Στα 1 δις ευρώ οι ελληνικές επενδύσεις στην ΠΓΔΜ

Στα 1 δις ευρώ οι ελληνικές επενδύσεις στην ΠΓΔΜ

Την πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κατέχει η Ελλάδα μέσω των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην ΠΓΔΜ τα τελευταία δέκα χρόνια.
Δεδομένου όμως ότι τα επίσημα στοιχεία λαμβάνουν υπόψη μόνο το κατά την ίδρυση της εταιρείας υπενδεδυμένο κεφάλαιο, παραβλέποντας το συνολικά επενδυμένο κεφάλαιο, που αφορά σε επανεπενδύσεις, μεταβιβάσεις κεφαλαίων μέσω άλλων χωρών (Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Κύπρος κ.ά.), ιδιωτικοποιήσεις και εξαγορές οι συνολικές επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στην ΠΓΔΜ τα τελευταία 10 χρόνια διαμορφώνονται στα 985 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στα Σκόπια, στην ΠΓΔΜ δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 280 ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν επενδύσεις συνολικά 800 εκατ. ευρώ.

Οι κύριοι τομείς δραστηριότητας στους οποίους συγκεντρώνονται οι ελληνικές επενδύσεις είναι οι τράπεζες με ποσοστό 28% επί του συνόλου των ελληνικών επενδύσεων, η ενέργεια με ποσοστό 25%, οι τηλεπικοινωνίες με ποσοστό 17% -, η βιομηχανία με ποσοστό 15%, το εμπόριο τροφίμων και ποτών με ποσοστό 10% και σε διάφορους άλλους τομείς ποσοστό 5%. Σε ότι τις τηλεπικοινωνίες το ποσοστό (17%) πιθανότατα έχει μεταβληθεί μετά από την πώληση της Cosmofon στη Slovenia Telecom.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2008, με βάση τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στα Σκόπια, οι ελληνικές επενδύσεις στην ΠΓΔΜ αυξήθηκαν κατά 42 εκατ. ευρώ.
Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, προσφέρουν απασχόληση σε περίπου 20.000 εργαζόμενους, ενώ πολλές ακόμη θέσεις εργασίας δημιουργούνται δευτερογενώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ αναφορικά με το σύνολο των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην ΠΓΔΜ για την περίοδο 1997-2007, με βάση το αρχικό υπενδεδυμένο κεφάλαιο των επιχειρήσεων, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 15,2% επί του συνόλου των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ολλανδία με ποσοστό 16,9% και στην Ουγγαρία με ποσοστό 16,6%.

Επισημειώνεται τέλος ότι σε απόλυτο επίπεδο το ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο στη χώρα είναι σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες Βαλκανικές χώρες όπου υπάρχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Ωστόσο σε αναλογία με το μέγεθος της χώρας είναι αρκετά υψηλότερο.