Εξι στοχευμένες παρεμβάσεις για στήριξη της οικονομίας

Εξι στοχευμένες παρεμβάσεις για στήριξη της οικονομίας
Η κυβέρνηση έχει εγκρίνει μέτρα ύψους 4,3 δισ. ευρώ, με στόχο να αντισταθμιστούν οι απώλειες του ΑΕΠ

Την ώρα που όλα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο για πρώτη φορά ύστερα από το 1993 (περίπου -0,2%) και στο σύνολο του έτους η οικονομική δραστηριότητα θα κινηθεί στην περιοχή του μηδέν, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί με μια σειρά παρεμβάσεων να στηρίξει την ανάπτυξη.

Στο τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει εγκρίνει μέτρα ύψους 4,3 δισ. ευρώ, για τη στήριξη κλάδων και εν γένει της οικονομίας, με στόχο να αντισταθμιστούν οι σημαντικές απώλειες που καταγράφονται στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος από την οικοδομή, τη βιομηχανία, τον τουρισμό και την κατανάλωση. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου ο αριθμός των αφίξεων αεροπορικώς ξένων τουριστών στη χώρα μας ήταν μειωμένος κατά 8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ταυτόχρονα, με δεδομένο το δημοσιονομικό αδιέξοδο της φετινής χρονιάς και τα περιορισμένα περιθώρια για παροχές, τα μέτρα αυτά δείχνουν την ανησυχία για την τόνωση της αγοράς και της ανάπτυξης.

Με έξι στοχευμένες παρεμβάσεις, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να δώσει «ανάσα» στην ελληνική οικονομία:

1. Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε την παροχή εγγυήσεων του Δημόσιου ύψους 2 δισ. ευρώ, προς τις επιχειρήσεις και κυρίως τις Μικρομεσαίες. Το ποσοστό, το οποίο θα εγγυάται το Δημόσιο προς τις τράπεζες που θα δανείζουν τις επιχειρήσεις, ανέρχεται στο 70% του συνολικού δανείου και η διάρκεια της εγγύησης θα φτάνει στα 4 χρόνια, με τη δυνατότητα παράτασης ενός έτους. Οι εγγυήσεις θα παρέχονται για τα δάνεια που θα συναφθούν έως την 31.12.2010 και θα αφορούν τη χορήγηση:

– Κεφαλαίου κίνησης με οποιαδήποτε μορφή πίστωσης (δάνειο, αλληλόχρεος λογαριασμός, κ.λπ.)

– Δανείου για επενδύσεις και

– Κεφαλαίου για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν ξεπερνούν το 50% του εγγυημένου δανείου κατά 14/7/09.

2. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να προχωρήσει και το πρόγραμμα ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) ύψους 1,05 δισ. ευρώ, που θα υλοποιηθεί μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 – 2013. Από το πρόγραμμα αυτό εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περίπου 17.000 με 20.000 ΜμΕ. Τα 50 εκατ. ευρώ – από το σύνολο του 1,05 δισ. ευρώ – θα διατεθούν για τις εταιρείες franchise και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ, θα ισοκατανεμηθεί (δηλαδή από 250 εκατ. ευρώ) στους κλάδους της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Το ποσοστό επιχορήγησης είναι 55% για την Περιφέρεια Αττικής (εκτός των νήσων της) και το Νομό Θεσσαλονίκης, ενώ για την υπόλοιπη επικράτεια (συμπεριλαμβανομένου των νησιών του Νομού Αττικής) φτάνει στο 65%.

3. Το υπουργείο Ανάπτυξης, προωθεί πρόγραμμα ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1983. Οι δαπάνες αναμένεται να καλύπτουν εργασίες, όπως η τοποθέτηση κουφωμάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, η αντικατάσταση παλιών καυστήρων με νέα συστήματα υψηλής απόδοσης, ενώ υπό εξέταση βρίσκεται και η πιθανή επιδότηση για εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα. Επίσης, στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και οι δαπάνες για εργασίες μονώσεων και βαφών με χρήση ανακλαστικών χρωμάτων. Το ύψος της επιδότησης θα κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50%, με τη διακύμανση αυτή να εξαρτάται από το είδος των εργασιών, ενώ εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα αφορά περίπου το 80% των κτιρίων της χώρας.

4. Σε περισσότερα από 36 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι ανήλθε ο προϋπολογισμός της δράσης «Αλλάζω κλιματιστικό», μέσω της οποίας επιδοτείται κατά 35% η αγορά νέων κλιματιστικών για την αντικατάσταση και ανακύκλωση παλαιών κι ενεργοβόρων μηχανημάτων και ολοκληρώνεται στις 22 Αυγούστου.

5. Πρόγραμμα για την ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών ύψους 250 εκατ. ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ. Η δράση αυτή αφορά την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού περίπου 50.000 ελευθέρων επαγγελματιών (γιατροί, οδοντίατροι, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, οικονομολόγοι και συμβολαιογράφοι). Η επιδότηση κυμαίνεται από τα 3.000 ευρώ έως και τα 20.000 ευρώ.

6. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε στην ένταξη επενδυτικών σχεδίων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», που αφορά επενδύσεις στη μεταποίηση και την εμπορία αγροτικών προϊόντων. Το ποσό που θα δοθεί για τις επενδύσεις στον αγροτικό χώρο ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι εταιρείες κάθε μορφής (Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε.), επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 750 εργαζομένους ή έχουν κύκλο εργασιών έως 200 εκατ. ευρώ, συνεταιριστικές οργανώσεις κάθε βαθμίδας, συνεταιριστικές και δημοτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους στα νησιά του Αιγαίου. Οι επενδύσεις αυτές ενισχύονται μέχρι 50% του προϋπολογισμού, ενώ για όλα τα νησιά του Αιγαίου εκτός Κρήτης και Εύβοιας οι ενισχύσεις φτάνουν το 65%.

Πηγή: news.kathimerini.gr