ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΡΜΕΝΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Σ.Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2009
Κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω στην σημερινή συνέντευξη τύπου που διοργανώνει η ΕΣΕΕ με την ευκαιρία της επίσημης παρουσίασης για μια ακόμη φορά της ετήσιας έκθεσης του ελληνικού εμπορίου. Όπως ξέρετε σήμερα το απόγευμα θα γίνει και η επίσημη παρουσίασή της στην αίθουσα αυτή προς το κοινό.
Να θυμίσω ότι στην απογευματινή συνεδρίαση κύριος ομιλητής είναι ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Θα μιλήσουν επίσης και θα σχολιάσουν την έκθεση οι Πρόεδροι των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Ασημακόπουλος απ' την ΓΣΕΒΕΕ, ο κ. Δασκαλόπουλος από τον ΣΕΒ και ο κ. Παναγόπουλος από τη ΓΣΕΕ. Τα ονόματα κατά αλφαβητική σειρά για την αποφυγή παρεξηγήσεων.
Επίσης θα χαιρετίσουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Μας έχει αναγγελθεί ήδη από τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Χατζηδάκης ως εκπρόσωπος του Προέδρου του κ. Καραμανλή.
Θα πω ότι, για μας αποτελεί ιδιαίτερη χαρά το ότι μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2001 από τον τότε Πρόεδρο τον κ. Φώλια, συνεχίζεται με επιτυχία και κάθε χρόνο μάλιστα με όλο και μεγαλύτερο όγκο παρουσιάζονται τα στοιχεία τα οποία αφορούν το χρόνο που πέρασε σε σχέση με το εμπόριο.
Δυστυχώς για μια ακόμα φορά η έκθεση φέτος δημοσιοποιείται σε μια περίοδο που η κρίση που ξεκίνησε από το χρηματοπιστωτικό τομέα, έχει επηρεάσει την πραγματική οικονομία και έχει βάλει σε ύφεση όχι μόνο τη χώρα μας αλλά όλη την υφήλιο. Θεωρώ ότι η παρουσίαση της έκθεσης είναι απαραίτητη για να κατευθύνει τους έχοντες την ευθύνη για τη λήψη των αποφάσεων, στις αποφάσεις εκείνες που θα βοηθήσουν την ελληνική κοινωνία, την εθνική οικονομία, αλλά και το εμπόριο ειδικότερα, να βγει από την κρίση με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις.
Την έκθεση θα σας αναλύσει σε λίγο η επιστημονική ομάδα που τη συνέταξε με επικεφαλής τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά τον κ. Χασίδ, την υπεύθυνη του Τμήματος Έρευνας και Τεκμηρίωσης την Δόκτορα Βάλια Ανανίτου, όπως επίσης και εκ μέρους του μόνιμου συνεργάτη μας από την πρώτη χρονιά της έκθεσης, την ICAP, από τον κ. Μπέλα.
Θα μου επιτρέψετε να σταθώ σε τρία πράγματα. Πρώτον, το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι εμπορικές επιχειρήσεις συνεχίζει να είναι αβέβαιο και λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά δυστυχώς και λόγω του ελλιπούς ακόμα θεσμικού πλαισίου, όπως π.χ. καταδεικνύεται από την έντονη δραστηριοποίηση στο εμπόριο των εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων.
Το δεύτερο θετικό είναι ότι, για μια ακόμη χρονιά το εμπόριο αποδεικνύεται, το είχαμε χαρακτηρίσει πέρσι για πρώτη φορά, ως μέγας εργοδότης. Θα σας αναλύσουν τα στοιχεία η επιστημονική ομάδα σε λίγο. Θα μου επιτρέψετε όμως να πω ότι, σαν αριθμός μεν υπάρχει μια πολύ μικρή μείωση γύρω στους 4 χιλιάδες εργαζόμενους, κοντά στους 850.000 που είναι το σύνολο. Σαν ποσοστό όμως υπάρχει αύξηση. Όπερ σημαίνει ότι το εμπόριο αφενός μεν διατηρεί στο συντριπτικό ποσοστό τις θέσεις εργασίας, αφετέρου δε αναπληρώνει απώλειες άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων.
Και βέβαια το τρίτο στο οποίο θα σταθώ είναι ότι μέσα απ' την έκθεση βγαίνει το συμπέρασμα ότι συνεχίζονται οι αναδιαρθρώσεις και η αύξηση της συγκέντρωσης. Και προς αυτή την κατεύθυνση το πρώτιστο που θα θέσουμε στο διάλογο που ελπίζουμε σύντομα να ξεκινήσει με την καινούργια ηγεσία του Υπουργείου, του πολυ-υπουργείου, θα είναι και το θέμα της εμπορικής χωροταξίας.
