ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ
ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αριστοτέλους 3, τ.κ. 54624, τηλ. Fax: 2310.270027
Email: oeeth@otenet.gr
Αρ. Πρωτ: 313 Θεσσαλονίκη 31 Αυγούστου 2012
Π Ρ Ο Σ:
Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας
Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
κ. Κωστή Χατζηδάκη
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
* Πρωθυπουργό Ελλάδος κ. Αντώνη Σαμαρά
* Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου
Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α
Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Με το υπόμνημά μας αυτό, χαιρετίζουμε την απόφασή σας για την λήψη μέτρων πάταξης του παρεμπορίου, ενός προβλήματος που για χρόνια παραμένει άλυτο.
Το συνδικαλιστικό κίνημα των μικρομεσαίων, μαζί και η Ομοσπονδία μας, επανειλημμένα έχουν εκφράσει στο Υπουργείο την έντονη διαμαρτυρία τους για την ακώλυτη συνέχιση του φαινομένου αυτού που πλήττει κέραια το υγιές εμπόριο και οδηγεί τους εμπόρους και επαγγελματίες στην συρρίκνωση και τον αφανισμό των επιχειρήσεών τους, χωρίς καμιά ουσιαστική παρέμβαση της Πολιτείας.
Τα τελευταία, μάλιστα, χρόνια το πρόβλημα του παρεμπορίου και γενικά των αθέμιτων πρακτικών στο εμπόριο έχουν μεταβληθεί σε ρυθμιστή του λιανεμπορίου με την παρουσία των οικονομικών μεταναστών διαφόρων εθνικοτήτων, οι οποίοι στην κυριολεξία λυμαίνονται την αγορά με την διακίνηση αμφίβολης ποιότητας προϊόντων, παραποιημένων και λαθραίων εμπορευμάτων.
Η διακίνηση, δε, τέτοιων εμπορευμάτων – στην πλειοψηφία τους κινεζικής προέλευσης – όπως ενδύματα, υποδήματα και λοιπά είδη δεν πλήττει μόνο το υγιές εμπόριο αλλά και την ίδια την οικονομία με το να διαφεύγει της φορολόγησης και της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
Αυτό, μάλιστα, συμβαίνει την ίδια στιγμή που το υγιές εμπόριο αντιμετωπίζει εξοντωτικές ποινές, όπως κλείσιμο της επιχείρησης και επιπλέον του επιβάλλονται τα γνωστά «χαράτσια» και οι κεφαλικοί φόροι.
Θίγεται, όμως, και η αισθητική των πόλεων με το απαράδεκτο θέαμα τα πεζοδρόμια να καταλαμβάνονται από αλλοδαπούς, οι οποίοι σχεδόν ανενόχλητοι διακινούν την κάθε είδους πραμάτεια τους.
Για να σταματήσει, όμως, η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, που με τον αθέμιτο ανταγωνισμό έχει καταστεί ανοιχτή πληγή για το εμπόριο και την οικονομία, επιβάλλεται χωρίς καμιά καθυστέρηση να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα που να αποθαρρύνουν τους ανωτέρω μικροπωλητές να συνεχίσουν το παράνομο έργο τους.
Θέλουμε εδώ να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η παραοικονομία σε αριθμούς ήταν: το 2008, 69 δις ευρώ (30% του ΑΕΠ της χώρας), το 2012 υπολογίζεται σε 52 δις ευρώ ενώ σε 20 δις ευρώ υπολογίζονται οι διαφυγόντες φόροι και ο Φ.Π.Α., εκ των οποίων τα 6 με 8 δις ευρώ αφορούν στο παρεμπόριο.
Προς τον σκοπό, λοιπόν, της πάταξης του φαινομένου αυτού προτείνουμε ως κύρια μέτρα τα εξής:
- Αλλαγή θεσμικού πλαισίου και μεγαλύτερη αυστηροποίηση των προβλεπομένων κυρώσεων.
- Εντατικοποίηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς του ελέγχου εισαγωγής παράνομων προϊόντων στα Λιμάνια και λοιπά σημεία εισαγωγής, στα σύνορα της χώρας καθώς και εντατικοποίηση ελέγχων των μεταφορικών μέσων εισαγωγής από τα τελωνεία, το Λιμενικό κλπ. Επίσης ο έλεγχος πρέπει να γίνεται και στα κέντρα διανομής τέτοιων εμπορευμάτων.
- Διαρκής έλεγχος από μικτά κλιμάκια υπαλλήλων των αρμοδίων Υπουργείων και Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την γενική ευθύνη για την συγκρότηση και καλύτερη λειτουργία των κλιμακίων αυτών να την έχει ειδική υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Βεβαίως, υπάρχουν και λοιποί τρόπου ελέγχου του παρεμπορίου.
Αρκεί, όμως, η Πολιτεία να εφαρμόσει τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους για την πάταξη του τεράστιου αυτού κοινωνικού φαινομένου, ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα που το εμπόριο γενικά διέρχεται την μεγαλύτερη οικονομική κρίση με όλες τις προεκτάσεις της.
Παράλληλα, όμως, κε Υπουργέ για να λειτουργήσει ομαλά το εμπόριο και οι επιχειρήσεις απαιτούνται, κατά κύριο λόγο, αναπτυξιακά μέτρα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα από την οποία έχει «στεγνώσει» η αγορά και να εκσυγχρονισθεί το ισχύον φορολογικό σύστημα που με τις παλινωδίες του, τις αδικίες του και τους κεφαλικούς φόρους που επιβάλλει στα κέρδη, στους μισθούς, στις συντάξεις και στα ακίνητα έχει κυριολεκτικά καταστρέψει την αγορά, έχει διαλύσει τον κοινωνικό ιστό και τις οικογένειες και πάνω από όλα αιωρείται μια τρομερή και πρωτόγνωρη ανασφάλεια για το μέλλον των επιχειρήσεων.
Χιλιάδες είναι τα λουκέτα που καθημερινά αυξάνονται και δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα στους εμπορικούς δρόμους, που στο παρελθόν υπήρχε καλύτερη εμπορική ζωή και αισιοδοξία.
Τελειώνοντας, κε Υπουργέ, σημειώνουμε ότι είναι καιρός να ληφθούν επιτέλους από την Πολιτεία και να εφαρμοσθούν, βέβαια, όλα εκείνα τα μέτρα που θα ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις επιχειρήσεις και στην αγορά.
Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες με αγωνία τα περιμένουν.
Διαφορετικά, η κατάρρευση που παρουσιάζει η εικόνα της αγοράς και των επιχειρήσεων θα συνεχισθεί αμείωτα με όλες τις δραματικές συνέπειες για την οικονομία γενικά και την κοινωνία.
Με τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΔΡΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΟΥΤΑΧΙΔΗΣ