- – Προτεραιότητα στους φορολογικούς ελέγχους έχουν οι εκκρεμείς υποθέσεις των χρήσεων 2000, 2001, 2002, 2003 που παραγράφονται στις 30-6-2010, οι υποθέσεις που δεν εντάχθηκαν σε ρυθμίσεις περαίωσης και οι υποθέσεις ΦΜΑΠ των ετών 1997, 1998 και 1999.
- – Η Commission προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης της ανεργίας το 2010.
Προβλέπεται ο αριθμός των ανέργων να φθάσει τα 28 εκ. στο σύνολο της ΕΕ από 23 εκ. που είναι σήμερα (9,6% του ενεργού πληθυσμού).
- – Τον μήνα Οκτ. 09/Οκτ.08 ο Κύκλος Εργασιών στη Βιομηχανία παρουσίασε μείωση κατά 22,7% έναντι 0,8% Οκτ.08 /Οκτ. 09.
Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης οφείλεται στην υποχώρηση του Κύκλου Εργασιών της Μεταποίησης (-22,6%) κυρίως από κλωστοϋφαντουργικές ύλες (-35,9%) είδη ένδυσης -29,9% βασικά μέταλλα (-35,7%) κ.λ.π.
Αλλά και ο δείκτης παραγγελιών καταγράφει μείωση κατά -27,5% Οκτ.09/08 έναντι -7% Οκτ. 08/07. Μερίδιο στην πτώση έχουν οι φθίνοντες αλλά και οι έντονα εξαγωγικοί κλάδοι.
Η μείωση νέων παραγγελιών εγχώριας αγοράς μετέχει κατά 26,4% και η μείωση του δείκτη νέων παραγγελιών εξωτερικής αγοράς κατά 31,5%. Εξαίρεση με αύξηση στις παραγγελίες έχουν βασικά φαρμακευτικά προϊόντα. (ίσως λόγω γρίπης).
- – Τον Ιούνιο αναμένονται οι πρώτες θετικές επιδράσεις από τα μέτρα αναθέρμανσης της Οικονομίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚ. ΑΝΤ. & ΝΑΥΤ. Η ΓΣΕΒΕΕ ζητάει από την κυβέρνηση να μη κάνει βήμα πίσω, σε ότι αφορά το Σ/Ν για δανειολήπτες. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Δελτίο Τύπου του ΒΕΑ.
- – Μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες και τους συντελεστές εμπορικότητας (βάση των οποίων υπολογίζονται στις εφορίες οι τιμές για Επαγγελματικά ακίνητα) ζητούν οι εκπρόσωποι ιδιοκτητών ακινήτων.
Η κρίση στην οικοδομή την κτηματαγορά και το εμπόριο δεν δικαιολογεί αυξήσεις αντικειμενικών αξιών.
- – Ο Επιχειρηματικός κόσμος τηρεί θετική στάση στα μέτρα για την Οικονομία όπως φάνηκε και σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ για την κρίση και ζητάει άμεσες παρεμβάσεις.
- – Το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων στα μητρώα του ΒΕΘ εμφανίζεται το 2009 θετικό κατά 68 νέες επιχειρήσεις.
- – Άμεση πληρωμή των ενταλματοποιημένων οφειλών στα νοσοκομεία, έως τέλους του έτους και εξόφληση του υπολοίπου ποσού έως Μάρτιο του 2010.
Για υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να παρασχεθούν εκπτώσεις, ώστε να καλυφθεί το κόστος του δανεισμού. Μερίδα προμηθευτών φαίνεται διατεθειμένη να δώσει έκπτωση 3%.
- – Παρατάθηκαν έως 30-6-2010 οι προθεσμίες παραγραφής δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξη επιβολής φόρων, τελών εισφορών, που έληγαν 31-12-09.
(Η παράταση αφορά προθεσμίες παραγραφής που έληγαν στις 31-12-09 (π.χ. χρήση 2003) αλλά και προθεσμίες οι οποίες είχαν ήδη παραταθεί (π.χ. χρήσεις 2000, 2001, 2002, υποθέσεις με πλαστά εικονικά νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, υποθέσεις με κατασχεθέντα ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία ή είναι μεγαλύτερες των κανονικών π.χ. περιπτώσεις μη υποβολής δήλωσης) και η παράταση η μεγαλύτερη προθεσμία έληγε την ίδια ημερομηνία.
