Επικαιρότητα ΒΕΑ 7-8/10/2010

  • – Αυξήσεις για τους βιομηχανικούς καταναλωτές της μέσης τάσης μέχρι και 8,7%, για τις μικρές οικιακές καταναλώσεις μέχρι και 13,7% αλλά και μειώσεις κυρίως για τους εμπορικούς καταναλωτές μέχρι και 18,4% με παράλληλη μείωση των εσόδων της ΔΕΗ κατά 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση συνεπάγονται τα νέα αναδιαρθρωμένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που ενέκρινε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη μετά από εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Πρόκειται για το πρώτο κύμα αυξήσεων στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2011, αφού η προσαρμογή στο νέο καθεστώς και η διαμόρφωση των τιμολογίων κατά τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζουν πλήρως το κόστος παραγωγής έχει επιλεγεί να γίνει σταδιακά έως το 2013 και όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσουν δύο ακόμη αναπροσαρμογές προς τα επάνω.

Τα νέα τιμολόγια που ανακοίνωσε χθες η κ. Μπιρμπίλη περιλαμβάνουν:

 Αυξήσεις στις βιομηχανικές καταναλώσεις μέσης τάσης έως 8,7% αλλά και μειώσεις στις βιομηχανικές καταναλώσεις χαμηλής τάσης έως 13,5%.

 Αυξήσεις στο αγροτικό τιμολόγιο μέσης τάσης κατά 5% (χαμηλή τάση) και 7% (μέση τάση).

 Μειώσεις στις εμπορικές καταναλώσεις από 4,3% έως και 18,4%.

 Αυξήσεις μέχρι 13,7% και μειώσεις μέχρι 13,8% στα οικιακά τιμολόγια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου οι μειώσεις στο κόστος του ρεύματος αφορά περίπου 1 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των αυξήσεων που αποφασίστηκαν, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα αρχικά αιτήματα της ΔΕΗ, καθώς οι αυξήσεις στις χαμηλότερες κατηγορίες κατανάλωσης μετριάστηκαν από αντίστοιχες μειώσεις σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

Σε ό,τι αφορά την οικιακή κατανάλωση πρέπει να αναφερθεί ότι στο πρώτο κλιμάκιο κατανάλωσης (μέχρι 800 κιλοβατώρες) ισχύουν μειώσεις 10% – 20% για όσους εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (άτομα με χαμηλό εισόδημα, ΑΜΕΑ, άνεργοι) εφόσον υποβάλουν τη σχετική αίτηση. Υπολογίζεται ότι 1,2 εκατ. καταναλωτές συνολικά εντάσσονται σε αυτές τις κατηγορίες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου για περίπου 500.000 καταναλωτές ο λογαριασμός του ρεύματος θα μειωθεί. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έστειλε, από τη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας, ιδιαίτερα, την "πρόοδο που έχει επιτευχθεί" τους τελευταίους μήνες, επισημαίνοντας τη "σημαντική αύξηση" του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Σε συνεντεύξεις του σε δυο από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC και στην εφημερίδα "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ", ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για το "μεγάλο ενδιαφέρον" που παρατηρείται στον χώρο των επενδύσεων από εταιρίες εντός και εκτός της Ευρώπης, από την Κίνα, το Κατάρ, υπογραμμίζοντας ότι τουλάχιστον μια μεγάλη εταιρία ταχυδρομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη εκδήλωσε "ρητό ενδιαφέρον" για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι "η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο" για την επίτευξη των στόχων, επισημαίνοντας ότι παραμένει "πηγή ανησυχίας", η υστέρηση εσόδων. Ο υπουργός αναφέρθηκε στην στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΕΚΤ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνοντας ότι "η Ελλάδα πρέπει να ξαναανακαλύψει τον εαυτό της και να κτίσει πάνω στις παραδοσιακές τις δυνάμεις, δημιουργώντας νέα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως υψηλή τεχνολογία και πράσινη ενέργεια".(ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Τους όρους και τις προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών, στην οποία μπορούν να υπαχθούν περίπου 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι, προσδιορίζει το Yπουργείο Οικονομικών με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο (ΠΟΛ 1136/07-10-2010) που απέστειλε προς τις εφορίες.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στην εφορία ή το τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές τους έως τις 29 Οκτωβρίου, καταβάλλοντας παράλληλα και την πρώτη δόση.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι στη ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλα τα χρέη τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2010, αλλά και όσα έχουν βεβαιωθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2010 και δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή ή σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση.

