Τη συμβολή του ηλεκτρονικού τελωνείου στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων διεθνούς εμπορίου επεσήμανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) κ. Βασίλης Θωμαΐδης στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώθηκε στα Ιωάννινα από τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & ΕΦΚ, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων/enterprise Europe network, την 7η Ένωση Τελωνειακών και τον ΣΕΒΕ, με θέμα: «Τελωνεία 2013, Ηλεκτρονικό Τελωνείο, Εγκεκριμένος Οικονομικός Φορέας», στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων της Τελωνειακής Ένωσης.
Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι ζητούμενο για τους Έλληνες εξαγωγείς, εισαγωγείς και επενδυτές, ιδίως στις γειτονικές χώρες, είναι η απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών, οι διευκολύνσεις όσον αφορά τους τελωνειακούς ελέγχους στην εισαγωγή και στην εξαγωγή, η επίσπευση του χρόνου εκτελωνισμού, η συντόμευση του χρόνου αναμονής στους συνοριακούς σταθμούς και γενικότερα του χρόνου μεταφοράς των εμπορευμάτων και η μείωση του κόστους. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, η οποία κατέχει όσον αφορά στο διοικητικό κόστος μία από τις υψηλότερες θέσεις (6,8% του ΑΕΠ) μεταξύ των χωρών-μελών της Ένωσης, από κοινού με τις Δημοκρατίες της Βαλτικής.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ τόνισε ότι, το ηλεκτρονικό τελωνείο βρίσκεται προ των πυλών και θα πρέπει να αποτελέσει μια νέα αρχή και για την Ελλάδα. Επέρχονται σημαντικές καινοτομίες (περιβάλλον χωρίς χαρτί για τα τελωνεία και τις εμπορικές επιχειρήσεις), αλλά το θέμα είναι πόσο προετοιμασμένες είναι οι εθνικές αρχές αλλά και οι οικονομικοί φορείς για την εφαρμογή του νέου κοινοτικού τελωνειακού πλαισίου και μάλιστα ομοιόμορφα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Θωμαΐδης επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός και στενή εταιρική συνεργασία της τελωνειακής υπηρεσίας με τους οικονομικούς φορείς για σε βάθος ενημέρωση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα, μείωση του κόστους συμμόρφωσης και των διοικητικών δαπανών και επίσπευση των χρόνων εκτελωνισμού.
Πέρα από την αναδιοργάνωση των τελωνείων (βελτίωση και εκσυγχρονισμός των υποδομών, ενίσχυση, ανανέωση και συνεχή κατάρτιση του προσωπικού), ο κ. Θωμαΐδης πρότεινε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο – με ανθρώπινους, δημοσιονομικούς και τεχνικούς πόρους-για την εφαρμογή και προώθηση του ηλεκτρονικού τελωνείου, το οποίο θα περιλαμβάνει και πρόγραμμα κατάρτισης όλων των εμπλεκομένων, τελωνειακών σε πρώτη φάση, επιχειρήσεων, εκτελωνιστών και (δια)μεταφορέων σε δεύτερη φάση. Πρότεινε μάλιστα να οριστούν ανά τελωνειακή περιφέρεια τελωνειακοί σύμβουλοι-υπεύθυνοι για την εφαρμογή και προώθησή του σε περιφερειακό επίπεδο.
Παράλληλα, κάλεσε τις επιχειρήσεις, παρά τις όποιες ιδιαιτερότητες και εγγενείς δυσκολίες τους, να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να προσαρμοστούν στις εξελίξεις και να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα που τους παρέχεται, όπως ο θεσμός του Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα, ώστε να επωφεληθούν τόσο σε επίπεδο απλουστεύσεων που προβλέπονται από την τελωνειακή νομοθεσία όσο και σε επίπεδο τελωνειακών διευκολύνσεων όσον αφορά στους τελωνειακούς ελέγχους.
Πηγή: ΣΕΒΕ