«Εξετάσεις» κάθε μήνα στις Βρυξέλλες
Η Κομισιόν συνόδευσε την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας με πρωτοφανή επιτήρηση για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του
Tου ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Kωστα Kαρκαγιαννη
Πολιτική κάλυψη προς την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία παρείχε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υιοθετώντας το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), που προβλέπει τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2012. Ωστόσο, η κάλυψη της Ευρώπης εξαρτάται ευθέως από την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο ΠΣΑ και από την προώθηση μεταρρυθμίσεων για τη διόρθωση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες ζητούν πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος και επιβάλλουν για πρώτη φορά επιτήρηση τέτοιας έντασης και εύρους, με υποβολή μηνιαίων εκθέσεων από τον Μάρτιο και τριμηνιαίων από τον Μάιο.
«Εκτιμούμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι φιλόδοξο και ότι οι στόχοι του είναι επιτεύξιμοι», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου πριν αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού. «Υιοθετούμε το ελληνικό πρόγραμμα, γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η εφαρμογή του δεν είναι εύκολη. Είναι δύσκολη. Γι' αυτό αξίζει την υποστήριξή μας».
Η Κομισιόν δέχτηκε με ικανοποίηση τα πρόσθετα μέτρα που ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την Τρίτη, εκτιμώντας ότι συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του ΠΣΑ. Ο κ. Αλμούνια χαρακτήρισε τα μέτρα «εύλογα» προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κατά 4% εντός του έτους. «Η εξέλιξη αυτή θα είναι προς το συμφέρον τόσο των Ελλήνων, οι οποίοι θα επωφεληθούν από την αναπτυξιακή πορεία και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, όσο και της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.».
Κύριο μέλημα της Κομισιόν τους επόμενους μήνες θα είναι η κατά γράμμα εφαρμογή των συμφωνηθέντων. «Ορισμένα από τα μέτρα είναι δύσκολο να ληφθούν, από πολιτικής πλευράς, ενώ άλλα είναι από τη φύση τους περίπλοκα», παραδέχτηκε ο Ισπανός επίτροπος, εξηγώντας ότι γι' αυτό είναι «επιβεβλημένο το πολύ σκληρό σχέδιο επιτήρησης» που επιβάλλει η Κομισιόν. «Ολα τα μέτρα που πρόκειται να υιοθετηθούν εντός του έτους πρέπει να παρθούν το συντομότερο δυνατό. Θέλουμε να αυξάνεται καθημερινά η πίστη ότι οι στόχοι του 2010 θα επιτευχθούν».
Παράλληλα ο κ. Αλμούνια συνέδεσε ευθέως την εφαρμογή των μέτρων για μείωση του ελλείμματος με άρση των πιέσεων που υφίσταται η Ελλάδα. «Αν (μετά την ανακοίνωση του Προγράμματος) ακολουθήσουν αποφάσεις και ενέργειες, θα υπάρξει θετική αντίδραση από τις αγορές. Αν στα μέσα του 2010 είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε θετικά το ΠΣΑ, οι αγορές θα λάβουν υπόψη τους τη θετική εκτίμηση». Η στενή επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας θα αρχίσει ουσιαστικά μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου EcoFiστις 16 Φεβρουαρίου και η Αθήνα θα υποβάλει στην Κομισιόν την πρώτη έκθεση για την πορεία εφαρμογής του ΠΣΑ έναν μήνα αργότερα. Τον Μάιο, και μετά ανά τρίμηνο, θα γίνει αξιολόγηση των πεπραγμένων από το Συμβούλιο Υπουργών. Μπορεί η στενή επιτήρηση που μας επιβάλλουν οι εταίροι μας να θεωρηθεί από κάποιους προσβλητική. Ωστόσο, ο λόγος που επικαλούνται θα έπρεπε να μας προβληματίσει περισσότερο. Σκοπός των συστάσεων είναι να εξασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση «θα ασκήσει, εν γένει, πολιτική που λαμβάνει υπόψη της τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ελλάδας και το γενικό συμφέρον της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο σύνολό της»…
Πηγή: news.kathimerini.gr