Επικαιρότητα ΒΕΑ 27-05-2010

 

  • – Το θέμα της αυτοματοποιημένης επανεισαγωγής εντολών – το οποίο από κάποιους αποκαλείται (λανθασμένα) Τ+10 διευκρίνισε ο πρόεδρος του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς κος Σάλλας χαρακτηρίζοντας το ως τεχνικό που σε καμμία περίπτωση δεν σχετίζεται με τα spreads των ομολόγων αλλά και ούτε με τις ανοικτές πωλήσεις (short selling).

H Ένωση Eλληνικών Tραπεζών διευκρινίζει επίσης ότι το Τ+3 δεν μετατράπηκε σε Τ+10 αλλά έγινε μια τεχνική αναβάθμιση κατά την επανεισαγωγή συναλλαγών που δεν διακανονίστηκαν δηλ. οι συναλλαγές (ομολόγων και λοιπών τίτλων) πρέπει να διακανονίζονται στην εξ αρχής συμφωνηθείσα ημερομηνία διακανονισμού στα ομόλογα η πρακτική είναι 3 εργάσιμες ημέρες μετά την κατάρτιση της πράξης (Τ+3). Η αδυναμία παράδοσης των συγκεκριμένων ομολόγων δεν ακυρώνει την συναλλαγή αλλά δημιουργεί επί πλέον υποχρεώσεις.

Στην Τ.Ε. ο διακανονισμός των ομολόγων γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και σε περίπτωση μη διακανονισμού της συναλλαγής το σύστημα αυτομάτως την επανεισάγει προς διακανονισμό με συναίνεση των συμβαλλομένων σε καθημερινή βάση μέχρι το πολύ 10 ημέρες (δεν επιμηκύνει το χρόνο διακανονισμού ούτε μεταβάλλει τις υποχρεώσεις των 2 συμβαλλομένων.

Συναλλαγές που για κάποιο λόγο δεν διακανονίστηκαν στην τρίτη εργάσιμη Τ+3 επανεισάγονται για διάστημα max 10 ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού Τ+3 με την προϋπόθεση της συμφωνίας των μερών (αγοραστής – πωλητής).

Παλαιότερα η επανεισαγωγή συναλλαγών που δεν διακανονίστηκαν στην Τ+3 επανεισάγοντο   επ' αορίστω – από 2-11-2009 όμως με την καθιέρωση του recycling (αυτοματοποιημένης επανεισαγωγή των failed συναλλαγών) ισχύει max διάστημα 10 ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού (Τ+3) και μετά πάντοτε από σχετική συμφωνία των δύο μερών.

Μετά την παρέλευση του 10 ήμερου επιτρέπεται η χειροκίνητη επανεισαγωγή των failed συναλλαγών επ' αορίστω.

Το recycling ισχύει σε πολλά συστήματα διακανονισμού άυλων τίτλων κρατών Μελών και μάλιστα για μεγαλύτερο διάστημα των 10 ημερών.

  • Διάσταση εκτιμήσεων:

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τ.Ε. οι τουριστικές εισπράξεις κατά το Α΄ τρίμηνο 2010 μειώθηκαν περιορισμένα (-1,5%).

Οι ξενοδόχοι όμως καταγράφουν κάμψη της τουριστικής κίνησης πάνω από (-10%).

  • – Ο Κοινοτικός Επίτροπος Michel Barnier αναφέρει ότι οι τράπεζες θα επιλύουν με τα δικά τους χρήματα τα του οίκου τους, ώστε να μη επιβαρύνονται αντίστοιχα οι φορολογούμενοι.

Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες θα υποχρεωθούν να δημιουργήσουν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες Ταμεία εξυγίανσης ή ομαλής χρεοκοπίας για τράπεζες που απειλούνται με χρεοκοπία.

  • – Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κατέθεσε στο ΣτΕ αιτήσεις ακύρωσης κατά των Α.Δ. 2/2010 και 3/2010 και του Προσωρινού Δελτίου Τιμών, ενώ θα καταθέσει και αιτήσεις αναστολής αποφάσεων καθώς οι αποφάσεις αυτές παραβιάζουν τον Νόμο το Σύνταγμα και το Κοινοτικό Δίκαιο.

Ο ΣΦΕΕ λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών έχει αποδεχθεί μέχρι να μηχανογραφηθεί πλήρως το σύστημα υγείας την πλήρη εφαρμογή του άρθρου 14 Ν. 3840/Μαρτίου 2010 (τιμολόγηση φαρμάκων βάσει ΜΟ 3 επαληθεύσιμα φθηνότερων τιμών της Ευρώπης) και καλεί την κυβέρνηση να το εφαρμόσει.

Σε αναστολή παραδόσεων υλικών στα νοσοκομεία από 1-6-2010 προχωράει ο Σύνδεσμος Ελλήνων προμηθευτών Επιστημών και υγείας (ΣΕΠ) 3 δις. € πλέον τόκων είναι τα χρέη των νοσοκομείων σε 185 μέλη του ΣΕΠ.

