Προτάσεις του ΒΕΘ για ανάπτυξη
Τη λήψη πρακτικών και άμεσα εφαρμόσιμων μέτρων, που θα μπορέσουν να οδηγήσουν την οικονομία της Ελλάδας στην έξοδο από την κρίση, ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Στην καθιερωμένη -για την έλευση του νέου έτους- δεξίωση του ΒΕΘ, ο κ. Παπαδόπουλος παρέθεσε μια σειρά αιτημάτων, όπως η προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, που θα βασίζεται στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα. Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος πρότεινε την άμεση ενεργοποίηση του νόμου για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και του αναπτυξιακού νόμου, την απλοποίηση της αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων και την ενεργοποίηση του ΓΕΜΗ, την επιτάχυνση της απορρόφησης πόρων από το ΕΣΠΑ και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, καθώς και την πάταξη της γραφειοκρατίας. Ακόμη, ζήτησε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και την υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων ενίσχυσης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. Την ανάγκη να βάλουμε όλοι πλάτη προκειμένου η χώρα μας να βγει από το τούνελ της ύφεσης επισήμανε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στη δεξίωση. Προέβλεψε μάλιστα ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα διαφανούν σημάδια ανάπτυξης ενώ υπογράμμισε ότι η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το μοχλό ανάπτυξης για την υπόλοιπη χώρα.
Πρώτο κρίσιμο τεστ για τον κρατικό δανεισμό την Τρίτη με την έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων
Το πρώτο κρίσιμο τεστ για την πορεία του κρατικού δανεισμού πραγματοποιείται αύριο, με το Δημόσιο να αναζητά κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον, με την έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων. Πρόκειται για την πρώτη μηνιαία έκδοση τίτλων μετά τον Δεκέμβριο, όπου δεν πραγματοποιήθηκε καμία δημοπρασία και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το επιτόκιο ίσως ξεπεράσει το 5%. Αναμένεται δηλαδή, να κυμανθεί σε επίπεδα ανάλογα με αυτά που καταβάλλει ήδη για τα δάνεια των 110 δισ. που λαμβάνει από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Στο 4,7% διαμορφώθηκε σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός το 2010
Στο 4,7% διαμορφώθηκε σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός το 2010, ενώ τον Δεκέμβριο έκλεισε κοντά στο 4,9%. Στα επίπεδα του 3,3% βρέθηκε ο δομικός πληθωρισμός τον Δεκέμβριο (εξαιρούνται οι τιμές καυσίμων και τροφίμων) κινούμενος στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου 12μηνου. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αναμένεται να ανακοινώσει αύριο τα στοιχεία για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Δεκεμβρίου, τα οποία θα δείχνουν διατήρηση του πληθωρισμού στα επίπεδα του Νοεμβρίου. Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 4,9% από 5,2% τον Οκτώβριο.
Στο 4,6% η ύφεση στην Ελλάδα στο γ' τρίμηνο βάσει Eurostat
Μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις ήταν η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 4,6% και σε τριμηνιαία βάση κατά 1,3%. Οι αρχικές εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έκαναν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,5% σε ετήσια βάση και κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση. Την ίδια περίοδο, επιβράδυνση παρουσίασε η ανάπτυξη τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι αύξησης 1% που είχε σημειώσει το δεύτερο τρίμηνο, έναντι του πρώτου. Στην αρχική της εκτίμηση η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία έκανε λόγο για άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,4%.
Πηγή: ΒΕΑ