ΒΕΘ – NEWSLETTER 20/9/2010

Βελτιώσεις στον αναπτυξιακό νόμο αυξάνουν τα κίνητρα επενδύσεων

Βελτιώσεις στον νέο αναπτυξιακό νόμο δρομολογεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Αν και η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου «Χορήγηση ενισχύσεων σε ιδιωτικές επενδύσεις για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και την περιφερειακή σύγκλιση και άλλες διατάξεις» έχει ολοκληρωθεί ήδη από τις 23 Αυγούστου το σχέδιο νόμου για τον αναπτυξιακό νόμο δεν έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Η ετήσια εκταμίευση για το 2011 αναμένεται να ανέλθει στο ποσό των 1,3 – 1,7 δισ. ευρώ.

«Κλειδώνουν» οι διατάξεις για την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων

Αύριο οριστικοποιούνται από πλευράς κυβέρνησης οι διατάξεις για την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009 ενώ εντός της εβδομάδας αρχίζει η διαβούλευση  του υπουργείου Οικονομικών με εκπροσώπους επαγγελματικών ενώσεων επί του ζητήματος. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Με όσα έχουν γίνει γνωστά ο υπολογισμός του φόρου που θα καλείται να καταβάλει ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση θα προκύπτει με τον εξής μαθηματικό τύπο: Τα ακαθάριστα έσοδα κάθε χρήσης θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστές από 1% έως 3% ανάλογα με το αν τα βιβλία του ελεύθερου επαγγελματία ή της επιχείρησης είναι άρτια ή έχουν κριθεί ανακριβή. Το 20% του ποσού που θα προκύπτει θα είναι ο φόρος περαίωσης εισοδήματος και το 19% (ή ο εκάστοτε ισχύων συντελεστής) αποτελεί τον ΦΠΑ περαίωσης. Τα ποσά αυτά αθροίζονται και δεν μπορεί να είναι χαμηλότερα από 200 έως 1.000 ευρώ ανά χρήση που περαιώνεται. Εξετάζεται δε να δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με προκαταβολή του 20%-25%.

Περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 7% του ΑΕΠ το 2011 ζητά η τρόικα

Περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1,5 δισ. ευρώ ζητεί η τρόικα από την Κυβέρνηση για το 2011. Στο πλαίσιο της σύνταξης του προσχεδίου του προϋπολογισμού οι επικεφαλής των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, ζήτησαν από την κυβέρνηση ο στόχος για το έλλειμμα να κινηθεί ακόμη χαμηλότερα, ήτοι από το 7,6% του ΑΕΠ που προβλέπει το Μνημόνιο στο 7% του ΑΕΠ. Η εν λόγω εξοικονόμηση θα προέλθει από το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, την εφαρμογή του Καλλικράτη, από περικοπές δαπανών στην άμυνα, αλλά και την καλύτερη διαχείριση των προμηθειών στο Εθνικό Σύστημα Υγεία.

Πηγή: ΒΕΘ