κ. Κασιμάτης υπενθύμισε ότι η ΚΕΕΕ:

  • έχει ανάγει το ζήτημα της ανάπτυξης των Επιχειρηματικών Πάρκων (ΒΙΠΕ, ΒΙΠΑ, ΒΙΟΠΑ) σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας και έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και υπομνήματα σε όλους όσους διατέλεσαν Υπουργοί Ανάπτυξης τα τελευταία δύο χρόνια.
  • έχει θέσει επιτακτικά το ζήτημα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα και έχει υποβάλλει αλλεπάλληλες φορές στους κατά καιρούς αρμόδιους υπουργούς αναλυτικές προτάσεις, άρθρο προς άρθρο, γι' αυτό το νομοσχέδιο που απηχούν τη γνώμη και τη γνώση όλων των Επιμελητηρίων και των επαγγελματιών της χώρας μας.
  • έχει διατυπώσει την γνώμη της, αλλεπάλληλες (επίσης) φορές, για την ανάγκη της άμεσης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ των υποδομών των Επιχειρηματικών Πάρκων και έχει ταυτόχρονα διεκδικήσει τη συμμετοχή της ΚΕΕΕ στα όργανα και τους φορείς των αρμοδίων χρηματοδοτικών μηχανισμών και επιτροπών, αλλά απάντηση δεν έλαβε ποτέ.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε ο κ. Κασιμάτης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας Πανελλαδικής έρευνας που πρόσφατα διεξήχθη, περαιώθηκε και ήδη έχει υποβληθεί στη Κυβέρνηση για συζήτηση. Αντικείμενο της έρευνας είναι η σύνταξη του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανάπτυξη Οργανωμένων Υποδοχέων για τη Βιομηχανία – Επιχειρηματικότητα 2010-2025» η εκπόνηση του οποίου, κατά τον κ. Κασιμάτη είναι θεσμοθετημένη υποχρέωση της Πολιτείας που τίποτα δεν έπραξε για αυτό μέχρι σήμερα.  

Τα αποτελέσματα της ΕΡΕΥΝΑΣ παρουσίασε ο Μανώλης Μπαλτάς, Πολ. Μηχανικός, Επιστημονικός Συνεργάτης της ΚΕΕΕ,  ο οποίος είχε και την ευθύνη για τη διεξαγωγή της, καθώς και για την αξιολόγηση των αναγκαίων συμπερασμάτων. Σύμφωνα με τις αναφορές του κ. Μπαλτά η εν λόγω Έρευνα αποσκοπούσε κυρίως:

α) Στην απογραφή των υφιστάμενων ΒΕΠΕ (ΒΙΠΕ – ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ), στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας.

β) Στην απογραφή των προτεινόμενων περιοχών για νέες ΒΕΠΕ, όπως αυτή (η απογραφή) προκύπτει από τις δραστηριότητες των Επιμελητηρίων – Μελών της ΚΕΕΕ.

γ) Στην απογραφή των χώρων όπου είναι σήμερα εγκατεστημένες οι Επιχειρήσεις ανά Νομό.

δ) Στην καταγραφή του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος των Επιχειρήσεων – Μελών των Επιμελητηρίων για την ανάπτυξη ΒΕΠΕ στην περιοχή τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας απεικονίζουν το σύνολο των αναγκαίων πληροφοριών που αφορούσε και συγκεκριμένα:

  • – Αποτύπωση και απογραφή των υφιστάμενων οργανωμένων Βιομηχανικών Περιοχών που λειτουργούν στην Ελληνική Επικράτεια
  • – Αποτύπωση και απογραφή των Βιομηχανικών Περιοχών της Ελληνικής Επικράτειας που παραμένουν ανοργάνωτες, χωρίς τα στοιχειώδη έργα υποδομής και με μεγάλη πυκνότητα Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων «εκτός σχεδίου»
  • – Επιχειρηματικά Σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω των Επιμελητηρίων και αφορούν στην ανάπτυξη νέων Επιχειρηματικών Πάρκων ή στη πολεοδόμηση των Άτυπων Βιομηχανικών Συγκεντρώσεων (ΑΒΣ) με μεγάλη πυκνότητα δόμησης.
  • – Καταγραφή του σταδίου ωρίμανσης των προς ανάπτυξη νέων Επιχειρηματικών Πάρκων για το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας με τις αναγκαίες πληροφορίες έκτασης, προϋπολογισμών και χρονικού προγραμματισμού, κατά περίπτωση, στο χρονικό διάστημα 2010-2025.

Κύρια στοιχεία της ΕΡΕΥΝΑΣ που απεικονίζουν την κρισιμότητα του θέματος και αποδεικνύουν την ανάγκη άμεσης δραστηριοποίησης της Πολιτείας είναι:

  • Στο 69% των Νομών της Ελλάδος υπάρχει ανάγκη άμεσης ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων για τη στέγαση των νέων μεταποιητικών Επιχειρήσεων
  • Το 87% των επιχειρήσεων (στους ως άνω Νομούς) στεγάζονται εκτός σχεδίου ή μέσα στις πόλεις
  • Υπάρχει δυνατότητα, υπό την προϋπόθεση της οργανωμένης Κυβερνητικής Παρέμβασης, για την άμεση ανάπτυξη 44 νέων Επιχειρηματικών Πάρκων επιφανείας 45.000 στρ. σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος συνολικού προϋπολογισμού 650 εκ. € περίπου από τα οποία τα 420εκ € θα χρηματοδοτηθούν από ιδιώτες επενδυτές
  • Μέχρι το έτος 2025 μπορεί να υλοποιηθεί πρόγραμμα ανάπτυξης 67 Επιχειρηματικών Πάρκων συνολικής επιφάνειας 60.000 στρ. που θα καλύψουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της χώρας.

Ο κ. Κασιμάτης έκλεισε την συνέντευξη, με την ελπίδα ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει επιτέλους με ευθύνη και αποτελεσματικότητα, τις προτάσεις της ΚΕΕΕ με στόχο

α) Την άμεση ψήφιση του νέου νόμου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα σύμφωνα με τις προτάσεις της (της ΚΕΕΕ)

β) Την άμεση εξαγγελία-δέσμευση για την επαρκή διοικητική και οικονομική υποστήριξη των σχετικών πρωτοβουλιών των Επιμελητηρίων και τη χρηματοδότηση των ώριμων Επιχειρηματικών Σχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη, σε διάφορες περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και αφορούν στη δημιουργία Οργανωμένων και Πολεοδομημένων, με όλα τα Έργα υποδομής, Υποδοχέων για τη Βιομηχανία – Επιχειρηματικότητα.