Αυστηρές ποινές κατά παρεμπορίου

Αυστηρές ποινές κατά παρεμπορίου
Σε δεινή θέση βρίσκονται σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, έξω από τα οποία πωλούνται παρανόμως προϊόντα, τα οποία διακινούν και τα ίδια.

Νομοθετική πρωτοβουλία για την απλοποίηση των διαδικασιών κατάσχεσης – καταστροφής προϊόντων παρεμπορίου και την αυστηροποίηση των σχετικών ποινών μελετά το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να καταστήσει αποδοτικότερους τους ελέγχους για την πάταξη της παράνομης διακίνησης αγαθών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η Γενική Γραμματεία Εμπορίου εξετάζει τα περιθώρια που υπάρχουν για την τροποποίηση του ισχύοντος πλαισίου, με την προοπτική μέσα στο φθινόπωρο να θέσει σε δημόσια διαβούλευση την πρότασή της και σε άμεσο χρόνο οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να κληθούν να εφαρμόσουν ένα νέο – περισσότερο ευέλικτο νομοθετικό καθεστώς.

Στις πηγές τροφοδοσίας

Επίσης, στους βασικούς στόχους όσων εμπλέκονται στην καταπολέμηση του παρεμπορίου είναι να εστιαστούν οι έλεγχοι στις πηγές τροφοδοσίας των παράνομων υπαίθριων πωλητών.

Παράγοντες του ΥΠΑΝ τονίζουν ότι έχουν εντοπιστεί τέτοια σημεία και έχουν γίνει σχετικοί έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα, με αποτέλεσμα την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει αναπτύξει σειρά δραστηριοτήτων για τον εντοπισμό και την πάταξη κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης αγαθών.

Ειδικότερα, στην Αθήνα για το σκοπό αυτόν υιοθετήθηκε η πρακτική των μεικτών κλιμακίων με τη συμμετοχή υπαλλήλων από τη Δημοτική Αστυνομία, την Ελληνική Αστυνομία τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.

Οι διενεργηθέντες έλεγχοι

Σε ό,τι αφορά τους αμιγείς ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, καθ' όλο το 2008 και τους δύο πρώτους μήνες του 2009 πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 6.800 έλεγχοι, καθώς και πάνω από 979 κατασχέσεις/αποσύρσεις προϊόντων, ενώ επιβλήθηκαν και 42 πρόστιμα, συνολικού ύψους 53.500 ευρώ.

Σε επίπεδο μεικτών ελέγχων με συμμετοχή συναρμόδιων φορέων το 2008 πραγματοποιήθηκαν 43.914 έλεγχοι και στο πλαίσιο αυτών διενεργήθηκαν 4.250 κατασχέσεις προϊόντων, επιβλήθηκαν 1.122 πρόστιμα, όπως και 550 προσαγωγές και 164 συλλήψεις.

Στο μεταξύ, το ΥΠΑΝ, εκτείνοντας τις προσπάθειές του για τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης αγαθών, έριξε προσφάτως στη… μάχη και την Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς.

Στο στόχαστρό του έθεσε, μεταξύ άλλων, την παράνομη διακίνηση των οπωροκηπευτικών, επιμένοντας στην πιστή εφαρμογή των αγορανομικών διατάξεων και ειδικότερα των ρυθμίσεων που αφορούν στη χρήση παραστατικών διακίνησης, όπως και στην τήρηση των ανώτατων περιθωρίων κέρδους, όπου βέβαια αυτά προβλέπονται.

Παράλληλα, ελέγχους διενεργεί και στον τομέα των υγρών καυσίμων, ωστόσο στελέχη του ΥΠΑΝ αναφέρουν ότι πιο ουσιαστικά αποτελέσματα θα επιτύχουν οι ελεγκτές εφόσον τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2010 οι διατάξεις για την υποχρεωτική χρήση ταμιακών μηχανών στα πρατήρια υγρών καυσίμων, όπως και για την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των εισροών – εκροών υγρών καυσίμων.

Αλλες ελεγκτικές αρχές

Οσο για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων που διακινούνται παρανόμως, παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι, πέραν του ΥΠΑΝ, ελέγχους διενεργούν και άλλες ελεγκτικές αρχές του Δημοσίου, όμως το παρεμπόριο έχει λάβει πλέον τεράστιες διαστάσεις, οπότε είναι δύσκολο να ελεγχθεί συνολικά, με άμεσα και ουσιαστικά για τους εμπόρους αποτέλεσμα.

Σημειώνεται, πάντως, ότι για τη συστηματική αντιμετώπιση του παρεμπορίου αναπτύχθηκε στενή συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων κατά τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία συστηματοποιήθηκε το Νοέμβριο 2008 με την ανάληψη πρωτοβουλίας από το υπουργείο Εσωτερικών για τη συγκρότηση ειδικής Διυπηρεσιακής Επιτροπής, η οποία λειτουργεί σε δύο επίπεδα: σε πολιτικό – στρατηγικό και σε υπηρεσιακό – επιχειρησιακό επίπεδο.

Στην Επιτροπή μετέχουν το υπουργείο Εσωτερικών με εκπρόσωπο του Τομέα Δημόσιας Τάξης και της Ελληνικής Αστυνομίας το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, το υπουργείο Ανάπτυξης με εκπρόσωπο της γενικής γραμματείας Εμπορίου, εκπρόσωποι των ΟΤΑ α' και β' βαθμού και εκπρόσωποι της εμπορικής κοινότητας.

