Σε μια εβδομάδα οι αιτήσεις για τις επιδοτήσεις σε μικρομεσαίους

Σε μια εβδομάδα οι αιτήσεις για τις επιδοτήσεις σε μικρομεσαίους

Με τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός δυνητικών δικαιούχων, υπεγράφη χθες η κοινή υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση της δράσης, ύψους 1,05 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στους κλάδους της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Εκτός απροόπτου, μέσα στην εβδομάδα, δημοσιοποιείται η προκήρυξη και για το πρόγραμμα των 250 εκατ. ευρώ που αφορά σε ενισχύσεις για την αγορά εξοπλισμού σε περίπου 50.000 γιατρούς, οδοντιάτρους, μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, οικονομολόγους, συμβούλους – λογιστές.

Οι υπουργοί Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλος υπέγραψαν χθες τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση με την οποία «πέρασαν» παράλληλα δύο τροποποιήσεις:

Μειώθηκε στις 25.000 ευρώ από 30.000 ευρώ που είχε αρχικών ανακοινωθεί το κατώτατο όριο για το μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών που απαιτείται ώστε να ενταχθεί μία τουριστική επιχείρηση στο πρόγραμμα του 1,05 δισ. ευρώ.

Οσοι επιχειρηματίες και από τους τέσσερις κλάδους επιθυμούν να βελτιώσουν τα οικονομικά στοιχεία της δραστηριότητάς τους ώστε να εντάσσονται στα απαιτούμενα όρια του κύκλου εργασιών της προκήρυξης μπορούν να προβούν σε συμπληρωματικές και τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, καθώς και σε τροποποιητικές εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ. Στην περίπτωση αυτή βέβαια θα πρέπει να καταβάλουν στην εφορία φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ.

Οι κλάδοι
Μέσω του προγράμματος του 1,05 δισ. ευρώ θα επωφεληθούν περίπου 17.000 με 20.000 τουριστικές, μεταποιητικές, εμπορικές επιχειρήσεις, εταιρείες παροχής υπηρεσιών.

Από 250 εκατ. ευρώ αναλογούν στις τουριστικές, μεταποιητικές, εμπορικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, ενώ 50 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που αναλογεί στις επιχειρήσεις franchise. Το 80% του ποσού κατευθύνεται στην περιφέρεια και το 20% στην Αττική. Οι δράσεις απευθύνονται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, ή Α.Ε., ή Ο.Ε., ή Ε.Ε, ή Ε.Π.Ε., που έχουν κλείσει τουλάχιστον δύο χρήσεις, απασχολούν από 0 – 50 άτομα και ο μέσος όρος του κύκλου εργασιών της τριετίας τους κυμαίνεται:

1. Από 50.000 ευρώ μέχρι 10 εκατ. ευρώ το μέγιστο για τη μεταποίηση.

2. Από 30.000 ευρώ μέχρι 10 εκατ. ευρώ το μέγιστο για τον τουρισμό.

3. Από 25.000 ευρώ μέχρι 10 εκατ. ευρώ το μέγιστο για το εμπόριο – υπηρεσίες.

Οι προϋπολογισμοί των επενδύσεων είναι:

1. Μεταποίηση: Από 50.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ.

2. Τουρισμός: Από 30.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ.

3. Εμπόριο και υπηρεσίες: Από 20.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ.

Εάν η επένδυση υλοποιείται σε δύο τοποθεσίες στην ίδια περιφέρεια με διαφορετική ένταση ενίσχυσης τότε θα εφαρμόζεται το 55% ως ποσοστό ενίσχυσης.

Η δημιουργία και η αποπεράτωση κτηρίων εντάσσονται στις επιλέξιμες δαπάνες σε ποσοστό έως 50% της συνολικής επένδυσης για τον τουρισμό, το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Οι δαπάνες για τα κτηριακά μπορεί να καλύπτουν και το σύνολο της επένδυσης στον τομέα του τουρισμού, π.χ. καταλύματα. Η ίδια συμμετοχή θα ανέρχεται στο 20% και για τις τέσσερις κατηγορίες, ενώ το ποσοστό της προκαταβολής θα ανέρχεται στο 40% επί της δημόσιας δαπάνης.

Τα κριτήρια αξιολόγησης

Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα στηρίζεται σε πέντε βασικά κριτήρια:

Επιχειρηματική ικανότητα και συνέπεια στις συναλλαγές

Δυνατότητα διάθεσης της ίδιας συμμετοχής

Βιωσιμότητα της επιχείρησης

Διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης

Επιχειρησιακός και τεχνικός σχεδιασμός της επένδυσης

Επιπλέον επισημαίνεται πως για δύο έτη από την ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης ολοκλήρωσης της επένδυσης, υπάρχει υποχρέωση διατήρησης των δημιουργημένων νέων θέσεων απασχόλησης, παράλληλα με τις υφιστάμενες βάσει των οποίων έγινε η αξιολόγηση του σχεδίου.

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Πηγή: www.imerisia.gr