- – Μείωση των ασφαλιστικών ταμείων από 13 σε 3, θεσμοθέτηση εθνικής κατώτατης σύνταξης σε όλα τα ταμεία και ενίσχυση της ανταποδοτικότητας του συστήματος με σύνδεση του ύψους της σύνταξης με τις εισφορές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις ριζοσπαστικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Χθες ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε τις κατευθυντήριες γραμμές του διαλόγου για το ασφαλιστικό, οι οποίες τροποποιούν την δομή και το χαρακτήρα του υπάρχοντος συστήματος. Στόχος της κυβέρνησης είναι τα προτεινόμενα μέτρα να λάβουν τη μορφή νόμου έως το τέλος Ιουνίου του 2010.
Κατά της διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Ειδικών αποφασίστηκε ότι η πρώτη ενότητα προς συζήτηση στις 22 Δεκεμβρίου θα είναι η χρηματοδότηση του συστήματος και η εξεύρεση επιπλέον πόρων. Επιπλέον ζητήθηκε από τους κοινωνικούς φορείς να παραθέσουν την επόμενη φορά όλες τις μελέτες και τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους σχετικά με το ασφαλιστικό.
Ο κ. Λοβέρδος σε δήλωση του επισήμανε: «Κανένας πολίτης δεν θα εκπλαγεί, κανένας πολίτης δεν θα μάθει κάτι που θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς του, κανένας κοινωνικός εταίρος δεν θα αιφνιδιαστεί». Σημειώνεται ότι η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα και απόλυτη σύμπνοια.
Αναλυτικότερα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει:
- Την περαιτέρω ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων σε 3 από 13 που είναι σήμερα, σε βάθος δεκαετίας. Οι τρεις φορείς θα καλύπτουν τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.
- Την θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλους. Πρόκειται για την επονομαζόμενη και «εθνική σύνταξη», η οποία θα αποτελεί την βάση. Το ύψος των συνολικών αποδοχών, θα εξαρτάται από τις εισφορές που έχει καταβάλλει κατά την διάρκεια του εργασιακού του βίου κάθε ασφαλισμένος. Γεγονός που αποτελεί την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στο σύστημα, δηλαδή τον ατομικό ασφαλιστικό κουμπαρά.
- Την αλλαγή της επικουρικής ασφάλισης. Όπως εκτιμάται, πρώτο βήμα θα είναι η ενοποίηση φορέων, ενώ δεν αποκλείεται σε δεύτερο χρόνο η συγχώνευση κύρια και επικουρικής σύνταξης. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η παροχή φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης, που -βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας- έχει ανταπόκριση σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
- Την παροχή κινήτρων για την παραμονή στην εργασία και παράλληλα αντικινήτρων για την πρόωρη αποχώρηση. Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για «εξάλειψη των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση».
- Αλλαγές και την καθιέρωση ενιαίου καθεστώτος για τον Δημόσιο και το Ιδιωτικό τομέα ως προς τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και τις αναπηρικές συντάξεις.
- Τον λογιστικό διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές.
- Την καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Την σύσταση Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών για την χρηματοδότηση του συστήματος με πόρους από την άμεση φορολόγηση.
- Την αλλαγή του καθεστώτος συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση.
- και τέλος, την σύσταση ενιαίων τοπικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με συνεργασία των ταμείων και του υπουργείου Υγείας.
Μεσοπρόθεσμα θα ληφθούν μέτρα ταμειακού και διοικητικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, τον περιορισμό των δαπανών υγείας και την μείωση του χρόνου έκδοσης της σύνταξης
Από την πλευρά τους οι κοινωνικοί εταίροι έφυγαν απόλυτα ικανοποιημένη από την πρώτη συνεδρίαση. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος δήλωσε: «Πρέπει να δουλέψουμε όλοι με βασική αρχή τη διαμόρφωση συναντίληψης και συναίνεσης και με κύριο στόχο την αποτελεσματικότητα -δηλαδή, την εξεύρεση και εφαρμογή λύσεων». Ότι η επίλυση του ασφαλιστικού αποτελεί θέμα ουσίας επισήμανε ο νέος πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος ανέφερε: «Το ασφαλιστικό δεν θα είναι πλέον βαρέλι χωρίς πάτο , ν' αρπάξει ότι προλαβαίνει». (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).
