ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [16/07/2008]

ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΙ ΤΡΕΙΣ ΟΡΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Με την αριθμό 3956/2008 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, που αφορά υπόθεση συλλογικής αγωγής της ΕΚΠΟΙΖΩ κατά της Τράπεζας Πειραιώς κρίνονται καταχρηστικοί τρεις βασικοί όροι τραπεζικών συναλλαγών που επιβαρύνουν καθημερινές συναλλαγές των καταναλωτών με τις τράπεζες. Ειδικότερα: α) Καταχρηστικός κρίνεται ο όρος που επιβάλλει στον καταναλωτή να πληρώνει προμήθεια 1,40 ευρώ στην τράπεζα για καταθέσεις χρημάτων στον καταθετικό λογαριασμό ενός τρίτου (π.χ. για το ενοίκιο, κατάθεση σε φιλικό του ή συγγενικό του πρόσωπο). β) Καταχρηστικός κρίνεται, επίσης, ο όρος που προβλέπει ότι, στην περίπτωση που οι κινήσεις ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου είναι περισσότερες από τέσσερις τον μήνα, ο κάτοχος του λογαριασμού επιβαρύνεται με 0,80 ευρώ για κάθε κίνηση.γ) Καταχρηστικός, τέλος, κρίνεται και ο όρος που προβλέπει για την περίπτωση του στεγαστικού δανείου που χρησιμοποιείται για κατασκευή ή ανέγερση κατοικίας, ότι το δάνειο κατατίθεται σε δεσμευμένο λογαριασμό και, ενώ ο δανειολήπτης το αναλαμβάνει τμηματικά, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, επιβαρύνεται με τους τόκους του δανείου από την ημέρα που κατατίθεται το ποσόν στον δεσμευμένο λογαριασμό.

ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΟΥ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
Η φορολογική αρχή στην οποία έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος ημεδαπού νομικού προσώπου δεν έχει την αρμοδιότητα ελέγχου της δηλώσεως όταν είναι γνωστή, πριν από την εντολή ελέγχου, η μεταφορά της έδρας του νομικού προσώπου στην περιφέρεια άλλης φορολογικής αρχής η οποία, λόγω του νέου τόπου της έδρας του νομικού προσώπου, καθίσταται αυτή αρμόδια για τον έλεγχο και την έκδοση του φύλλου ελέγχου. Η διευκρίνιση αυτή δόθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με εγκύκλιο που υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Αντ. Μπέζας και με την οποία καθίσταται σαφές ότι ο τόπος της έδρας του ημεδαπού νομικού προσώπου καθορίζει την αρμοδιότητα της φορολογικής αρχής. 

ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΟΥ
Στην περίπτωση που ανατίθεται σε υπεργολάβο η εκτέλεση τμήματος αναληφθέντος δημοσίου τεχνικού έργου, τότε ο χρόνος απόκτησης του εισοδήματός του δεν επηρεάζεται από το χρόνο απόκτησης του εισοδήματος του εργολήπτη που είναι ο χρόνος πιστοποίησης. Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στην οποία αναφέρεται ότι ο χρόνος απόκτησης του εισοδήματος για τον υπεργολάβο δεν ορίζεται ρητά και κατά συνέπεια πρέπει να εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ο χρόνος απόκτησης του εισοδήματος του υπεργολάβου είναι ο χρόνος που παραδίδεται το εκτελεσθέν έργο στον εργολήπτη, οπότε είναι και απαιτητό το τίμημα από τον δεύτερο.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟ 2008
Παντελώς ανυπόστατες αποδείχθηκαν οι εκτιμήσεις που ακουστήκαν στην αρχή της σεζόν για μείωση της τουριστικής κίνησης από 5% έως και 10% καθώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης αποδεικνύουν ότι παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία ο ελληνικός τουρισμός έχει αντοχές. Αυτό τόνισε ο Aρης Σπηλιωτόπουλος υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς, από τα στοιχεία αφίξεων των μεγαλύτερων αεροδρομίων προκύπτει αύξηση κατά 3% στο διάστημα Ιανουάριος � Ιούνιος, ενώ τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδας για το πρώτο τετράμηνο καταδεικνύουν άνοδο κατά 3,2%. Επίσης, υψηλό είναι το ποσοστό αύξησης των προσεγγίσεων ξένων κρουαζιερόπλοιων, ενώ η αύξηση στο yachting θα κυμανθεί στο 10%. Όσον αφορά στη χώρα προέλευσης, πρωταγωνίστρια είναι η Ρωσία, καθώς η αύξηση αγγίζει το 35%, ενώ η Γερμανία εμφανίζει άνοδο 4% έως 5%. Η Ιταλία σημειώνει άνοδο 6%, οι ΗΠΑ άνοδο 12%, το Βέλγιο άνοδο 6%, η Ρουμανία άνοδο 9%, η Βουλγαρία άνοδο 15%, η Κίνα άνοδο 15%, η Ολλανδία άνοδο 8% κ.α. Όσον αφορά στην Αγγλία, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα και αναμένονται οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.