ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΟ Β.Ε.Α.

«Παρουσίαση της ισραηλινής αγοράς στο Β.Ε.Α.
σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες στο Ισραήλ»

 


Η προοπτική τόνωσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων στην αναπτυσσόμενη χώρα του Ισραήλ, ήταν το αντικείμενο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες από την διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, μέλος του Δικτύου Enterprise Europe Network, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών. Σκοπός της εκδήλωσης, ήταν να ενημερωθούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, για τα χαρακτηριστικά της αγοράς του Ισραήλ, καθώς και για τις δυνατότητες προώθησης των ελληνικών εξαγωγών σε αυτήν.
Την παρουσίαση των δεδομένων στην αγορά του Ισραήλ, πραγματοποίησε η κα Παρασκευή Καμπούρογλου, Σύμβουλος Α΄ Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων και Επικεφαλής του Γραφείου ΟΕΥ στο Τελ Αβίβ.
Σύμφωνα με την κα Καμπούρογλου, η ανάπτυξη στην αγορά του Ισραήλ από το 2002 και μετά, κινείται με ρυθμούς 3,3% ετησίως και οι επενδύσεις κάθε χρόνο, αγγίζουν τα 17,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,4 δισ. ευρώ αφορούν την τεχνολογία. Ωστόσο, στο Ισραήλ καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας από τις χώρες το ΟΟΣΑ. Οι κυριότεροι κλάδοι που μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι επιχειρήσεις, είναι κυρίως το ύφασμα-ένδυμα, τα τρόφιμα, τα αρωματικά φυτά, τα δομικά υλικά, αλλά και ο εξοπλισμός εστιατορίων.
 Όπως εξήγησε η Επικεφαλής του Γραφείου ΟΕΥ στο Τελ Αβίβ, για την εισαγωγή προϊόντων τροφίμων, απαιτούνται συγκεκριμένα πιστοποιητικά και μετά την υπέρβαση συγκεκριμένου ορίου επιβάλλονται δασμοί. Το κόστος ζωής στο Ισραήλ είναι ιδιαίτερα υψηλό και τα προϊόντα φτάνουν στον καταναλωτή τρεις φορές πιο ακριβά.
Μεγάλο ενδιαφέρον, υπάρχει στον τομέα της οικοδομής, καθώς έως το 2022 θα πρέπει να ανεγερθούν περίπου 250.000 νέες κατοικίες. Στο Ισραήλ δεν υπάρχουν κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά ούτε το απαιτούμενο εργατικό δυναμικό. Όπως υποστήριξε η κα Καμπούρογλου, ο πιο εύκολος τρόπος δραστηριοποίησης στην ισραηλινή αγορά, είναι η σύμπραξη ελληνικών και ισραηλινών εταιρειών.   
Τόσο η κα Παρασκευή Καμπούρογλου, Σύμβουλος Α΄ Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων, όσο και ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α κ. Παύλος Ραβάνης, επισήμαναν ότι είναι απαραίτητη η αμοιβαία ενημέρωση των εξωστρεφών επιχειρήσεων των δύο χωρών για τις προοπτικές κάθε είδους συνεργασίας. Ακόμη, επισημάνθηκε, ότι όσοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται, μπορούν να απευθυνθούν στο Γραφείο, για να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που μπορούν να προσεγγίσουν την Ισραηλινή αγορά.