Παρουσίαση Εθνικής Εταιρείας Βιομηχανικών Ζωνών στη Βουλγαρία – Σόφια, 17.06.2009

Παρουσίαση Εθνικής Εταιρείας Βιομηχανικών  Ζωνών στη Βουλγαρία – Σόφια, 17.06.2009

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας Βουλγαρίας σύστησε στις αρχές του 2009 την Εθνική Εταιρεία Βιομηχανικών  Ζωνών, κρατική εταιρεία για την προετοιμασία, σύσταση, διαχείριση και προώθηση βιομηχανικών ζωνών. Επίσημη παρουσίαση της Εθνικής Εταιρείας Βιομηχανικών  Ζωνών πραγματοποιήθηκε από τον Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας κ. Πέταρ Ντιμιτρόφ σε ειδική εκδήλωση στη Σόφια στις 17.06.2009 όπου προσκλήθηκαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων και οικονομικών-εμπορικών τμημάτων ξένων Πρεσβειών στη Βουλγαρία.

Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ενέργειας κ. Γιαβόρ Κουγιουμτζίεφ μετάφερε μήνυμα του Πρωθυπουργού κ. Σεργκέι Στανίσεφ σύμφωνα με το οποίο η ίδρυση βιομηχανικών ζωνών προωθείται από τη βουλγαρική κυβέρνηση ως ένα από τα σημαντικότερα μέτρα για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, την προώθηση των βουλγαρικών εξαγωγών και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας κ. Πέταρ Ντιμιτρόφ, την τελευταία πενταετία περίπου 25 δις ευρώ ξένων επενδύσεων κατευθύνθηκαν στη Βουλγαρία. Στο μέλλον για την προσέλκυση ΑΞΕ – κατά το πρότυπο χωρών όπως η Μ. Βρετανία και η Γερμανία – η Βουλγαρία θα πρέπει να λάβει αποφασιστικότερα μέτρα, όπως την άμεση στήριξη επενδύσεων μέσω κρατικών χρηματοδοτήσεων.

Η Εταιρεία Βιομηχανικών Ζωνών έλαβε 100 εκατ. λέβα (1 ευρώ = 1,95583 λέβα) από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ επίσης θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα PHARE με 18 εκατ. ευρώ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιφερειακή Ανάπτυξη" της Ε.Ε. με 200 εκατ. ευρώ. Οι διευθύνοντες κ.κ.  Κάντσο Κάντσεφ και Πλάμεν Ραντκόφσκι παρουσίασαν τις επτά βιομηχανικές ζώνες που αναπτύσσει επί του παρόντος η Εθνική Εταιρεία Βιομηχανικών Ζωνών. Οι πρώτες τρεις λειτουργούσαν στο παρελθόν ως ελεύθερες ζώνες (duty free) στις Παραδουνάβιες πόλεις του Ρούσε και του Βίντιν και στην πόλη του Σβίλενγκραντ.

Η βιομηχανική ζώνη στο Ρούσε, κοντά στη γέφυρα του Δούναβη που αποτελεί τη μοναδική συνοριακή διέλευση προς τη Ρουμανία, καταλαμβάνει έκταση 370.235 τετρ. μέτρα.

Η ζώνη στο Βίντιν καταλαμβάνει έκταση 308. 627 τετρ. μέτρα. Ήδη εντός αυτής δραστηριοποιούνται 16 επιχειρήσεις, ενώ αναμένεται η κατασκευή της νέας γέφυρας του Δούναβη να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010.

Η ζώνη στο Σβίλενγραντ καταλαμβάνει έκταση 150.000 τετρ. μέτρα και λόγω της άμεση γειτνίασης με Ελλάδα και Τουρκία έμφαση θα δοθεί στην ελαφρά βιομηχανία και στα logistics.

Στην τέταρτη βιομηχανική ζώνη στη πόλη του Πλόβντιφ (Φιλιππούπολη) που καταλαμβάνει έκταση 155.000 τετρ. μέτρα (εγκαταστάσεις Autoelectronica) έμφαση θα δοθεί σε δραστηριότητες υψηλής τεχνολογίας.

Η ζώνη στο Πλέβεν βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης και καταλαμβάνει περίπου 2.000.000 τετρ. μέτρα.  

Η πόλη του Κάρλοβο στο κέντρο της Βουλγαρίας πρόκειται επίσης να φιλοξενήσει μια νέα βιομηχανική ζώνη έκτασης 580.000 τετρ. μέτρα.

Τέλος, η έβδομη βιομηχανική ζώνη που αναπτύσσεται κοντά στο λιμάνι της Βάρνας καταλαμβάνει με έκταση 535.000 τετρ. μέτρα και όπως, αναφέρθηκε, ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κινέζων επενδυτών.

            Κάθε βιομηχανική ζώνη αποτελεί μια ξεχωριστή εταιρεία με κρατική συμμετοχή τουλάχιστον 51%. Δεν υφίστανται περιορισμοί ως προς τη μορφή ιδιοκτησίας των επενδυτών που μπορούν είτε να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν τμήματα ζωνών. Παράλληλα, το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων Βουλγαρίας προωθεί διαγωνισμούς για την ανάπτυξη ακόμα 24 βιομηχανικών ζωνών σε περιοχές ήσσονος σημασίας. Η βουλγαρική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σχέδια για τη δημιουργία 100 βιομηχανικών ζωνών μέχρι το 2013.