Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Γιάννης Σταύρου, σήμερα, Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008, συμμετείχε και κατέθεσε τοποθέτηση με τις θέσεις του Συνδέσμου, στη διάσκεψη Φορέων της πόλης της Θεσσαλονίκης η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Β. Παπαγεωργόπουλου. Θέμα της διάσκεψης ήταν η μετεγκατάσταση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), σε συνέχεια της σχετικής εξαγγελίας του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, από το βήμα της 73ης ΔΕΘ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του κ. Γ. Σταύρου.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Από την ίδρυσή της η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τις παραγωγικές τάξεις της Βορείου Ελλάδος διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, όσο και στην ανάδειξη της εξωστρέφειας και της σημαντικότητας της πόλης της Θεσσαλονίκης.
Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια σε όλα τα υπομνήματα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) προς την πολιτεία προτείναμε τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Φέτος από το βήμα της 73ης ΔΕΘ με ιδιαίτερη ικανοποίηση ακούσαμε τη σχετική εξαγγελία του Πρωθυπουργού για το θέμα.
Με την απόφαση αυτή η Θεσσαλονίκη προσδοκά να επανακτήσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα ως κύριας πόλης εκθέσεων της χώρας και να διεκδικήσει έτσι την ηγετική τοποθέτησή της στην περιφερειακή εκθεσιακή αγορά της Ν.Α. Ευρώπης. Ήδη η Κωνσταντινούπολη και η Σόφια κινούνται δυναμικά και επενδύουν σημαντικά κονδύλια στην διαμόρφωση νέων εκθεσιακών κέντρων.
Για το ΣΒΒΕ ο χώρος που θα μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ θα πρέπει να εκπληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1. να αποτελεί «καθαρή» ιδιοκτησία, έκτασης τουλάχιστον 1.000 στρεμμάτων, για την αποφυγή μακροχρόνιων διαδικασιών απαλλοτρίωσης και δικαστικών προσφυγών, και
2. να εξασφαλίζει ευκολία πρόσβασης σε επισκέπτες, γεγονός που προϋποθέτει την άμεση σύνδεση της περιοχής στην οποία θα ανεγερθεί το νέο εκθεσιακό κέντρο με τους υπάρχοντες και τους μελλοντικούς οδικούς άξονες και με τις συγκοινωνιακές υποδομές (αεροπορικές, μετρό, αστικές συγκοινωνίες)
Θεωρούμε αυτονόητο ότι στο χώρο που θα επιλεγεί θα ανεγερθούν σύγχρονοι συνεδριακοί και εκθεσιακοί χώροι που θα αποτελέσουν πόλο έλξης για διεθνείς και εγχώριους εκθέτες.
Για την λήψη της όποιας απόφασης μετεγκατάστασης, οι διεθνείς συγκυρίες στην εκθεσιακή αγορά αλλά και η δημιουργία μεγάλων εκθεσιακών κέντρων στην Αττική επιτάσσουν να ληφθεί υπόψη ως πρώτος παράγοντας ο παράγοντας χρόνος.
Η ελληνική αλλά και η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι για την υλοποίηση του έργου θα πρέπει να θέσουμε ένα χρονικό ορόσημο που θα αποτελέσει επιταχυντή όλων των διαδικασιών. Για το λόγο αυτό προτείνουμε η μετεγκατάσταση και η ανέγερση του νέου εκθεσιακού κέντρου να πραγματοποιηθεί μέχρι το 2012, έτος που θα εορτασθούν τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου προτείνουμε να χρησιμοποιηθεί το ίδιο θεσμικό πλαίσιο που χρησιμοποιήθηκε και για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, σε συνδυασμό με το υπάρχον νομικό πλαίσιο Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Υπογραμμίζουμε ότι οποιαδήποτε χρονική υστέρηση θα απαξιώσει το εγχείρημα της μετεγκατάστασης συνολικά και, σε κάθε περίπτωση, θα θέσει, και λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού, την πόλη της Θεσσαλονίκης εκτός της εκθεσιακής αγοράς.
Θέτοντας τον παράγοντα χρόνο υλοποίησης ως πρώτιστη προτεραιότητα και λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν εκπονηθεί σωρεία μελετών από το 1964 έως σήμερα, και κυρίως κατά την περίοδο διεκδίκησης της EXPO, ο ΣΒΒΕ υποστηρίζει ότι δε θα πρέπει να μεταβιβάσουμε τις ευθύνες μας παραπέμποντας το ζήτημα σε νέες μελέτες, ατέρμονες συζητήσεις και φύρες αντιπαραθέσεις.
Συνεπώς, ο ΣΒΒΕ θεωρεί ότι θα πρέπει να ορίσουμε την 31η Δεκεμβρίου 2009 ως καταληκτική ημερομηνία μέχρι την οποία θα έχει αποφασισθεί ο χώρος μετεγκατάστασης της ΔΕΘ.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Πηγή: ΣΕΒΕ