Επικαιρότητα ΒΕΑ 23-12-2009

  • – Το νέο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας πρέπει αφενός να έχει συγκεκριμένες και ικανοποιητικές ροές χρηματοδότησης και αφετέρου να αποκτήσει θεσμική ασπίδα απέναντι στις πολιτικές παρεμβάσεις πελατειακού τύπου, υπογραμμίζει το υπουργείο Εργασίας, καταθέτοντας, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, τις προτάσεις του για τις πηγές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος. Αίσθηση προκαλεί η επισήμανση ότι πρέπει να διαμορφωθούν θεσμοί, «που να αποκλείουν τις καταστροφικές πελατειακές παρεμβάσεις, όπως λ.χ. οι εθελούσιες έξοδοι για τους εργαζομένους των φορέων και των οργανισμών κάθε μορφής του δημοσίου, ή και του ιδιωτικού τομέα».

«Αν και αυτά δεν είναι αρκετά», τονίζεται, «η μόνη διέξοδος θα είναι η καταφυγή στο θεσμό των ανεξάρτητων Αρχών, που θα μπορέσουν, όμως, να παίξουν το ρόλο τους, μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος και με την πρόσθεση και μιας ακόμη έκτακτης μορφής ανεξάρτητης αρχής στις υπάρχουσες πέντε».

ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

  • 1. Τριμερής χρηματοδότηση

Αφού επισημαίνεται ότι η αρχή της τριμερούς χρηματοδότησης αποτελεί καταστατική αρχή για την κυβέρνηση, προτείνεται μία λογιστική διάκριση ανάμεσα αφενός στις συντάξεις και άλλες παροχές προνοιακού χαρακτήρα και αφετέρου στις ασφαλιστικές παροχές. Η κατευθυντήρια σκέψη είναι να αναλάβει το κράτος το κόστος των πρώτων και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) το κόστος των δευτέρων.

  • 2. Αυτοχρηματοδότηση του συστήματος

Όπως αναφέρεται, η αυτοχρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας θα προκύψει, αρχής γενομένης από το 2010, από τον εξορθολογισμό και την εξυγίανσή του, καθώς και από την αξιοποίηση της περιουσίας του. Συγκεκριμένα προτείνεται:

α. Να κατοχυρωθεί νομικά η σταθερή και μόνιμη ρύθμιση των οφειλών, η οποία από τη μία πλευρά θα καθιστά προσβάσιμη την έναρξη εξόφλησης των οφειλόμενων εισφορών και από την άλλη θα αίρει τον ευκαιριακό-πελατειακό χαρακτήρα των σημερινών ρυθμίσεων, που αποτελούν κίνητρο εισφοροδιαφυγής και μέσο νόθευσης του ανταγωνισμού.

β. Να αξιοποιηθούν οι πόροι και η περιουσία των Φ.Κ.Α. Ως προς την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορέων, ήδη έχει ξεκινήσει η συνεργασία των τεσσάρων μεγαλύτερων Φ.Κ.Α. της χώρας. Οι υπηρεσίες της Γ.Γ.Κ.Α. και οι Φ.Κ.Α. καλούνται να ποσοτικοποιήσουν το μέτρο αυτό και να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους στην Επιτροπή των Ειδικών.

γ. Να εξοικονομηθούν χρήματα με τη μείωση της σπατάλης στα φάρμακα, τα αναλώσιμα υλικά και τις ιατρικές υπηρεσίες. Ήδη έχουν προωθηθεί στη Βουλή δύο σχετικά νομοθετικά μέτρα, ενώ τον Φεβρουάριο ακολουθεί ευρεία σχετική νομοθετική πρωτοβουλία και από την 1η Μαΐου θα αρχίσει ο ολοκληρωμένος και καθολικός ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφησης. Προσδοκία της κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση 800 εκατ. € – 1 δισ. € ετησίως, αρχής γενομένης από το 2010.

3. Νέοι πόροι

Όσον αφορά τους νέους πόρους χρηματοδότησης, σημειώνονται τα εξής:

«α. Όπως ήδη προτείναμε κατά τη δεύτερη συνεδρίαση στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, από την άμεση φορολογία πρέπει να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών και, ίσως, γενικότερα να ενισχυθεί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Φυσικά το μέτρο αυτό θα τεθεί σε συζήτηση στο πλαίσιο του διαλόγου για το νέο φορολογικό σύστημα. Μέτρα φορολογικού χαρακτήρα δεν είναι νοητά, αν δεν έχουν την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών.

β. Η ιατρική περίθαλψη των μεταναστών που δεν βρίσκονται νομίμως στη χώρα, η προνοιακή συνταξιοδότηση ορισμένων εξ αυτών και η βαρύτητα του όλου θέματος της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα, που δέχεται κύματα παράνομων μεταναστών τόσο από τα Βαλκάνια, όσο και μέσω της Τουρκίας, επιβάλλει τη ροή προς το ασφαλιστικό σύστημα χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο των πολιτικών της Ε.Ε. για την ενσωμάτωση των μεταναστών και την καταπολέμηση της φτώχειας. Καλούμε την Επιτροπή των Ειδικών να επεξεργαστεί τις προτάσεις αυτές, προσεγγίζοντας τους συγκεκριμένους όρους με ποιοτικά και, κυρίως, ποσοτικά κριτήρια».

4. Αύξηση της βάσης εσόδων του Ασφαλιστικού και όχι των εισφορών

Τα προτεινόμενα εκ μέρους της κυβέρνησης μέτρα είναι τα εξής:

α. Η ένταξη στο σύστημα άνω των 100.000, παρανόμων σήμερα, μεταναστών. Το συγκεκριμένο μέτρο θα νομοθετηθεί τον Ιανουάριο.