Το παρεμπόριο σε αριθμούς

Μπορεί η κρίση να χτυπά αλύπητα το εμπόριο, μπορεί η επιχειρηματική κοινότητα να ασφυκτιά οικονομικά λόγω μείωσης της ζήτησης, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με το παρεμπόριο, το οποίο κυριολεκτικά ανθεί.

Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις γνωστών παραγόντων της αγοράς, η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα από τις αρχές του έτους έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, υπολογίζεται κατά περίπου 25%, όταν στο ίδιο διάστημα το παρεμπόριο, για το οποίο βέβαια είναι δύσκολο να αναφερθεί κανείς βασιζόμενος σε ακριβή μεγέθη και μετρήσεις, παρουσιάζει αύξηση τζίρου άνω του 15%.

Πρόκειται για μια πραγματικότητα η οποία δείχνει τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα μια μεγάλη κατηγορία καταστημάτων, για τα οποία έχουν επενδυθεί τεράστια κεφάλαια και οι ιδιοκτήτες τους σε καθημερινή βάση βλέπουν να πωλούνται παρανόμως έξω από τις βιτρίνες τους προϊόντα που διακινούν και οι ίδιοι.

Οι εκτιμήσεις που γίνονται για όσους δραστηριοποιούνται στο παρεμπόριο ανεβάζουν τον αριθμό τους σε περίπου 40.000 με 45.000, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι οικονομικοί μετανάστες, ενώ θα πρέπει σε αυτούς να προστεθούν και οι αθίγγανοι, που συμμετέχουν με υψηλό ποσοστό στην παράνομη διακίνηση αγαθών.

Ασφαλή στοιχεία για την αξία των προϊόντων τα οποία εισάγονται, παράγονται και εν γένει διακινούνται παρανόμως στη χώρα μας δεν υπάρχουν, ωστόσο παράγοντες του εμπορίου, που μελετούν το θέμα επί χρόνια, υπολογίζουν ότι ο ετήσιος τζίρος τους μπορεί να πλησιάζει και τα 17 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρουν, τα μισά από τα χρήματα αυτά εισπράττονται από το παράνομο πλανόδιο εμπόριο και τα υπόλοιπα από επιχειρήσεις οι οποίες επιμένουν να διακινούν είδη τους χωρίς φορολογικά παραστατικά.

Κατά κλάδο

Ποια είναι όμως η εικόνα του παρεμπορίου σε ορισμένους από τους επιχειρηματικούς κλάδους, που πλήττονται περισσότερο από την παράνομη διακίνηση αγαθών;

Στον τομέα των υγρών καυσίμων, για τον οποίο τόσα έχουν ειπωθεί σχετικά με την εμπορία λαθραίων πετρελαιοειδών, η αξία τους υπολογίζεται σε ετήσια βάση στο 1,4 δισ. ευρώ, ενώ σε ανάλογα επίπεδα διαμορφώνονται και οι απώλειες των εσόδων για το δημόσιο ταμείο.

Σε μεγαλύτερα επίπεδα κινείται ο παράνομο τζίρος στην αγορά των νωπών φρούτων και λαχανικών. Εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης ανεβάζουν την αξία των προϊόντων που διακινούνται χωρίς τα προβλεπόμενα από το νόμο και τις αγορανομικές διατάξεις παραστατικά στα περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Στους κλάδους με τα προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, δώρων και αξεσουάρ, τα ετήσια έσοδα όσων δραστηριοποιούνται εκτός πλαισίου νόμου υπολογίζονται στα επίπεδα των 2,1 δισ. ευρώ, ενώ το ελληνικό δημόσιο φέρεται χάνει σε ετήσια βάση έσοδα από την παράνομη διακίνηση CD και DVD αξίας μεταξύ 250 και 350 εκατ. ευρώ.

Εντυπωσιακές είναι οι επιδώσεις των παράνομων εμπόρων και στον τομέα των γυαλιών. Οπως εκτιμάται, στην παράνομη διακίνηση αντιστοιχούν τα 3/4 του ετήσιου τζίρου της σχετικής αγοράς, ενώ στον τομέα της αργυροχρυσοχοΐας ο αντίστοιχος λόγος είναι 1/2, με τον παράνομο τζίρο να φθάνει στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ, πάντα σε ετήσια βάση.

Οσο για τις απομιμήσεις στα δερματικά είδη, όπου τα τελευταία δύο χρόνια η διακίνησή τους έχει διπλασιαστεί, υπολογίζεται ότι κάθε μήνα στα νοικοκυριά φθάνουν περί τα 600.000 είδη.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες του υπαίθριου εμπορίου

– Για έλλειψη άδειας 1.000 ευρώ.

– Για αυθαίρετη αλλαγή χώρου 300 ευρώ.

– Για µη τήρηση του ωραρίου 300 ευρώ.

– Για µη αυτοπρόσωπη προσέλευση αδειούχου 300 ευρώ.

– Για µη τοποθέτηση ζυγού σε εμφανές σημείο 300 ευρώ.

– Για µη τοποθέτηση πινακίδων µε τιμή, ποιότητα, προέλευση 300 ευρώ.

– Για µη αναγραφή της αληθούς προέλευσης 300 ευρώ.

– Για µη τοποθέτηση πινακίδας µε τον αριθμό αδείας και το όνομα του κατόχου της 300 ευρώ.

– Για έλλειψη παραστατικών πού συνοδεύουν τα προϊόντα 5.000 ευρώ.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ

Πηγή: www.naftemporiki.gr