Πλήρες το κείμενο της ΠΟΛ 1154/21-12-09 στην Ναυτεμπορική 22-12-09 σελ. 10 & 11.
Με την εγκύκλιο ΠΟΛ 1155/18-12-09 δίνονται εντολές στις ΔΟΥ να αποστέλλουν σε 5 ημέρες τα στοιχεία για ελέγχους, που πραγματοποίησαν κάθε μήνα και τα στοιχεία των εφοριακών που τους πραγματοποίησαν, στα πλαίσια της εποπτείας του έργου εφοριών από το ΥΠΟΙΚ.
- – Η ΕΤΕ δια της ηγεσίας της δηλώνει ότι προτίθεται να συμβάλλει στην ανάταξη της Οικονομίας με παροχή χρηματοδότησης και στήριξη υπερχρεωμένων ιδιωτών και επιχειρήσεων. Λύση θα βρεθεί και μέσω γνωμοδότησης της ΕΚΤ. Θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του Δημοσίου ακόμη και αν υποβαθμιστεί η χώρα και από τη Moody's.
- – 350.000 Έλληνες εμβολιάστηκαν, 3,5% του πληθυσμού με στόχο του ΥΠ. ΥΓ. το 30%, «τείχος ανοσίας».
Το ΥΠ. βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για ακύρωση της τελευταίας παρτίδας 8 εκ. εμβολίων (εξοικονόμηση 60 εκ. €).
- – Στις 280 μβ το Spread του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του Γερμανικού, ενώ εκκρεμεί η απόφαση της Moody's για το αξιόχρεο της Ελλάδος.
Ο Γερμανός ΥΠ.ΟΙΚ. σημείωσε «Δεν θα πληρώσουν οι Γερμανοί για τα λάθη των Ελλήνων».
Η Καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε πάντως πως στην Ευρωζώνη είμαστε όλοι υπεύθυνοι.
- – «Πηγή σοβαρής ανησυχίας» θεωρεί η Κομισιόν τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα λόγω ελλείμματος και χρέους, όπως αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεσή της για την οικονομική συγκυρία στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα μας μεταξύ άλλων επηρεάζει αρνητικά και το ενιαίο νόμισμα και θεωρεί μονόδρομο και άμεση προτεραιότητα τη δημοσιονομική εξυγίανση για τις χώρες με υψηλό έλλειμμα και χρέος.
Η Κομισιόν στην έκθεσή της αναφέρεται επίσης στην αύξηση του επιτοκίου δανεισμού του δημοσίου στη χώρα μας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη και υπογραμμίζει ότι η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο «όπως αποδεικνύουν οι έντονες αντιδράσεις των αγορών». (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).
- – Προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης από τη Moody's.
«Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, που είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Και αυτό αποτελεί προτεραιότητά μας, ώστε να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα με τις κεφαλαιαγορές και τη χρηματοδότηση», τονίζει ο υπουργός. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).
- – Άμεσες παρεμβάσεις για την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των κρατικών δαπανών ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της οικονομίας ζήτησαν οι ομιλητές σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ με θέμα «την αποτύπωση της κρίσης: προτάσεις για την έξοδο».
Όλοι χαρακτήρισαν επίσης επείγουσα την ανάγκη επίλυσης του δημοσιονομικού προβλήματος και εξειδίκευσης και ιεράρχησης των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και υπό αυτή την προϋπόθεση ενδέχεται να μειωθούν τα spreds και να παρουσιάσει η χώρα μας πρωτογενές πλεόνασμα ακόμα και μέσα στο 2010.
Υψηλοί τόνοι στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2010, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με ονομαστική ψηφοφορία. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).
- Αντισυνταγματικό έκρινε το μέτρο της έκτακτης εισφοράς το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να επιβληθεί φόρος σε εισόδημα του 2007 καθώς το Σύνταγμα απαγορεύει την αναδρομική επιβολή οποιουδήποτε φόρου. Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί 2 χιλιάδες αιτήσεις ιδιωτών με στόχο να μην καταβληθεί η έκτακτη εισφορά. Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι αρμόδιο να αποφασίσει τελεσίδικα για την υπόθεση. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).
Πηγή: ΒΕΑ