- – Για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια ένας διεθνής οίκος αξιολόγησης υποβαθμίζει την Ελλάδα κάτω του Α.
Συγκεκριμένα, η Fitch Ratings υποβάθμισε σήμερα το ελληνικό χρέος σε BBB+ με αρνητική προοπτική, επικαλούμενη την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης στο «πιο αδύναμο κράτος της ευρωζώνης».
«Η υποβάθμιση αυτή υποδεικνύει την αβεβαιότητα που επικρατεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα σχετικά με τα δημόσια οικονομικά της χώρας δεδομένης της περιορισμένης αξιοπιστίας των δημοσιονομικών θεσμών και του θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα, τα οποία επιδεινώνονται από τις ανησυχίες σχετικά με τις πιθανότητες μιας ισορροπημένης και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης», αναφέρει η Fitch.
«Δεδομένου του ιστορικού ανεπαρκούς διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, η Fitch δεν είναι πεπεισμένη ότι η υφιστάμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και τα υπόλοιπα μέτρα που είναι απαραίτητα για τη χαλάρωση των πιέσεων για δημόσιες δαπάνες και τη διεύρυνση της βάσης των φορολογουμένων θα είναι αρκετά δραστικά για την ουσιαστική μείωση του χρέους σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα».
«Οι προτάσεις της σημερινής κυβέρνησης στηρίζονται περισσότερο σε εισπρακτικά μέτρα, ιδίως σε μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής -των οποίων η αποτελεσματικότητα είναι εξαιρετικά αμφίβολη- αντί για περιορισμό των δημόσιων δαπανών όπου οι διαρθρωτικές δημοσιονομικές ελλείψεις είναι πολύ πιο σημαντικές. Περίπου οι μισές προτεινόμενες περικοπές στον προϋπολογισμό αφορούν προσωρινά εφάπαξ μέτρα, ενώ μικρό μόνο ποσοστό της επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών μπορεί να αποδοθεί στην οικονομική επιβράδυνση ή στη στήριξη του χρηματοοικονομική τομέα, η οποία ήταν υποτυπώδης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος αξιολόγησης στην έκθεσή του. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).
- – Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέβαλε την απόφαση για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, παραπέμποντας το ζήτημα στην ισπανική προεδρία (αναλαμβάνει από 1/1/2010), καθώς η Ελλάδα αντιτάχθηκε στην άμεση έναρξη των συνομιλιών, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Σε ανακοινωθέν στο οποίο κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., αναφέρουν ότι θα εξετάσουν το ζήτημα ξανά κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας (η Ισπανία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. από 1/1/2010 έως τις 30/6/2010).
Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί την ελληνική πλευρά καθώς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, ενώ έδωσε τέλος στις ελπίδες της κυβέρνησης Γκρούεφσκι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα όριζαν τελικά συγκεκριμένη ημερομηνία, μετά και τη θετική σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Οκτώβριο.
«Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Κομισιόν προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και θα επανέλθει στο ζήτημα κατά τη διάρκεια της επόμενης προεδρίας», αναφέρουν στο κείμενο συμπερασμάτων οι υπουργοί Εξωτερικών. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).
- – Αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, υποχρεωτική σε βάθος χρόνου χρήση ΑΠΕ στα νέα κτίρια και επανεξέταση των επιδοτήσεων του αναπτυξιακού νόμου στις επενδύσεις για κατασκευή μονάδων ΑΠΕ εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας το ν/σχ για την «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Τ. Μπιρμπίλη: 30-40% ακριβότερο ρεύμα αν δεν εντάξουμε ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο
Πρόκειται για το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το υπουργικό Συμβούλιο και τίθεται τώρα σε δημόσια διαβούλευση για διάστημα 30 ημερών.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για την έκδοση οικοδομικής άδειας θα πρέπει να υποβάλλεται στην Πολεοδομία μελέτη σκοπιμότητας για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ή άλλων εναλλακτικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας στο κτίριο.
