Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου που αναφέρονται σε εικονικές εμπορικές συναλλαγές ελληνικών επιχειρήσεων με την Ουγγαρία ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με επιστολή του στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανασίου και στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μπέζα, γνωστοποιεί τα εξής:
1. Ο ΣΕΒΕ σαφώς καταδικάζει τις εικονικές ενδοκοινοτικές συναλλαγές και τους εμπλεκόμενους σε αυτές που συνεπάγονται φοροδιαφυγή και απώλεια εσόδων του Δημοσίου, αλλά πλήττουν και την υγιή επιχειρηματικότητα, το ενδοκοινοτικό εμπόριο και δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ αξιόπιστων και μη ελληνικών επιχειρήσεων.
2. Παράλληλα όμως ο ΣΕΒΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία των μελών του καθώς για μια ακόμη φορά οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις βρίσκονται απροστάτευτες και εσπευσμένα εγκαλούμενες ως προς την αξιοπιστία τους, χωρίς ακόμα να έχει διενεργηθεί κανένας έλεγχος για το ποια από τις δύο συναλλασόμενες πλευρές, ελληνική ή ουγγρική, έχει διαπράξει τη σχετική φοροδιαφυγή ΦΠΑ.
3. Ο ΣΕΒΕ έχει έγκαιρα επισημάνει από τον Σεπτέμβριο του 2008 στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, Διεύθυνση 14η ΦΠΑ, κ.λ.π.) τα προβλήματα που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με γειτονικές χώρες- νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι ιδίως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Πρόκειται για χώρες των οποίων οι οικονομίες δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί στα κοινοτικά δεδομένα και εμφανίζουν προβλήματα στον έλεγχο των επιχειρήσεων και της αγοράς γενικότερα, με συνέπεια τη μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την παράνομη δραστηριότητα επιχειρήσεών τους.
Πιο συγκεκριμένα, μετά από διαμαρτυρίες μελών του για σημαντικές καθυστερήσεις στην επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ και συχνούς ελέγχους για τον έλεγχο ενδοκοινοτικών συναλλαγών κυρίως με Βουλγαρία και Ρουμανία, ο ΣΕΒΕ κατέθεσε στο Υπουργείο την επιτακτική ανάγκη διασφάλισης του Έλληνα εξαγωγέα από τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν σε μια ενδοκοινοτική συναλλαγή από θέματα ΦΠΑ. Η παρέμβαση του ΣΕΒΕ αφορά τις συναλλαγές αξιόπιστων εξαγωγικών επιχειρήσεων που, παρά το ότι λαμβάνουν κάθε δυνατό μέτρο (έλεγχος μέσω Internet της ύπαρξης και των στοιχείων της ξένης επιχείρησης κατά τη στιγμή της φόρτωσης, επαλήθευση από το Τμήμα Δ’ VIES του ΥΠΟΙΟ, τιμολόγια, φορτωτικές με αποδείξεις παραλαβής από τον πελάτη, καταβολή τιμήματος μέσω τράπεζας, κ.λ.π.) ώστε να είναι καλυμμένες, βρίσκονται εμπλεκόμενες χωρίς καμία υπαιτιότητα, λόγω μη δηλώσεων των συναλλαγών εκ μέρους των επιχειρήσεων των άλλων κρατών μελών ή λόγω λαθών όσον αφορά σε δηλωθέντα στοιχεία (επωνυμία, ΑΦΜ/ΦΠΑ, κ.λ.π.) ή λόγω μη διαγραφής προβληματικών επιχειρήσεων (υπό πτώχευση, κ.λ.π.) από το σύστημα VIES. Ο ΣΕΒΕ ζήτησε μέτρα για την προστασία των αξιόπιστων ελληνικών επιχειρήσεων που βρίσκονται εμπλεκόμενες σε τέτοιες υποθέσεις με σοβαρές επιπτώσεις για τις ίδιες (καθυστερήσεις σε χρόνο, κόστος, προσπάθεια συγκέντρωσης πρόσθετων δικαιολογητικών από τις ξένες επιχειρήσεις και φορολογικές αρχές, πρόσθετη απασχόληση προσωπικού, μείωση ρευστότητας, κίνδυνο συνεπειών λόγω εικαζόμενης εικονικότητας στοιχείων, κ.λ.π.). Το πρόβλημα γίνεται επιτακτικότερο στην χώρα μας, διότι, στις περιπτώσεις που δοθεί σχετική εντολή, ο έλεγχος καθυστερεί σημαντικά, λόγω της ανεπάρκειας των ελεγκτικών μηχανισμών, οπότε οι επιπτώσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες.
4. Η νέα πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη μείωση φαινομένων φοροδιαφυγής ΦΠΑ. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αυτόματη πρόσβαση ενός κράτους μέλους σε συγκεκριμένα φορολογικά δεδομένα – όπως εντοπισμός υποκείμενου σε ΦΠΑ και των δραστηριοτήτων του – άλλων κρατών μελών και κοινά standards για την καταχώρηση και τη διαγραφή των προσώπων από το VIES (common minimum standards). Τα μέτρα αυτά σε συνδυασμό με μέτρα που μπορεί να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο (συντόμευση χρόνου ελέγχων και επαλήθευσης ΑΦΜ/ΦΠΑ, τυποποίηση της διαδικασίας ελέγχου, κ.λ.π.) μπορούν να συμβάλλουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής του ενδοκοινοτικού ΦΠΑ και στην προστασία των αξιόπιστων εξαγωγικών επιχειρήσεων.
5. Κλείνοντας ο ΣΕΒΕ, θα ήθελε να τονίσει ότι οι εξαγωγείς, σε μια εξαιρετικά δυσχερή οικονομική συγκυρία, προσδοκούν από την Ελληνική Πολιτεία να βρίσκεται στο πλευρό τους και να μη σπεύδει να εμφανίζεται προασπιστής των συμφερόντων επιχειρήσεων άλλων κρατών μελών. Εκφράζει μάλιστα το φόβο ότι οι επικείμενοι έλεγχοι, με τον τρόπο και στον χρόνο που θα πραγματοποιηθούν από τις ελληνικές φορολογικές αρχές, θα δημιουργήσουν σοβαρές καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την επιβίωση των εμπλεκομένων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΒΕ επισημαίνει ότι τα υπό έλεγχο ανάλογα με τα παραπάνω κρούσματα φοροδιαφυγής όπως αυτά που αναφέρονται στα πρόσφατα δημοσιεύματα για εικονικές συναλλαγές ελληνικών επιχειρήσεων με την Ουγγαρία, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πλήξουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, που αγωνίζονται, υπό συνθήκες εντονότατου διεθνούς ανταγωνισμού και οικονομικής κρίσης, να επιβιώσουν και τουλάχιστον να διατηρήσουν, αν όχι να αυξήσουν, το μερίδιό τους στις κοινοτικές αγορές, που αποτελούν και τον κυριότερο προορισμό του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.
Πηγή: ΣΕΒΕ