  • – Ο κλάδος Ιδιωτικών Υπηρεσιών Υγείας σημειώνει μεταξύ 1998-2008 κατά Μ.Ο. αύξηση 13,2% της αξίας των υπηρεσιών του (μελέτη ICAP).

Η Ιδιωτική συμμετοχή στο σύνολο Δαπανών Υγείας το 2007 ήταν 37,1% κλπ.

  • – Το επιτόκιο στο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ για εγγυήσεις (ασφαλιστικής και φορολογικής οφειλής) καθορίζεται σε Euribor 6μηνων+600μ.β. 6% κατ' ανώτατο όριο.

Το οριστικό επιτόκιο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα ΤΕΜΠΜΕ.

Δάνεια με υψηλότερο επιτόκιο του τελικώς διαμορφωθέντος δε είναι επιλέξιμα.

Η ετήσια προμήθεια του ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. για παροχή εγγύησης ανέρχεται σε 0,25% και βαρύνει την επιχείρηση.

Η συνολική προμήθεια 0,25% Χ 6ετή (διάρκεια) θα καταβληθεί εφ' άπαξ με την εκταμίευση του δανείου.

  • – Στην Βουλή συζητείται το σχέδιο «Καλλικράτης»

  • – «Ισχυρό πακέτο αποκρατικοποιήσεων» θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα σε υπουργικό συμβούλιο με τους αρμόδιους υπουργούς, σύμφωνα με οικονομικά στελέχη της κυβέρνησης.

Οι αποκρατικοποιήσεις θα αφορούν τους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και του τουρισμού. Όπως ανέφεραν, δεν θα υιοθετηθεί παντού η ίδια πρακτική, καθώς, ανά τομέα και επιχείρηση, το δημόσιο θα κρατήσει πάνω ή κάτω από το 51%, αλλού θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής και αλλού θα προχωρήσουν σε πωλήσεις.

Στην παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η ανταγωνιστικότητα θα ενισχυθεί μέσα από την ουσιαστική ποιότητα των προϊόντων, την ποιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό και τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, απορρίπτοντας τις προτάσεις για φθηνή εργασία και μείωση των συντάξεων. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – «Παραπάνω από επαρκή» χαρακτήρισε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας τα κυβερνητικά μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, επισημαίνοντας όμως πως η κυβένρηση «δεν το έχει διαφημίσει όσο πρέπει».

Μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση για τα 10 χρόνια συνεργασίας του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης Μάνατζμεντ (IMD) με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (ΣΒΒΕ) εκτίμησε μάλιστα πως η Ελλάδα θα έπρεπε να «αυτοκτονήσει» για να παρουσιάσει οικονομικά μεγέθη τόσο αρνητικά, όσο αυτά που υπολογίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ για τα επόμενα χρόνια.

«Θα έπρεπε να γίνουμε οι "ιδανικοί αυτόχειρες" για να παρουσιάσουμε τέτοια μεγέθη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με τον οποίο το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιουργούν τα μέτρα είναι πολύ μεγάλο και «δεν πρόκειται να πιάσουμε με τίποτα χρέος 150% του ΑΕΠ, που υπολογίζει το ΔΝΤ για το 2013». (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Σε 21 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) το α' τρίμηνο του 2010, επιβαρυμένα από έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις, ζημίες από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και συνεχιζόμενες υψηλές προβλέψεις έναντι επισφαλειών. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ανάκαμψης απαιτείται ριζική και βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα στην τελευταία του ετήσια έκθεση.

«Η επιτυχημένη περικοπή των δημόσιων δαπανών σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και βελτιωτικές ρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα είναι απαραίτητες για την επιτυχία του προγράμματος», αναφέρει ο οργανισμός για τη χώρα μας.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει για φέτος συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 3,7%, επικαλούμενος τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και τα οποία θα επηρεάσουν, όπως τονίζει, την ανάπτυξη.

Η πρόβλεψή του είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξη από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ .

«Η οικονομική δραστηριότητα προβλέπεται να συρρικνωθεί τόσο το 2010 όσο και το 2011, κατά 3,7% και 2,5% αντίστοιχα, υπό το βάρος της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής, των σφιχτότερων πιστωτικών συνθηκών και του εξασθενημένου κλίματος», τονίζει ο ΟΟΣΑ.

Όσον αφορά στην ανεργία, αναμένεται άνοδός της φέτος στο 12,1% και το 2011 στο 14,3%. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Ακόμη μεγαλύτερη μείωση στις τιμές των φαρμάκων θα επέλθει μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2010, οπότε θα υπάρξει η πλήρης λειτουργική αξιοποίηση του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων και η τιμολόγηση με το νέο τρόπο υπολογισμού. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

Πηγή: ΒΕΑ