- ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ: ΣΤΑ 3,25 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΟ 2009
Ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ οι ακάλυπτες επιταγές το 2009, εκτινάσσοντας τους δείκτες πιστωτικής ασφυξίας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Στοιχεία του Συστήματος Αθέτησης Υποχρεώσεων (ΣΑΥ) της Τειρεσίας ΑΕ που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν ότι οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν σωρευτικά το 2009 κατά 133% σε σχέση με το 2008. Ανήλθαν σε 3,008 δισ. ευρώ, έναντι 1,291 δισ. ευρώ ένα έτος πριν. Συνολικά στο 12μηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2009 σφραγίστηκαν 304.377 ακάλυπτες επιταγές, όταν στο 12μηνο 2008 ο αριθμός των σφραγισμένων επιταγών ήταν 118.036. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ) ΑΕ το ύψος των επιταγών που κυκλοφορούν στην αγορά και περνούν μέσα από το τραπεζικό σύστημα ανήλθε το 2009 στα 160 δισ. ευρώ.
- ΣΤΙΣ 150.000 ΕΥΡΩ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισήχθη στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αλλαγή της φορολογίας σε γονικές παροχές και την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα και τα ποτά. Οι ρυθμίσεις, που έχουν αναδρομική ισχύ από τις 8 Ιανουαρίου, αναμένεται να ψηφιστούν αύριο, Τρίτη. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μείωση φόρου για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 310.000 ευρώ. Για ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 310.000 ευρώ με το νέο καθεστώς προκύπτει αύξηση φόρου. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην αιθυλική αλκοόλη και στα αλκοολούχα ποτά.
- ΠΡΩΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ECOFIN
Το πρώτο κρίσιμο τεστ «περνά» το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης σήμερα και αύριο στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin». Η υποδοχή του στα ευρωπαϊκά συμβούλια θα είναι θετική, όπως προεξοφλούν στην Αθήνα, καθώς μεγάλο μέρος του Προγράμματος έχει συνταχθεί με τη «σύμφωνη γνώμη» των Βρυξελλών, ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απόρριψης, που, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. Στα συμβούλια αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της (αν)αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, έπειτα και από την έκθεση-κόλαφο της Κομισιόν για τα στοιχεία από το 1997 και μετά και το ενδεχόμενο ποινικών κυρώσεων κατά της Ελλάδας
Πηγή: ΕΒΕΑ