Προβλέπεται επίσης ότι ως το 2019 (2014 για τα κτίρια του Δημοσίου) όλα τα νέα κτίρια ή όσα υφίστανται ριζική ανακαίνιση θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο των ενεργειακών αναγκών τους από τέτοια συστήματα (ΑΠΕ κλπ).
Η κα Μπιρμπίλη επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση για πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ το 2010, κάτι που σημαίνει όπως είπε ότι δεν θα αυξηθεί το τέλος ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ παρά το γεγονός ότι το τέλος αυτό δεν ξεπερνά τα 2 – 3 ευρώ το χρόνο. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).
- – «Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει ταυτόχρονες συντονισμένες ενέργειες και διαρθρωτικά μέτρα και στα τρία μέτωπα, στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, στο μέτωπο της δημοσιονομικής διαχείρισης και στο μέτωπο της λειτουργίας των θεσμών», τόνισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη προσερχόμενη στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ
Κληθείσα να σχολιάσει την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι «δυστυχώς αυτός είναι ο λογαριασμός της προηγούμενης διακυβέρνησης».
Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, τέσσερις είναι οι μεγάλες προτεραιότητες.
Πρώτη προτεραιότητα η διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων ή/και πληρωμής οφειλών.
Δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα αποτελεί η άρση των αντικινήτρων στην άσκηση της επιχειρηματικότητας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας. Με την πρόταξη ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου με αιχμή την πράσινη επιχειρηματικότητα, τις πράσινες υποδομές και τις παραγωγικές αναδιαρθρώσεις.
Τρίτη προτεραιότητα η στήριξη της επενδυτικής ζήτησης. «Για το 2010, προωθούμε έργα συνολικού ύψους 10,3 δισ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα έργα αυτά υλοποιούν τη δέσμευσή μας για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4,2% του ΑΕΠ από 3,9% που ήταν το 2009 και η τέταρτη προτεραιότητα αφορά στην αποτελεσματική προστασία του καταναλωτή», ανέφερε η υπουργός.
Παράλληλα, η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθούν τα νομοσχέδια για τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και προανήγγειλε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων που αποτελεί, όπως είπε, προϋπόθεση για την αύξηση των επενδύσεων, την αναθέρμανση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).
- – «Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα από κοντά, σε στενή επαφή με τον πρόεδρο του Eurogroup και δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο των όσων προβλέπει η Συνθήκη για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης».
Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος για θέματα οικονομίας επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον οίκο Fitch.
Σε αυτή σημειώνει ακόμη πως «η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας κεντρίζει την προσοχή των χρηματοπιστωτικών αγορών και των οίκων αξιολόγησης». Χαρακτηρίζει την κατάσταση δύσκολη, επισημαίνοντας πως «μια δύσκολη κατάσταση σε ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης είναι θέμα κοινής ανησυχίας ολόκληρης της Ζώνης του ευρώ». (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).
- – Ο ΥΠΟΙΚ και ο Διοικητής της ΤΕ διαβεβαίωσαν χθες «θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να είμαστε συνεπείς στους μεσοπρόθεσμους στόχους και αν χρειαστεί θα ληφθούν και συμπληρωματικά μέτρα».
Τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ ως ενέχυρα για άντληση ρευστότητας όταν έχουν βαθμολογία έως ΒΒΒ. Πρόβλημα θα έχουμε εάν η βαθμολογία υποχωρήσει και άλλο. Σήμερα βρισκόμαστε στο ΒΒΒt όπως σχολίασε ο διοικητής της Τ.Ε «υπάρχει απόσταση ασφαλείας».
Πηγή: ΒΕΑ