«Αδικαιολόγητα αισιόδοξος ο Προϋπολογισμος του 2009»

Αμφιβολίες εκφράζει ο ΣΕΒ για το κατά πόσο θα είναι εφικτή η υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2009, με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνει το προσχέδιο που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή.

Ο ΣΕΒ, θεωρεί κατ' αρχήν ότι χαρακτηρίζεται από μία αισιοδοξία, αδικαιολόγητη με δεδομένη τη διεθνή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη, και ενώ είναι άγνωστο ακόμη ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της.

Επιπλέον, ο ΣΕΒ αμφισβητεί για το κατά πόσο συμβιβάζεται η υψηλή ανάπτυξη του 3%, τη στιγμή που μειώνεται η ζήτηση στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα περιορίζεται η πιστωτική επέκταση στο εσωτερικό και αυξάνεται η φορολογία. Ετσι, κρίνει ως υπερβολική την προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων κατά 11,5%, καθώς η αύξηση των εισοδημάτων βρίσκεται στο μισό (6,3%).

Ακόμη, ο ΣΕΒ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του για τη μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1 δισ. ευρώ, καθώς όπως τονίζει, η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, εφαρμόζεται την πλέον ακατάλληλη περίοδο.

Η πλήρης τοποθέτηση του ΣΕΒ έχει ως εξής: «Το κατατεθέν προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2009 είναι πολύ φιλόδοξο, ενώ μαίνεται μία χωρίς προηγούμενο παγκόσμια οικονομική κρίση, η πορεία και τα αποτελέσματα της οποίας είναι ακόμη άδηλα. Η μείωση του ελλείμματος επιτυγχάνεται με αύξηση της φορολογίας και μείωση των δημοσίων επενδύσεων, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που απαιτεί η διεθνής κρίση. Τα επιμέρους ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και κρίσιμα. Ίσως και αναπάντητα. Ειδικότερα, ο ΣΕΒ επισημαίνει τα ακόλουθα:

Πώς είναι δυνατόν να διατηρηθεί υψηλός ρυθμός ανάπτυξης του 3% όταν η ζήτηση από το εξωτερικό μειώνεται, η πιστωτική επέκταση στο εσωτερικό περιορίζεται και η φορολογία αυξάνεται;

Η προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων (κατά 11,5%) σε αναλογία με την αναμενόμενη αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος (6,3%) είναι εξαιρετικά υψηλή. Κάθε παρόμοια πρόβλεψη στο παρελθόν αποδείχθηκε ατυχής.

Στην πλευρά των πρωτογενών δαπανών ο ρυθμός ανόδου παραμένει υψηλός 8,1%, ενώ οι δαπάνες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους είναι μάλλον υποεκτιμημένες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δαπάνες για το ΠΔΕ μειώνονται κατά 1 δισ., δηλαδή εν μέσω σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομίας προγραμματίζεται μία εξαιρετικά περιοριστική δημοσιονομική πολιτική την πλέον ακατάλληλη περίοδο.

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η κρίση θα θίξει πρωταρχικά τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους. Δεν μπορούμε να εμμένουμε σε ένα καταναλωτικό πρότυπο, που έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του, αφαιρώντας παραγωγικούς πόρους από την αγορά».

Η ΚΕΔΚΕ

Τη συγκρατημένη ικανοποίησή του για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2009, σε ό,τι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, εξέφρασε χθες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του, το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ εκτιμά ως θετική εξέλιξη την εγγραφή απόδοσης του 90% των τελών κυκλοφορίας στους ΟΤΑ καθώς και του ποσού των 1.711 εκατ. ευρώ των παρακρατηθέντων πόρων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αν και επιφυλάσσεται να τα δει να υλοποιούνται κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Εκφράζει όμως ουσιαστικές διαφωνίες όσον αφορά την κατανομή των πρώτων 125 εκατ. ευρώ (από τα συμφωνηθέντα 250 εκατ. ευρώ), θέμα που θα συζητήσει σήμερα σε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου.

Στην ίδια συνάντηση θα συζητηθεί και το θέμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για το οποίο εξουσιοδοτήθηκε από το ΔΣ ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικήτας Κακλαμάνης, όπως, ανάλογα με την πορεία της συνάντησης, καθορίσει και το χρόνο διεξαγωγής του τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης. Το συνέδριο επρόκειτο να διεξαχθεί στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά ως φαίνεται μεταφέρεται για το τέλος του ίδιου μήνα.

Επίσης, το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα χθες να προχωρήσει στην αποδέσμευση και σταδιακή καταβολή των 5 εκατ. ευρώ της ΚΕΔΚΕ για τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. Αποφάσισε ακόμη να δεχθεί την τρίμηνη παράταση της ισχύος της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, ΟΚΑΝΑ ΚΕΔΚΕ και ΕΕΤΑΑ για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, στην οποία να υπάρχει η δέσμευση ότι μέχρι 15 Νοεμβρίου 2008 θα υπογραφεί νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ των μερών, πενταετούς διάρκειας, για τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης.

Το ποσό των 5 εκατ. ευρώ της ΚΕΔΚΕ θα καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση θα δοθεί αμέσως μετά την υπογραφή της – τρίτης – παράτασης της προγραμματικής σύμβασης ( η δεύτερη παράταση έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου).

Μετά την υπογραφή της νέας 5ετούς προγραμματικής σύμβασης θα γίνει η εξόφληση του υπόλοιπου ποσού από την ΚΕΔΚΕ, με τη δέσμευση ότι υπουργείο Υγείας και ΟΚΑΝΑ θα εξοφλήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους από το 2006 μέχρι το 2008. Σημειώνεται ότι από το 2009, η ΚΕΔΚΕ ζητεί η καταβολή των οφειλών των υπόχρεων μερών να γίνεται εναλλάξ, εξαιτίας των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την ασυνέπεια του υπουργείου Υγείας να καταβάλει το μερίδιο της χρηματοδότησης προς τα Κέντρα Πρόληψης.

Το ΕΕΠ

«Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν έχουν "να φοβούνται για τίποτα καλό"». Με τη φράση αυτή σχολιάζει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2009 που κατατέθηκε στη Βουλή, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά.

«Η "μαγική" λύση που άλλη μια φορά προτείνεται είναι η απόσπαση χρημάτων από τους μη έχοντες για την κάλυψη των ελλειμμάτων του γραφειοκρατικού, αναποτελεσματικού και ακατάστατου κρατικού μηχανισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΕΕΠ.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά θεωρεί ότι η οικονομική πολιτική όπως αυτή ερμηνεύεται διά μέσου του προϋπολογισμού πρέπει να έχει μακρόπνοο και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Στο επίκεντρο πρέπει να βρίσκεται πάντα η βελτίωση της ποιότητας και του επιπέδου ζωής των ανθρώπων και όχι μόνο η ευημερία των αριθμών.

«Προτάσεις μας που έχουν εκφρασθεί επανειλημμένα είναι η επαναφορά του αφορολόγητου, η θέσπιση τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας, ενίσχυση των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων μέσω της αναδιανομής του παραγόμενου νέου πλούτου – άμεσων εισοδηματικών ενισχύσεων, πάταξη φοροδιαφυγής και αισχροκέρδειας με την ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών, εκμηδένιση της τροχοπέδης που λέγεται γραφειοκρατία, κρατική αυθαιρεσία και σπατάλη», υπογραμμίζει το Επιμελητήριο.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