Το κόστος του Εγκλήματος της Διαφθοράς και της υποτιμολόγησης των εμπορευμάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες
Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες έχασαν περίπου 6,5 τρισ. δολάρια σε αθέμιτες εκροές κεφαλαίων από το 2000 ως το 2009
Τη νέα της έκθεση γύρω από τις αθέμιτες εκροές κεφαλαίων δημοσίευσε ο οργανισμός Global Financial Integrity που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τα ευρήματα υπολογίζεται ότι οι εγκληματικές ενέργειες στο σύνολό τους, η διαφθορά, και οι υποτιμολογήσεις προϊόντων, αφαίρεσαν από τον αναπτυσσόμενο κόσμο περίπου 6,5 τρισ. δολάρια μέσα στη δεκαετία 2000 με 2009. Η έκθεση επικεντρώνεται κυρίως στην Ασία, καθώς οι νοτιοανατολικές χώρες παρουσίασαν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κορυφή της λίστας του Global Financial Integrity με τις μεγαλύτερες εκροές βρίσκεται η Κίνα και ακολουθούν: Η Ρωσία, το Μεξικό, η Σαουδική Αραβία και η Μαλαισία. Επίσης η έρευνα χωρίζει τις αθέμιτες εκροές σε δύο κατηγορίες: Στις υποτιμολογήσεις των εμπορευμάτων και σε μία γενική κατηγορία παράτυπων δραστηριοτήτων που απαρτίζεται από:
- Αθέμιτες προμήθειες
- Δωροδοκίες
- Απάτες
- Διάφορες περιπτώσεις διοικητικής διαφθοράς
Σύμφωνα με την έρευνα, η αύξηση των αθέμιτων εκροών από την αρχή της δεκαετίας του 2000 αυξάνονται κάθε χρόνο κατά 18% ανεβάζοντας τα ποσά από τα 369,3 δισ. το 2000 στο 1,26 τρισ. το 2008.
Οι δέκα χώρες με τις υψηλότερες αθέμιτες εκροές κεφαλαίων μέχρι και το 2008 ήταν:
1. Κίνα $2,18 τρισ.
2. Ρωσία $427 δισ.
3. Μεχικό $416 δισ.
4. Σαουδική Αραβία $302 δισ.
5. Μαλαισία $291 δισ.
6. Ην. Αραβικά Εμιράτα $276 δισ.
7. Κουβέιτ $242 δισ.
8. Βενεζουέλα $157 δισ.
9. Κατάρ $138 δισ.
10. Νιγηρία $130 δισ.
Όσον αφορά την ποσοστιαία αύξηση, μέσα στη δεκαετία του 2000, η κατάταξη διαμορφώνεται ως εξής:
Μέση Ανατολή και Βόρειος Αφρική 24,3%
Αναπτυσσόμενη Ευρώπη 23,1%
Αφρική 21,9%
Ασία 7,85%
Δυτικό Ημισφαίριο 5,18%
Επιπροσθέτως, η έρευνα αναλύει και τις επιδράσεις που είχε η παγκόσμια οικονομική κρίση τόσο στο μέγεθος, όσο και στις μορφές που πήραν οι παγκόσμιες αθέμιτες εκροές, ενώ προχωρά ένα βήμα πιο κάτω και κάνει προτάσεις για πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Τέλος η έρευνα κάνει μία πολύ μικρή αναφορά στη χώρα μας, εξηγώντας ότι η πρόσφατη κρίση στην Ευρωζώνη ανέδειξε μία σειρά ερωτημάτων ως προς τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται οι αθέμιτες εκροές. Όπως εξηγεί η έρευνα στο κεφάλαιο της Μεθοδολογίας, είναι πλέον σαφές ότι η Ελλάδα, μαζί και με διάφορες άλλες «Club Med» χώρες, έχει δεχθεί τεράστιες αθέμιτες εισροές που μετριούνται με πολλά δισ.. Φαίνεται όμως ότι οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν φορολογικά προς το συμφέρον τους αυτές τις κινήσεις κεφαλαίων, προκειμένου να αποσοβήσουν την κρίση που τώρα αντιμετωπίζουν.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του ICC Hellas κύριος Νίκος Α. Βερνίκος δήλωσε αισιόδοξος ότι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που εκπορεύονται από το Μνημόνιο θα μειώσουν τις αθέμιτες εισροές κεφαλαίων προς τη χώρα μας βελτιώνοντας έτσι και τα φορολογικά έσοδα, ενώ συμπλήρωσε: «Αν υπάρχει κάτι πάντως που γίνεται σαφές από αυτή την έρευνα, είναι ότι παρά το μέγεθος της διαφθοράς στη χώρα μας φαίνεται ότι μπροστά στα παγκόσμια επίπεδα είμαστε… προσκοπάκια!»
Την πλήρη έρευνα μπορείτε να την βρείτε κάνοντας κλικ στη διεύθυνση:
http://www.gfip.org/storage/gfip/documents/reports/IFF2010/gfi_iff_update_report-web.pdf
Πηγή: ICC