- ΕΠΤΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΒΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. K. Μίχαλος, μετά και την ολοκλήρωση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, κατέθεσε 7 προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αττικής που στοχεύουν στην αναπτυξιακή ενίσχυση της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, ο κ. Μίχαλος ζήτησε, μεταξύ άλλων, την άμεση ανάπτυξη υποδομών για να καταστεί η Αττική εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο προς τις χώρες της Ε.Ε., καθώς και την άσκηση πιέσεων προς την κεντρική κυβέρνηση για τη στήριξη και την ανάπτυξη όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αττική. Το ΕΒΕΑ υπενθύμισε, επίσης, ότι έχει ήδη προτείνει τη δημιουργία ειδικού Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου, καθώς και ότι οι νέοι τοπικοί άρχοντες θα πρέπει να μειώσουν τα δημοτικά τέλη προς τις επιχειρήσεις.
- Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Σε χθεσινή του δήλωση για τη δημοσιοποίηση της αναθεώρησης των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας για το 2009 από τη Eurostat, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κων. Μίχαλος, ανέφερε: «Σήμερα η Eurostat οριστικοποίησε το έλλειμμα και το χρέος για το 2009, σε υψηλότερα επίπεδα από την προηγούμενη καταγραφή. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα για την έξοδο από κρίση. Ως επιχειρηματικός κόσμος ζητάμε από την κυβέρνηση να δείξει έμπρακτα την πρόθεσή της για συναίνεση, αναλαμβάνοντας και αυτή το μερίδιο των ευθυνών που της αναλογεί, καθώς κυβέρνησε, έστω και τους 3 τελευταίους μήνες του 2009. Δε χρειάζονται αλληλοκατηγορίες από τα πολιτικά κόμματα, αλλά κοινή προσπάθεια, προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση, καθώς και το 2010 υπάρχουν αποκλίσεις που προκλήθηκαν από αστοχίες σε σχέση με τους στόχους του Μνημονίου».
- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΤ. ΡΟΒΛΙΑ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΕΒΕΑ
Τη δέσμευση ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει τον επιχειρηματικό κόσμο και πάντοτε θα θέτει σε διάλογο όλες τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες ανέλαβε ο υφυπουργός, κ. Ντίνος Ρόβλιας, σε χθεσινή του ομιλία στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΑ. Καλωσορίζοντας τον κ. Ρόβλια ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Μίχαλος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο επιχειρηματικός κόσμος ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει, σε ριζική επίλυση των πραγματικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, μειώνοντας το εξωπραγματικό μέγεθος του κράτους, περιορίζοντας την παρεμβατικότητά του, εξυγιαίνοντας τη δομή και λειτουργία του και εφαρμόζοντας άμεσες και δραστικές περικοπές στις σπατάλες. Από την πλευρά του ο κ. Ρόβλιας επεσήμανε ότι το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δίνει ισόρροπη βαρύτητα στην ανάπτυξη και στη συγκράτηση των τιμών. Τόνισε, δε, ότι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η απορροφητικότητα των προγραμμάτων του οποίου παρουσιάζει σημαντική αύξηση τους τελευταίους μήνες.
- ΣΤΟ 15,4% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟ 2009
Σύμφωνα με τα οριστικά δημοσιονομικά δεδομένα για την περίοδο 2006-2009, που ανακοίνωσε η Eurostat, το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 ανήλθε στο 15,4% του ΑΕΠ (από 13,6%). Το χρέος αναθεωρήθηκε στα 298,032 δισ. ευρώ ή 126,8% του ΑΕΠ από το 115,4% του ΑΕΠ. Η ενσωμάτωση των ελλειμμάτων και των χρεών των ΔΕΚΟ και των ασφαλιστικών ταμείων στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Δημοσίου και τα οff-market swaps, ήταν οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στη διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας για το 2009 και στην αντίστοιχη αύξηση του δημοσίου χρέους.
- ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ: ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
Αποκλιμάκωση κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι δείκτες ασφυξίας τόσο έναντι του Σεπτεμβρίου όσο και έναντι του Οκτωβρίου 2009. Στο δεκάμηνο η αξία ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών διαμορφώθηκε στο 1,66 δισ. ευρώ έναντι 2,85 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι δείκτες ασφυξίας κινούνται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο απ' ότι το 2009.
Πηγή: ΕΒΕΑ