β. Η μείωση της εισφοροδιαφυγής θα γίνει με δύο τρόπους: αα. με την επίταση των ελέγχων για την είσπραξη των οφειλομένων, και ββ. Με τη θεσμοθέτηση νέου τρόπου είσπραξης των εισφορών. Εν είδει παραδείγματος θα μπορούσε εδώ να αναφερθεί, η είσπραξη των εισφορών ως ποσοστού επί του «τζίρου» των επιχειρήσεων, με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστού, επί των αποδοχών των εργαζομένων.

γ. Η μείωση της αδήλωτης εργασίας, μέσω αφενός της επίτασης των ελέγχων και αφετέρου μέσω της διευκόλυνσης της μετατροπής της αδήλωτης εργασίας σε δηλωμένη.

δ. Η ενιαία ένταξη στο σύστημα, των εργαζομένων συνταξιούχων με ίδιους όρους ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

ε. Η εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών από τον ΟΑΕΔ ειδικότερα για τους επιδοτούμενους ανέργους.

στ. Η εξάλειψη όλων των "γκρίζων" εργασιακών και ασφαλιστικών περιοχών και η σαφής οριοθέτηση της ασφαλιστικής ύλης του κάθε ταμείου.

ζ. Η ανταποδοτικότητα θα είναι βασική πηγή χρηματοδότησης, αφού θεμελιώνεται στην αναλογική σχέση σύνταξης – εισφορών και χρόνου εργασίας.

(ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Η χορήγηση ιθαγένειας στους νόμιμους μετανάστες δεύτερης γενιάς τέθηκε στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου χθες.

«Όσο θεωρούμε τους μετανάστες πολίτες δεύτερης κατηγορίας, τόσο εθελοτυφλούμε στο πρόβλημα που μπορεί να έρθει» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δικαίωμα ιθαγένειας θα έχουν-μεταξύ άλλων- τα παιδιά όσων κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή χρόνια, τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα και δηλώνονται από τους γονείς τους και όσα φοιτούν πολλά χρόνια σε ελληνικό σχολείο.

Σε ό,τι αφορά το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι, που θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση, εκτιμάται ότι αφορά περίπου 250.000 ομογενείς και μετανάστες. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Επαναφορά αφορολόγητου με αποδείξεις και ισχυρά κίνητρα μελετά το ΥΠ.ΟΙΚ. στο πλαίσιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Αυξημένο αφορολόγητο με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και αγοράς καταναλωτικών προϊόντων θα έχουν το 2010 οι φορολογούμενοι, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ισχυροποιεί την έκπτωση φόρου με αποδείξεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών και για τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ η φορολόγηση των μερισμάτων με βάση την κλίμακα θα γίνει ενδεχομένως και από τα μερίσματα του 2009. (Ναυτεμπορική).

  • – Σε πιλοτική λειτουργία έθεσε χθες η Υπ. Οικ. Αντ. & Ναυτ. το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών, εγκαθιστώντας το πρώτο info-Kiosk στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού στο Μαρούσι. Η Υπ. τόνισε ότι το έργο αφορά την ανάπτυξη ενός πανελλήνιου δικτύου συλλογής επεξεργασίας, ανάλυσης και σύγκρισης τιμών προϊόντων και υπηρεσιών. Η Υπ. υπογράμμισε επίσης ότι συνολικά έχει προγραμματιστεί να εγκατασταθούν 10 ηλεκτρονικά περίπτερα πληροφόρησης εξωτερικού χώρου, τα οποία θα λειτουργήσουν σε δήμους της χώρας μας για την απευθείας πληροφόρηση του κοινού σε σχέση με τις τιμές ορισμένων αγαθών και υπηρεσιών. (Ναυτεμπορική).

  • – Την πραγματοποίηση απεργιακής κινητοποίησης στο διάστημα από 28/1/2010 έως 10/2/2010 αποφάσισε η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ΑΔΕΔΥ οδηγείται σε αυτήν την απόφαση «εκτιμώντας τις εξελίξεις και ιδιαίτερα την κλιμάκωση της επίθεσης για μείωση, αφαίρεση εργασιακών, μισθολογικών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων από τους μισθωτούς και συνταξιούχους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με όχημα τη στοχοποίηση του δημοσίου στην παρούσα περίοδο». (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Ήπια η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Οίκο Moody' s. Σε υποβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά μία βαθμίδα -από Α1 σε Α2- προχώρησε σήμερα η Moody's, μετά από περίπου ενάμιση μήνα που η χώρα μας βρισκόταν στο μικροσκόπιο του διεθνούς οίκου αξιολόγησης. Η προοπτική της Moody's για την ελληνική οικονομία είναι «αρνητική».

«Η αναβαθμολόγηση της Ελλάδας με Α2 αντιπροσωπεύει τον πολύ περιορισμένο κίνδυνο ρευστότητας από τη μία πλευρά και τον κίνδυνο αφερεγγυότητας της χώρας σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα από την άλλη», σχολιάζει η Σάρα Κάρλσον, επικεφαλής αναλύτρια δημοσίου χρέους της Moody's για την Ελλάδα.

«Η Moody's υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι απίθανο να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας/αναχρηματοδότησης, εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να χαρακτηρίσει τους κρατικούς τίτλους ενός κράτους μέλους «ακατάλληλους» για εξασφάλιση -ένα ενδεχόμενο που θεωρείται εξαιρετικά απίθανο», επισημαίνει ο Άνροντ Μέιερς, ανώτατος αντιπρόεδρος του τμήματος Κινδύνου δημοσίου χρέους της Moody's. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

Σας ευχόμαστε Καλές Γιορτές

Θα επανέλθουμε με την επικαιρότητα

στις αρχές του Νέου Έτους

Πηγή: ΒΕΑ