ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 2 Φεβρουαρίου 2010

  • Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΜΠΜΕ

«Η ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία είναι όλη δική μας», τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κ. Μίχαλος, σε ομιλία του στην εκδήλωση της εφημερίδας  «Απογευματινή» με θέμα «Τράπεζες και οικονομία: το επόμενο βήμα» ο οποίος πρόσθεσε ότι  «όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να καταφεύγουν σε βολικές αυταπάτες, δεν υπάρχουν ούτε από μηχανής σωτήρες, ούτε το «ιππικό» που θα μας βγάλει αναίμακτα από τη δύσκολη θέση στην κρίσιμη στιγμή». Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος, είναι αναγκαία η επέκταση και βελτίωση των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ και υπενθύμισε την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά μέσω του Ταμείου με την αξιοποίηση των "παγωμένων" εγγυήσεων ύψους 15 δισ. ευρώ από το πακέτο ρευστότητας των τραπεζών. Επιπλέον, ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι η χώρα μας έχει γίνει στόχος της πιο σκληρής και αδυσώπητης διεθνούς κερδοσκοπίας, πληρώνοντας ακριβά το τίμημα των χρόνιων παθογενειών της, ενώ τόνισε ότι «η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένη στα μηνύματα που στέλνουμε στις ξένες αγορές». Κατά την ομιλία της στην ημερίδα η υπουργός Οικονομίας, κ. Λούκα Κατσέλη, σημείωσε ότι αν συνεχιστεί η πιστωτική «ασφυξία» θα αυξηθούν οι επισφάλειες «και θα τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα».

  • ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Παρατείνεται το αδιέξοδο μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης, καθώς παραμένουν τα μπλόκα σε περισσότερα από 30 σημεία. Μετά από πολύωρη συνεδρίαση στη Βέροια το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των αγροτών αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ αγρότες στα υπόλοιπα μέτωπα αναμένουν πρόσκληση από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για απευθείας συνάντηση. Ενίσχυση των αγροτικών μπλόκων προανήγγειλε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων.

  • «ΦΟΡΟΚΥΝΗΓΗΤΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟ

«Φοροκυνηγητό» για την είσπραξη 2 δισ. ευρώ από τους οφειλέτες του δημοσίου, αλλά και για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, εξαπολύει το υπουργείο Οικονομικών. Η ανάγκη για άμεση αύξηση των δημοσίων εσόδων, προκειμένου να πειστούν οι Βρυξέλλες ότι τα μέτρα που λαμβάνονται αποδίδουν «καρπούς», οδήγησε χθες το οικονομικό επιτελείο ακόμη και στην αιφνιδιαστική αναθεώρηση των ποσοτικών στόχων των Εφοριών. Παρά το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό ο στόχος για την αύξηση των φορολογικών εσόδων είναι 7%, με τα νέα δεδομένα ο ετήσιος στόχος αύξησης των εσόδων από τις ΔΟΥ για φέτος γίνεται 10,6%, ενώ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ο ετήσιος στόχος διαμορφώνεται στο 20,3% επί του εισπράξιμου υπολοίπου. Συγκεκριμένα για τον ορισμό των επιμέρους στόχων αύξησης των εσόδων οι ΔΟΥ έχουν κατανεμηθεί σε πέντε ομάδες, ανάλογα με την περυσινή τους απόδοση, ως εξής:

*ομάδα Α: οι τέσσερις μεγάλες Δ.Ο.Υ. Ανωνύμων Εταιρειών, σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, με ετήσιο στόχο 11,5%

*ομάδα Β: οι Δ.Ο.Υ. που το 2009 είχαν εισπράξεις πάνω από 50 εκ. ευρώ και θετική πορεία, με ετήσιο στόχο 9,5%

*ομάδα Γ: οι Δ.Ο.Υ. που το 2009 είχαν εισπράξεις πάνω από 50 εκ. ευρώ αλλά με αρνητική πορεία, με ετήσιο στόχο 10,5%

*ομάδα Δ: οι  Δ.Ο.Υ. που το 2009 είχαν εισπράξεις κάτω από 50 εκ. ευρώ και θετική πορεία, με ετήσιο στόχο 7,5%

*ομάδα Ε: οι Δ.Ο.Υ. που το 2009 είχαν εισπράξεις κάτω από 50 εκ. ευρώ αλλά με αρνητική πορεία, με ετήσιο στόχο 9,0%

  • ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΟΚΤΑΜΗΝΟΥ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

Η συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα επιταχύνθηκε τον Ιανουάριο, με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) να υποχωρεί στις 46,8 μονάδες από 48,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών PMI της Markit (ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης του μεταποιητικού τομέα), υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2009, παραμένοντας κάτω από το σημείο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από την συρρίκνωση. H Markit ανέφερε ότι οι εισερχόμενες νέες εργασίες μειώθηκαν τον Ιανουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2009, με τους κατασκευαστές να μειώνουν τα επίπεδα παραγωγής τους με παρόμοιο ρυθμό. Τόσο οι ανεκτέλεστες εργασίες, όσο και τα επίπεδα στελέχωσης εξακολούθησαν να μειώνονται και η μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων επτά μηνών. Όπως και τον προηγούμενο μήνα, ο ισχυρός ανταγωνισμός εμπόδισε τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις χρεώσεις τους. Αντιθέτως, οι τιμές εισροών αυξήθηκαν ραγδαία, με τους ερωτηθέντες να αναφέρουν κυρίως το υψηλότερο κόστος των μετάλλων, των πλαστικών, του χαρτιού και του βαμβακιού.

Πηγή: ΕΒΕΑ