9ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο του Δικτύου Νησιώτικων Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης ( 9th Forum insuleur)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 9ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο του Δικτύου Νησιώτικων Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης ( 9th Forum insuleur) που διοργανώθηκε  από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Η δέσμευση του υφυπουργού Οικονομίας, ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας ότι εντός του 2010 η κυβέρνηση θα καταθέσει για την ψήφιση κι εφαρμογή του «μεταφορικού ισοδύναμου» σε ότι αφορά τις μεταφορές από και προς τα νησιά κυριάρχησε στις επιμέρους θεματικές συνεδριάσεις με αντικείμενα :

– Ευρωπαϊκή Πολιτική και προσαρμογή στα δεδομένα των νησιωτικών περιφερειών

– Τα οικονομικά της άγονης γραμμής

– Πράσινη ανάπτυξη κι εναλλακτικές μορφές  ενέργειας στα μικρά νησιά

– Ευρωπαϊκά νησιά – ενεργά σύνορα της Ευρώπης.

Στις επιμέρους τρεις συνεδριάσεις συμμετείχαν επιφανείς επιστήμονες και καθηγητές από τα Πανεπιστήμια Πειραιά, Πάντειο και Αιγαίου, εκπρόσωποι Νησιωτικών Επιμελητηρίων, μέλη του Δ.Σ. του insuleur, Ευρωπαίοι εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, Έλληνες Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες νησιών και επιφανείς εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου του Πειραιά.

Οι Ευρωπαίοι Σύνεδροι φιλοξενήθηκαν και περιηγήθηκαν από τους διοργανωτές στα νησιά του Αργοσαρωνικού σε κρουαζιέρα κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τοπικούς παράγοντες τα προβλήματα και τις προοπτικές ενώ γεύτηκαν την πατροπαράδοτη φιλοξενία των νησιωτών.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ

Όλοι εμείς ( 9ο Forum Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης Insuleur) που ζούμε, εργαζόμαστε και δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά στα νησιά της Ευρώπης, εκφράζουμε τις βαθιές μας ανησυχίες  για τις προειδοποιήσεις επιστημόνων αλλά και διεθνών οργανισμών σχετικά με τις ενδεχόμενες συνέπειες της κλιματικές αλλαγής στον πλανήτη, αλλά και ειδικά στις περιοχές μας. Αν επαληθευτούν, ακόμα και τα λιγότερο απαισιόδοξα σενάρια, αυτό θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή, με καταστροφικές επιπτώσεις στους πιο κρίσιμους τομείς της οικονομίας μας όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η αλιεία κλπ.

Επιπλέον, διαπιστώνουμε ότι οι νησιωτικές περιοχές, οι οποίες αποτελούν προνομιακά πεδία για την εφαρμογή ποικίλων μορφών ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προώθησης της αειφόρου ανάπτυξης, δεν έχουν τύχει ακόμα της αντίστοιχης προσοχής και της αποτελεσματικής στήριξης για την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.   

Για αυτούς τους λόγους, απευθύνουμε έκκληση στην Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί τις απόμενες ημέρες στην Κοπενχάγη, για τολμηρές αποφάσεις, που  δεν θα περιορίζονται σε μια απλή διακήρυξη προθέσεων, και τολμηρές πολιτικές με πλανητική ματιά, πέρα από εθνικούς εγωισμούς. Για μια δεσμευτική πολιτική συμφωνία με συγκεκριμένους και επαληθεύσιμους στόχους.

Αν δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα στα νησιά που είναι μικρές κοινωνίες  αποκλείεται να βρούμε λύσεις που να εφαρμόζονται σε μεγάλες πόλεις .

Αντίθετα οι εμπειρίες και τα αποτελέσματα από προσεγγίσεις που θα εφαρμοστούν στα νησιά θα μας οδηγήσουν στο δρόμο της επίλυσης των μεγάλων παγκόσμιων σημερινών προβλημάτων .

Τα νησιά μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν σαν μοντέλα ανάπτυξης και σαν τόποι εφαρμογής των μοντέλων ανάπτυξης που επιθυμούμε .

Οι κύριοι άξονες πρέπει να είναι :

  • Αξιοποίηση των φυσικών πόρων των νησιών που είναι αέρας , ήλιος και θάλασσα.
  • Άμεσες δράσεις που οδηγούν στη σταδιακή απεξάρτηση των νησιών από τις συμβατικές και ρυπογόνες πηγές ενέργειας, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον. Παραδείγματα είναι : αποκλειστική χρήση ΑΠΕ για παραγωγή ενέργειας και σε Αφαλατώσεις .
  • Υλοποίηση κατά προτεραιότητα στα νησιά Ολοκληρωμένων λύσεων Οικολογικής Ανάπτυξης με εφαρμογή των καινοτόμων τεχνολογιών και λύσεων που υπάρχουν ή αναπτύσσονται , ώστε να εφαρμοστούν επιδειχτούν εξελιχθούν και αξιολογηθούν οι αναπτυσσόμενες νέες τεχνολογίες λύνοντας ταυτόχρονα υπαρκτά προβλήματα σε μικρής κλίμακας αυτόνομες κοινωνίες , όπως αυτές των νησιών . Αυτό θα επιτρέψει την επιλογή των πλέον κατάλληλων μεθόδων και πρακτικών και την υποστήριξη και ενίσχυση εφαρμογών μεγάλης κλίμακας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο . Επίσης θα οδηγήσει στην δημιουργία Οικολογικών νησιών – βιοπεριφερειών στα οποία θα εφαρμόζεται το μοντέλο της ανάπτυξης της νέας Οικονομίας , δηλαδή νέες τεχνολογίες συνδυασμένες με Πράσινη Οικονομία .
  • Αποτίμηση περιβαλλοντικού κόστους εφαρμοζόμενων λύσεων και ενεργειών και Εφαρμογή πολιτικών και μέτρων για να σταματήσουν επιτέλους οι κρυφές επιδοτήσεις σε λύσεις ορυκτών καυσίμων και σε βάρος Οικολογικών προσεγγίσεων . Αναγνωρίζουν όλοι ότι σήμερα χρειάζεται μία διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο που βλέπαμε τα πράγματα . Οι εφαρμοζόμενες λύσεις δεν πρέπει να αποτιμώνται με την στενή απόλυτη οικονομική συνιστώσα τους , όπως υπολογιζόταν μέχρι χτες σε παγκόσμιο επίπεδο στο επικρατούν οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση . Θα πρέπει να εφαρμόσουμε μία προσέγγιση με κοινωνική διάσταση που υπολογίζει και το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος της ανεργίας και την κατασπατάληση των φυσικών πόρων και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών συνθηκών .