Η εξόφληση της οφειλής μπορεί να γίνει εφάπαξ ακόμα και με διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων ενώ στην περίπτωση όπου ο φορολογούμενος επιλέξει δόσεις αυτές κυμαίνονται από 2 έως 45 με τις προσαυξήσεις να μειώνονται αντιστρόφως ανάλογα του πλήθους των δόσεων από 40% έως και 95%. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση και την καταβολή της πρώτης δόσης ο φορολογούμενος εξασφαλίζει φορολογική ενημερότητα για έναν μήνα. Αν ο οφειλέτης δεν πληρώσει τις υπόλοιπες δώσεις χάνει το ευεργέτημα της ρύθμισης και τα διοικητικά μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Σε «κλοιό» πληθωριστικών πιέσεων παρέμεινε και τον Σεπτέμβριο η ελληνική οικονομία, με τον ρυθμό αύξησης του Δείκτη Tιμών Kαταναλωτή να επιταχύνεται στο 5,6% από 5,5% τον Αύγουστο. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε αυξήσεις σε όλους τους επιμέρους δείκτες καταδεικνύοντας ότι οι ανατιμήσεις στην αγορά δεν εξαντλούνται στην αύξηση της φορολογίας. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Κατατέθηκε χθες βράδυ στη Bουλή από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ.

Στόχος του είναι η αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού τομέα, η διασφάλιση της εφαρμογής όλης της σχετικής με τον σιδηροδρομικό τομέα νομοθεσίας της Ε.Ε. για την αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτικής σχετικά με τον ανταγωνισμό, την απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση καθώς και τις κρατικές ενισχύσεις και η αναδιάρθρωση, εξυγίανση και ανάπτυξη του ομίλου ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο όμιλος του ΟΣΕ θα διαχωριστεί σε τέσσερις βασικές εταιρίες. Στον ΟΣΕ, στον οποίο θα συγχωνευθεί και ο ΕΔΙΣΥ, τη ΓΑΙΑΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει ιδιωτικός φορέας, ο οποίος θα μπορεί να έχει και τη διοίκηση.

Το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν 1.600 εργαζόμενοι από τον ΟΣΕ, μετά και τη συγχώνευση με του ΕΔΙΣΥ, και 751 από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το πλεονάζον προσωπικό μεταφέρεται σε κενή οργανική θέση προτίμησης του ενδιαφερόμενου σε φορέα υποδοχής και καταργούνται οι συλλογικές ρυθμίσεις που ισχύουν στην εταιρία. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Καμία συμβουλή προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πράξει κάτι διαφορετικό σε ό,τι αφορά την οικονομική της πολιτική δεν έχει να προσφέρει ο πρόεδρος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, όπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες κατά την έναρξη της ετήσιας συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας. «Αυτή τη στιγμή δεν θα συμβούλευα την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει κάτι», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΔΝΤ. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – «Περισσότερα μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν» θα μπορούσε να είναι το συμπέρασμα της πρώτης συνάντησης χθες στο Yπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης των κοινωνικών εταίρων για το τελικό περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας υπό την προεδρία του καθηγητή Ιωάννη Κουκιάδη. Σημειώνεται ότι το παραπάνω συμπέρασμα αφορά την πλειονότητα των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ), καθώς ο ΣΕΒ κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Η επόμενη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ το τελικό κείμενο του Π.Δ. θα είναι έτοιμο έως το τέλος του μήνα. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – «Ο "Καλλικράτης" πρέπει να σημάνει την κατεδάφιση του κράτους της εύνοιας, της πελατείας και του παρασιτισμού και να μην επιφέρει αποκέντρωση της διαφθοράς και του αναχρονισμού» είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος προσφωνώντας τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ.

Ο κ. Δασκαλόπουλος επισήμανε τον κίνδυνο της δημιουργίας ενός νέου στρώματος δημόσιας γραφειοκρατίας και της αύξησης του ήδη τεράστιου κόστους της λειτουργίας του δημόσιου τομέα αν δεν υλοποιηθεί σωστά «η βαθιά μεταρρύθμιση που διευρύνει τα όρια της τοπικής αυτοδιοίκησης και αλλάζει την αρχιτεκτονική του κράτους». (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Η Ε.Ε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υφίστανται βασικοί λόγοι θέσπισης φόρων στον χρηματοπιστωτικό τομέα όπως
  • – Υπήρξε η αιτία της χρηματοπιστωτικής κρίσης
  • – Στην διάρκεια των τελευταίων ετών υπήρξε αποδέκτης σημαντικής κρατικής αρωγής.

Σήμερα ο χρηματοπιστωτικός τομέας απαλλάσσεται του ΦΠΑ εντός της Ε.Ε.

Με την επιβολή φόρων στις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, θα εξασφαλιστεί ότι ο τομέας αυτός, δεν θα υποφορολογείται σε σχέση με άλλους.

Οι διαφωνίες στα κράτη-μέλη ως προς το θέμα αυτό αφορούν τη διαχείριση του εσόδου που θα προκύψει. Πολλές χώρες όπως η Γαλλία επιθυμούν τα φορολογικά αυτά έσοδα να πηγαίνουν στον προϋπολογισμό, ενώ άλλες ζητούν να ενισχύουν εθνικά ταμεία αναδιάρθρωσης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την πρόληψη συστημικών κινδύνων.

  • – Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ EUROSTAT και Ελληνικής Στατιστικής Αρχής θα κρίνουν το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε την αναθεώρηση «Ατυχη» και εκτίμησε ότι προς το παρόν δεν χρειάζεται η χώρα να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική.

  • – «Η χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών αναδεικνύεται όπλο στον αγώνα των κυβερνήσεων για την οικονομική ανάκαμψη». Παραδέχεται ο Γεν. Διευθυντής του ΔΝΤ Στρος Καν και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Παγκόσμιας Οικονομίας.

  • – Συμφωνίες 2,25 δις € υπεγράφησαν μεταξύ Ιταλικών και Κινεζικών επιχειρήσεων στα πλαίσια της επίσκεψης του Κινέζου Πρωθυπουργού στη Ρώμη. Το σημαντικότερο συμβόλαιο, αφορά κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού στη Ν. Ιταλία έναντι 800 εκ. €.

  • – Σε ισχύ παραμένει το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών πρόσληψης ανέργων με πλήρη απασχόληση από τον ΟΑΕΔ. Προτεραιότητα έχουν οι μικρές επιχειρήσεις. Η επιχορήγηση είναι 4ετής με ποσοστά επιχορηγήσεων 100%-75%-50%-25% στην πορεία της 4ετίας.

  • – Επιπλέον κίνητρο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων θεσπίζει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τη χαμηλή έως τώρα συμμετοχή στη ρύθμιση. Με την ΠΟΛ. 1134/04-10-2010 μπορούν να επαναπατριστούν κεφάλαια τα οποία είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού εφόσον ο λογαριασμός αυτός ανήκει σε ξένη εταιρία, της οποίας μοναδικός μέτοχος ή εταίρος είναι φυσικό πρόσωπο, κάτοικος Ελλάδας.

Τα κεφάλαια αυτά μπορούν επίσης να μείνουν κατατεθειμένα στο εξωτερικό στο όνομα του φυσικού προσώπου – μετόχου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εταιρία να δώσει βεβαίωση όπου θα γράφεται αναλυτικά η σύνθεση του κεφαλαίου της.

Πρόκειται για συνήθη διαδικασία (δηλαδή κατάθεση χρημάτων σε εταιρία του εξωτερικού με έναν μέτοχο Eλληνα) που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι φορολογούμενοι που έχουν καταθέσεις εκτός Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Οκτωβρίου -χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα να δοθεί παράταση- λήγει η προθεσμία που έχει θέσει το Yπουργείο Οικονομικών σε όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα να δηλώσουν ή ακόμα και να μεταφέρουν στην Ελλάδα κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό, με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις του σχετικού νόμου. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Αυξάνεται κατά 150 εκατ. ευρώ, από τα 100 στα 250 εκατ. ευρώ, ο προϋπολογισμός του προγράμματος Jeremie μετά από συμφωνία μεταξύ του Yπουργείου Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, που υπέγραψαν ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΤAΕ, Richard Pelly. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Τρεις στόχους μέσα στους προσεχείς έξι μήνες έθεσε ο Α. Λοβέρδος, λέγοντας ότι «αυτές οι τρεις δράσεις είναι οι δικές μου προϋποθέσεις για τη δική μου ύπαρξη στο υπουργείο».

Συγκεκριμένα, οι στόχοι του υπουργού Υγείας είναι:

– Πρώτον, η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των νοσοκομείων.

– Δεύτερον, η εγκατάσταση συστήματος μηχανογράφησης.

– Τρίτον, η εγκατάσταση διπλογραφικού συστήματος ελέγχου των εσόδων και εξόδων στο κάθε νοσοκομείο. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την υποβολή των αποδείξεων στην εφορία, προκειμένου να υπάρχει η αναγνώριση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ, περιγράφεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε το Yπουργείο Οικονομικών

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν με την ΠΟΛ 1135/04-10-2010, οι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις αποδείξεις δαπανών σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα ή σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματός το ΔΟΥ, στον οποίο θα αναγράφονται:

α. Το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του υπόχρεου

β. ο αριθμός των αποδείξεων και

γ. το συνολικό ποσό αυτών.

Ο φάκελος θα παραμένει κλειστός στη ΔΟΥ μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων οι φάκελοι θα ανοιχθούν και θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος.

Για την αναγνώριση των αποδείξεων από τη φορολογική αρχή απαιτείται να διακρίνονται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης, ο ΑΦΜ αυτής, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό. «Σε περίπτωση κατά την οποία η απόδειξη δεν είναι τυπωμένη με έντονα στοιχεία και πιθανολογείται… η πλήρης εξαφάνισή τους, ο φορολογούμενος πρέπει να επαναλάβει τα προαναφερθέντα στοιχεία (επωνυμία της επιχείρησης, ΑΦΜ, ημερομηνία και ποσά), ούτως ώστε να καθίσταται στη συνέχεια εφικτός ο έλεγχός τους από τη φορολογούσα αρχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

Πηγή: ΒΕΑ