Επικαιρότητα 6/7/2010 ΒΕΑ

 

ΒIOTEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

  • – Εντός της εβδομάδας ανακοινώνεται λίστα καταστημάτων που κλείνουν λόγω φοροδιαφυγής.

Σχεδιάζονται παράλληλα πρόσθετα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων – ενώ τον Σεπτ. αναδιαρθρώνεται ο ελεγκτικός μηχανισμός.

Ο προϋπολ. εξαμήνου σύμφωνα με στοιχεία Τ.Ε παρουσιάζει μείωση του ελλείμματος κατά 41,8%.

Η πρόβλεψη για ύφεση στο (-4%) του ΑΕΠ μπορεί να αποβεί και απαισιόδοξη. Το β' τρίμηνο του 2010 η ύφεση δεν ξεπερνά το (-3%). Συνολικά το α' εξάμηνο φθάνει το (-2,75%). Ο ΥΠΟΙΚ δηλώνει υπέρ του κοινωνικού και αναπτυξιακού αντίβαρου στα μέτρα που έχουν ληφθεί, δίχως μεγάλο οικονομικό κόστος.

Τα έσοδα του δημοσίου παρουσιάζουν αύξηση 7,1% έναντι στόχου 11,7% ενώ οι εισπράξεις ΦΠΑ μόλις 1,5%.

Προκειμένου να λειτουργήσει η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι όσοι «τακτοποιήσουν» ημιυπαίθριους δεν κινδυνεύουν να πληρώσουν αναδρομικά αυξημένο φόρο μεταβίβασης.

Εως το τέλος του έτους αναμένεται και η κατάργηση του ΚΒΣ.

  • – Η Πράσινη Βίβλος της Ε.Ε (Εγγραφο προβληματισμού) για το συνταξιοδοτικό στις χώρες Ε.Ε, περιλαμβάνει ιδέες, που μπορεί να αποτελέσουν πρόταση για κοινή προσέγγιση στο κοινοτικό επίπεδο όπως
  • – αύξηση ορίων ηλικίας.
  • – Προσαρμογή του χρόνου εργασίας στις ανάγκες των ηλικιωμένων
  • – Κίνητρα για να καταστεί η παραμονή στην εργασία ελκυστική

Σημειώνεται ότι η Ευρ. Επιτροπή θεωρεί ότι η αντιστοιχία πρέπει να είναι 2/3 ενεργού βίου εργασία και 1/3 ενεργού βίου σύνταξη και εκτιμά ότι μέχρι το 2060 το προσδόκιμο ζωής θα αυξηθεί κατά 7ετή.

Τέλος η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ να προχωρήσουν στην προώθηση ΝΟΜ/ΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ, ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΠΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ παράλληλα με τα συνταξιοδοτικά καθεστώτα και ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις επικουρικές συντάξεις.

  • – Μετά τη Πέμπτη, η συζήτηση για την ΕΓΣΣΕ. Οι ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ συμφωνούν η νέα σύμβαση να περιλαμβάνει την ενσωμάτωση 13ου και 14ου μισθού και συζητούν για αύξηση το 2011 και 2012 στα όρια του ευρωπληθωρισμού.

Ο ΣΕΒ έχει ενστάσεις για την ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στις ετήσιες αποδοχές.

  • – Στη δημοσιότητα δόθηκε έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου (ΕΣ) για το ασφαλιστικό στην οποία εκφράζονται επιφυλάξεις σχετικά με το άρθρο 15 για τις επικουρικές συντάξεις (το κράτος δεν καλύπτει τρέχον ή μελλοντικό έλλειμμα).

Το Ε.Σ αντιτείνει ότι το κράτος έχει υποχρέωση να επιβλέπει την βιωσιμότητα των ταμείων και να καλύπτει τα ελλείμματά τους, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλειψη εργοδότη να παρακρατήσει ασφαλιστικές εισφορές ή αδυναμία του να τις αποδώσει, δεν μπορεί να αποβεί σε βάρος του ασφαλισμένου.

  • – Το ΥΠ. Υποδ. Μεταφ. έχει στείλει στις Βρυξέλλες σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ για έγκριση. Ξεκινάει η διαδικασία πρόσληψης συμβούλων στις διαδικασίες παραχώρησης λιμανιών, αεροδρομίων, οδικών αξόνων και την ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΘ καθώς και για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

  • – Ο ΙΟΒΕ σε μελέτη του (Ν. Ζονζήλος) βλέπει ότι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το Μνημόνιο, θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, με αύξηση εξαγωγών, τόνωση απασχόλησης και αύξηση του πραγματικού μισθού κ.λπ.

  • – Οι θερινές εκπτώσεις αρχίζουν εφέτος 15/7 και λήγουν 31/8.

Η ΕΣΕΕ καλεί τους εμπόρους να προστατεύσουν τον θεσμό των εκπτώσεων και απέστειλε οδηγίες προς τις Ομοσπονδίες και τους Εμπορ. Συλλόγους, ώστε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή (π.χ αναγραφή διπλής τιμής, το % έκπτωσης ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης, να υπάρχει ακρίβεια στις εκπτωτικές αναγγελίες κ.λπ).

  • – Διευκρινίσεις δίδονται με εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ για τον φόρο πολυτελείας (ΠΟΛ 1107/25-6-2010):

Οι ενδιάμεσες εργασίες που παρέχονται μεταξύ κατασκευαστών/ εργαστηρίων για την εκτέλεση επιμέρους εργασιών, στα εγχωρίως παραγόμενα πολυτελή προϊόντα, δεν υπάγονται σε φόρο πολυτελείας.

Υπόχρεος για την απόδοση του φόρου, ορίζεται για τα εγχωρίως παραγόμενα ο παραγωγός και για τα προερχόμενα από κράτη-μέλη της Ε.Ε το πρόσωπο που πραγματοποιεί την ενδοκοινοτική απόκτηση.

  • – Η διοίκηση του «ΟΛΘ Α.Ε» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του λιμανιού, αποφάσισε μείωση τιμολογίων για την διακίνηση in transit εμπορευματοκιβωτίων και τελών επιβίβασης ή διέλευσης επιβατών κρουαζιέρας.

  • – Και η Alitalia στην Κοινοπραξία Air France-KLM-DELTA AIRLINES μέσω της οποίας οι αερομεταφορές θα μοιράζονται έσοδα και κόστος σε υπερατλαντικά δρομολόγια.

  • – Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Νιλ Φέργκιουσον σε συνέντευξή του στην «Ν» λέει πως διαφωνεί με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η κρίση. Το πακέτο διάσωσης παρουσιάστηκε ως διάσωση της Ελλάδος, αλλά στην ουσία, ήταν διάσωση των τραπεζών (Γαλλικών, Γερμανικών κ.α) που πωλούν τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν στην ΕΚΤ σε πολύ ελκυστικές και μάλιστα «φουσκωμένες» τιμές.

«Η Ελλάδα έχει επωμισθεί ασυνήθιστα μεγάλο μέρος της οδύνης. Όλες οι θυσίες γίνονται από την Ελλάδα και καμία θυσία από τους πιστωτές και αυτό είναι ασυνήθιστο σε κρίσεις χρέους» είπε.

  • – Κοινοπραξία από 12 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ευρώπης.

Προετοιμάζεται μελλοντικό δίκτυο κάτω από την Μεσόγειο που θα μεταφέρει ηλιακή ενέργεια από την Αφρική προς την Ευρώπη.

Επικεφαλής η Γαλλική Electricite de France.

Πηγή: βεα