ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ 6η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ENERGY PHOTOVOLTAIC 2011 & 6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ENERTECH 2011», με θέμα: «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Η λύση στην κρίση»

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

6η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ENERGY PHOTOVOLTAIC 2011 & 6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ENERTECH 2011», με θέμα: «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Η λύση στην κρίση»

29 Σεπτεμβρίου 2011

«Αποτελεί τιμή και χαρά να απευθύνω χαιρετισμό στα εγκαίνια της 6ης Διεθνούς Έκθεσης «Energy Photovoltaic». Μία έκθεση, που έχει πετύχει να αναδειχθεί σε θεσμό για τον κλάδο της ενέργειας και σε πόλο έλξης για ελληνικές, αλλά και διεθνείς επιχειρήσεις. Ευκαιρίας δοθείσης, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές για  την επιτυχημένη διεξαγωγή, επί 6 συνεχή χρόνια.

Πράγματι, ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελεί έναν από τους πιο ελπιδοφόρους κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας, ακόμα και κάτω από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Διατηρεί σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα – τόσο στο πλαίσιο της σημερινής κρίσιμης συγκυρίας για την ελληνική οικονομία, όσο και μακροπρόθεσμα, με απώτερους στόχους πρώτον, τη σταδιακή απεξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τις δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς αγοράς του πετρελαίου και δεύτερον, την εγχώρια κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Πριν από λίγα χρόνια, η Ελλάδα φάνηκε να αντιλαμβάνεται τα οφέλη από την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προωθώντας πλήθος πρωτοβουλιών και δράσεων, με αποτέλεσμα την έκρηξη επενδυτικού ενδιαφέροντος από μεγαλύτερους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, επενδυτές, οικιακούς καταναλωτές, τράπεζες. Δυστυχώς, μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης, όμως, και την τήρηση μίας μονοδιάστατης και αναποτελεσματικής, όπως αποδεικνύεται, οικονομικής πολιτικής, οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παραμένουν στάσιμες.

Σήμερα, παρότι οι ΑΠΕ αποτελούν έναν από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους, παγκοσμίως, παρότι μπορεί να τοποθετήσουν την Ελλάδα στο διεθνή επενδυτικό χάρτη της ενέργειας, παρότι δίνουν την ευκαιρία στη χώρα μας να αξιοποιήσει τις ανεξάντλητες φυσικές πηγές ενέργειας, που διαθέτει, εμείς αρνούμαστε να αξιοποιήσουμε ένα σπουδαίο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, να δημιουργήσουμε ένα περιζήτητο προϊόν στις αγορές του εξωτερικού, να εξάγουμε εμείς – και όχι άλλες βόρειες χώρες με ελάχιστη ηλιοφάνεια – τεχνογνωσία και ενέργεια από φυσικές πηγές.

Εκατοντάδες μεσαία και μεγάλα έργα παραμένουν σε στασιμότητα, ενώ η χώρα στερείται τα οφέλη από τη δραστηριοποίηση σε έναν αναδυόμενο κλάδο με οφέλη για την ενεργειακή επάρκεια, την οικονομία, την απασχόληση, το περιβάλλον. Κι αυτό συμβαίνει επειδή η Πολιτεία διατηρεί τα «γνωστά» επενδυτικά αντικίνητρα, που δυσκολεύουν κάθε επένδυση στην Ελλάδα, αλλά κυρίως επειδή υπολείπεται μίας ολοκληρωμένης πολιτικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, χωρίς παλινωδίες και καθυστερήσεις.

Και ολοκληρωμένη πολιτική δεν είναι τα αποσπασματικά μέτρα ή τα μέτρα που εξυπηρετούν εισπρακτικούς σκοπούς, με πρόφαση το περιβάλλον, δεν είναι οι αποσπασματικές ρυθμίσεις που αγνοούν τα δεδομένα της αγοράς, αυξάνουν τη γραφειοκρατία, ενθαρρύνουν τη διαφθορά, προκαλούν σύγχυση στον επενδυτή και τελικά παγώνουν κάθε πρωτοβουλία. Μία ολοκληρωμένη στρατηγική περιλαμβάνει συγκεκριμένους και ξεκάθαρους κανόνες, οι οποίοι τηρούνται αυστηρά από όλους. Παρουσιάζει ένα επενδυτικό περιβάλλον που ενθαρρύνουν επενδυτές, επιχειρηματίες και καταναλωτές. Δημιουργεί ευκαιρίες και κίνητρα που στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πεποίθησή μας, στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο, είναι ότι η ανάπτυξη του κλάδου θα επιτευχθεί μόνο αν θέσουμε και υλοποιήσουμε συγκεκριμένες προτεραιότητες:

  • Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, σύμφωνα με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα. Χωρίς στρεβλώσεις και τις συνήθεις ελληνικές «πατέντες».
  • Διαμόρφωση πραγματικών συνθηκών ανταγωνισμού. Με σταθερό και διαφανές ρυθμιστικό πλαίσιο, με σαφείς και ίσους κανόνες για όλους.
  • Αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ γιατί κανένας επενδυτής δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί να επενδύσει σε οργανισμούς που λειτουργούν με παρωχημένους όρους και ξεπερασμένα πρότυπα και κυρίως συν-διοικούνται από τους συνδικαλιστές.
  • Συγκρότηση ενός σταθερού και ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου χωρίς αυξημένα τέλη και διάφορους ειδικούς φόρους για επενδύσεις σε ΑΠΕ.
  • Εξάλειψη της γραφειοκρατίας και περιορισμό των πολυνομίας.
  • Εφαρμογή ειδικού χωροταξικού πλαισίου για την ανάπτυξη υποδομών σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
  • Ριζικές αλλαγές στη διαδικασία αδειοδότησης των επενδύσεων, ιδίως σε επίπεδο πολεοδομίας και ΟΤΑ.
  • Αξιοποίηση νέων, αλλά και παλαιότερων – όπως το ΕΣΠΑ 2007-2013, που παραμένει στο συρτάρι – χρηματοδοτικών εργαλείων και μηχανισμών, για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Από την πλευρά του, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες του κλάδου, καθότι – σε μια εποχή κατά την οποία, η χώρα αναζητεί νέες διεξόδους για την ανάπτυξη και την απασχόληση – η επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η απάντηση στις σύγχρονες ενεργειακές προκλήσεις, αλλά και στη δύσκολη οικονομική συγκυρία».

Πηγή: ΕΒΕΑ