Παρουσίαση έρευνας του ΒΕΘ και του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Θερμικών και Κλιματιστικών Έργων Ν. Θεσσαλονίκης για τον κλάδο των υδραυλικών
Εννέα στους δέκα υδραυλικούς είδαν το τζίρο τους τον τελευταίο χρόνο να μειώνεται ενώ αντίστοιχος είναι ο αριθμός εκείνων που καταδεικνύουν ως μείζον πρόβλημα του κλάδου τους την συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Θερμικών και Κλιματιστικών Έργων Ν. Θεσσαλονίκης. Στην έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν 500 καταναλωτές, που απάντησαν σχετικά με το τι θέλουν από τον υδραυλικό τους και 175 υδραυλικοί – μέλη του ΒΕΘ οι οποία απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με την έρευνα επτά στους δέκα καταναλωτές εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που τους παρείχαν οι υδραυλικοί που κάλεσαν, ενώ έξι στους δέκα απάντησαν ότι δεν έλαβαν απόδειξη για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
«Δεύτερη ευκαιρία» για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών
Ενεργή παραμένει η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, παρά το γεγονός ότι η σχετική προθεσμία εξέπνευσε στις 29 Οκτωβρίου. Ειδική διάταξη που εμπεριέχεται στον τελευταίο φορολογικό νόμο ορίζει ότι ο οφειλέτης που για οποιονδήποτε λόγο δεν εντάχθηκε στη ρύθμιση µέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2010 µπορεί να ενταχθεί μεταγενέστερα, εφόσον καταβάλλει τις δόσεις των οποίων θα έχει παρέλθει η προθεσμία καταβολής µαζί µε τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και να τύχει των ευεργετημάτων της ρύθμισης. Ωστόσο, όσοι οφειλέτες δεν ενταχθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις ακινήτων. Η άτυπη παράταση για τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές δεν είναι τυχαία. Η είσπραξη σημαντικού μέρους από τα, πλέον των 30 δισ. ευρώ, ληξιπρόθεσμα χρέη αποτελεί κύριο στόχο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, δεδομένου ότι για φέτος αναμένει έσοδα 1,2 δισ. ευρώ.
Προς αναβολή για το 2012 η εφαρμογή του νόμου για την υπεραξία στις μετοχές
Στην αναστολή για έναν ακόμη χρόνο του φόρου υπεραξίας στις μετοχές καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προετοιμάζει φορολογικό νομοσχέδιο που θα συνοδεύσει τον προϋπολογισμό του 2011 στη Βουλή. Το υπουργείο εξετάζει την αύξηση του συντελεστή φόρου επί των συναλλαγών (που επιβάλλεται στις πωλήσεις μετοχών) από 0,15% σε 0,20% με 0,25%. Σε μια τέτοια περίπτωση, εκτιμάται ότι τα έσοδα από 45 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση μπορεί να φθάσουν τα 60 εκατ. ευρώ το 2011. Η επιβολή φόρου υπεραξίας αναβάλλεται για τρίτη φορά από το 2009 και, όπως θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο, θα εφαρμοστεί στις αρχές του 2012. Παράλληλα το υπουργείο εξετάζει τρόπους και ρυθμίσεις ώστε τα διανεμόμενα κέρδη- δηλαδή τα μερίσματα- να μην αθροίζονται στα άλλα εισοδήματα του φορολογουμένου, γιατί σε αυτή την περίπτωση επιβαρύνονται με φόρο ως και 45% που είναι ο ανώτερος συντελεστής της φορολογικής κλίμακας.
Συγκεκριμένα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής υποδεικνύει το ΔΝΤ
Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής ζητά από την κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας ότι η χώρα κινδυνεύει να μην πιάσει τους στόχους του 2011. Το ΔΝΤ ζητά τον έλεγχο από τους «Ράμπο» του ΣΔΟΕ όσων δεν δηλώνουν σκάφη, πισίνες, ακίνητα και πολυτελή ΙΧ, την αυτόματη βεβαίωση φόρου για όσους δεν κάνουν δήλωση, την ίδρυση εξειδικευμένων φορολογικών δικαστηρίων, την αξιοποίηση των καταγγελιών των πολιτών για φοροφυγάδες και την άρση όλων των εμποδίων που ανακόπτουν την είσπραξη φόρων. Σε έγγραφο που εστάλη στο υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι «έγιναν κάποια βήματα» στον τομέα της φοροδιαφυγής, αλλά «απαιτούνται πολύ περισσότερα». Διαπιστώνει, ακόμα, ότι τα πέντε σχέδια δράσης κατά της φοροδιαφυγής που εξήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών «υστερούν έναντι του χρονοδιαγράμματος και πρέπει να επιταχυνθούν». Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2010 και αφορά μόνο τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης και την υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής.
Πηγή: ΒΕΘ