Κυρίες και κύριοι, δε θα απέφευγα το να τοποθετηθώ σε κάποια ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας, δηλώνοντάς σας ευθύς εξ αρχής, επειδή δημιουργήθηκαν κάποιες παρερμηνείες σε σχέση με τη στάση μας την προηγούμενη εβδομάδα στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ότι εμείς πιστεύουμε στο διάλογο, μετέχουμε στο διάλογο και καταθέτουμε πάντα προτάσεις επ' ωφελεία όχι μόνο της «συντεχνίας» που πιθανόν να λέγεται ότι εκπροσωπούμε, αλλά υπέρ πάντα του κοινωνικού συνόλου. Μας ενδιαφέρει το κοινωνικό σύνολο, σε πολλές περιπτώσεις περισσότερο και απ' την ίδια μας την τσέπη.
Θα ήθελα εδώ να πω ότι θεωρούμε θετικό το ότι κατετέθη και πιστεύω ότι θα γίνει και νομοσχέδιο και εν συνεχεία νόμος, η πρόταση για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, γενικώς για τους οφειλέτες και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις, δίνοντας μια αμνηστία ή αποδεχόμενη η κυβέρνηση τις προτάσεις που από το καλοκαίρι επιτακτικά επιμέναμε ότι έπρεπε να ληφθούν. Αναφέρομαι στο όριο των 5 χιλιάδων κάτω απ' το οποίο αθροιστικά και εφόσον έχουν εξοφληθεί δε θα καταχωρούνται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και όλα αυτά τα οποία εν εκτάσει έχουμε αναλύσει από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.
Όμως εδώ θα ήθελα να πω ότι ταυτόχρονα τότε ανακοινώθηκε και η περικοπή του προγράμματος του ΕΣΠΑ που αφορά τους συναδέλφους, κάτι το οποίο και με τη δική σας τη βοήθεια παρακαλώ να κάνουμε μία έκκληση στο Υπουργείο να αντιληφθεί ότι στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία αυτό που χρειάζεται είναι το «ρίξτε λεφτά στην αγορά».
Από εκεί θα έρθει η ανάπτυξη, από εκεί θα έρθει και η αύξηση των εσόδων που είναι το επόμενο θέμα που θέλω να πω για τον προϋπολογισμό, ο οποίος κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, την περιστολή δηλαδή των δαπανών που είναι αναγκαία για να βγούμε απ' το τέλμα, πλην όμως είναι αρνητικό το ότι υποκύπτοντας σε συντεχνιακές για μια ακόμη φορά πιέσεις, κάνει πίσω ως προς το θέμα των αυξήσεων.
Εκεί επίσης θα ήθελα να πω ότι εμάς μας ενδιαφέρει η ψυχολογία της αγοράς και δεν είναι προς τη θετική κατεύθυνση το να ανακοινώνεται η αύξηση των όσων εμπίπτουν στο ΕΤΑΚ.
Το τρίτο και τελευταίο είναι τα θέματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Γνωρίζετε, το λέμε πάρα πολύ καιρό, είμεθα υπέρ των ελέγχων. Αλλά για να είναι σωστοί και αποδοτικοί οι έλεγχοι θα πρέπει και ο ελεγχόμενος να γνωρίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του. Και με αυτή την πολυνομία που επικρατεί στην εργατική νομοθεσία, κανένας – εκτός ίσως από τον κ. Υφυπουργό – μπορεί να τα γνωρίζει.
Ζητάμε και επιμένουμε ότι για να αυξηθεί η απασχόληση και να μετατρέψουμε τους αυτοαπασχολούμενους σε εργοδότες, χρειάζεται περιστολή, επικαιροποίηση και κωδικοποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ούτως ώστε να ξέρει και να μπορεί ο καθένας να τον εφαρμόζει.
Στο θέμα δε του ασφαλιστικού και κλείνω με αυτό, όπως σας είπα εμείς είμεθα υπέρ του διαλόγου, μετείχαμε και το '99 και το 2003 και το 2005 και το 2008 και θεωρούμε ότι, εάν είναι πραγματικότητα, τα όσα διάβασα στις εφημερίδες, ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ακόμα περισσότερο περιορισμό του αριθμού των ταμείων, ότι αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και μάλιστα απ' αυτό το βήμα κάνω και την πρόταση της ενοποίησης των επικουρικών ταμείων με τα ταμεία πρόνοιας. Είναι ίσως μια παράλειψη που έγινε την προηγούμενη φορά από το νόμο Πετραλιά. Ούτως ώστε να είναι ενιαία η αντιμετώπιση τόσο των ασφαλισμένων όσο και των συνταξιούχων.
Παρακαλώ πάρα πολύ την Επιστημονική Ομάδα έργου να παρουσιάσει τα στοιχεία της έκθεσης.
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας.
Πηγή: ΕΣΕΕ