Σφίγγει τον κλοιό σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες η εφορία

Σφίγγει τον κλοιό σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες η εφορία

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομίας Αντ. Μπέζα δεν θα θεωρούνται φορολογικά στοιχεία και βιβλία, αν δεν έχουν υποβληθεί εκκαθαριστικές και περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ 

Σφίγγει τον κλοιό σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες η εφορία, στην προσπάθειά της να αυξήσει τα ασθμαίνοντα έσοδα από ΦΠΑ. Έτσι στο εξής θα γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι, κατά τη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων, όπως γνωστοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομίας.

Η σημαντική υστέρηση που παρουσιάζουν τα έσοδα από την απόδοση του ΦΠΑ, βαίνουν μειούμενα από την αρχή του χρόνου. Αυτό αναγκάζει το αρμόδιο υπουργείο να εντείνει τους ελέγχους προκειμένου να μπορέσει να συγκλίνει στον στόχο, που είναι εισπράξεις από ΦΠΑ στα 20,85 δισ. ευρώ, σχεδόν 2 δισ. υψηλότερα από αυτά που είχαν εισπραχθεί το 2008 (18,84 δισ. ευρώ).
Σφίγγει τον κλοιό σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες η εφορία
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομίας Αντ. Μπέζα δεν θα θεωρούνται φορολογικά στοιχεία και βιβλία, αν δεν έχουν υποβληθεί εκκαθαριστικές και περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνη Μπέζα, δεν θα θεωρούνται φορολογικά στοιχεία και βιβλία από τις εφορίες, αν δεν έχουν υποβληθεί εκκαθαριστικές και περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ από τους υπόχρεους επιτηδευματίες.

Αναβάθμιση
Στο πλαίσιο αυτό και λόγω της αναβάθμισης του μηχανογραφικού συστήματος taxis, οι έλεγχοι γίνονται:

Κατά την προσκόμιση φορολογικών στοιχείων για θεώρηση. Ο επιτηδευματίας ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων θεωρείται ενήμερος, οπότε θα του θεωρούν βιβλία, αν έχει υποβάλει την περιοδική δήλωση ΦΠΑ μέχρι και τη δέκατη ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου ή μέχρι την πέμπτη εργάσιμη ημέρα που ακολουθεί τη μεγαλύτερη καταληκτική ημερομηνία της εμπρόθεσμης δήλωσης για εκκαθαριστική ΦΠΑ που λήγει 31/12 ή άλλη ημερομηνία βάσει καταστατικού ή βούλησης ή οριστικής παύσης εργασιών ή αν έχει προηγηθεί διακοπή των υπαγόμενων σε ΦΠΑ δραστηριοτήτων.

Κατά την υποβολή της κατάστασης αθεώρητων στοιχείων. Ανάλογος είναι ο έλεγχος και σε αυτή την περίπτωση, ενώ διενεργείται και επί αυτοελέγχου που πραγματοποιεί στο τέλος του 5ου μήνα κάθε διαχειριστικού έτους ο επιτηδευματίας.

Κατά την υποβολή κατάστασης με σημαινόμενο φορολογικό μηχανισμό (ΕΑΦΔΣΣ). Στην περίπτωση αυτή δεν διενεργείται έλεγχος, ο οποίος όμως είναι υποχρεωτικός κατά τον αυτοέλεγχο.

Κατά την προσκόμιση φορολογικών βιβλίων για θεώρηση δεν γίνεται έλεγχος υποβολής δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων, δηλώσεων εισοδήματος και έλεγχος εξόφλησης ή μη φορολογικών χρεών. Εν τούτοις ο επιτηδευματίας ελέγχεται για το αν έχει χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα επιμελητήρια.

Με άλλη απόφαση του υπουργείου απαλλάσσονται από την υποχρέωση να τηρούν βιβλία οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι.

Οι εξαιρέσεις

Eξαιρούνται της υποχρέωσης τήρησης βιβλίων οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι και οι συντονιστές ασφαλιστικών συμβούλων, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του υπουργείου Oικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι δηλώνεται έδρα άσκησης του επαγγέλματός τους το σπίτι τους. Οπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, αν ως έδρα ορίζεται άλλος χώρος, εκτός του σπιτιού του συμβούλου, τότε ο σύμβουλος συνεχίζει να έχει την υποχρέωση τήρησης βιβλίων. Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ και τίθεται σε εφαρμογή από 1.1.09 και όσοι ασφαλιστικοί σύμβουλοι ήδη τηρούνν βιβλία, θα μπορούν να σταματήσουν να το πράττουν, χωρίς να έχουν υποχρέωση να προσέλθουν στις οικείες εφορίες προκειμένου να τα ακυρώσουν.

Πηγή: www.imerisia.gr (Του Θανάση Παπαδή)