- – Σε απλοποίηση του συστήματος των κανόνων υπολογισμού και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η διοίκηση του ΙΚΑ με στόχο τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής αλλά και της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες του Ιδρύματος. Χθες ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την πορεία του ασφαλιστικού νόμου, ανακοίνωσε ότι θα μειωθούν με νομοθετική ρύθμιση οι «κανόνες – πακέτα» ασφάλισης, οι οποίοι ορίζονται βάσει της ιδιότητας των ασφαλισμένων (χρόνος ασφάλισης, επικουρικό ταμείο, έτη ασφάλισης) από 850 σε 7 έως 10 εντός του 2011. Εν συνεχεία, κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών, στόχος του ΙΚΑ είναι να μείνουν μόνο 3 βασικοί τύποι. Όπως δήλωσε ο κ. Σπυρόπουλος στην EΞΠPEΣ, τόσο οι εργαζόμενοι στα λογιστήρια των επιχειρήσεων, όσο και στο ΙΚΑ ταλαιπωρούνται λόγω της πολυπλοκότητας του συστήματος με αποτέλεσμα να γίνονται λάθη και να μην εισπράττονται τελικά οι ασφαλιστικές εισφορές. Μάλιστα ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε ότι με τη συγχώνευση αλλά και κατάργηση πακέτων ασφαλιστικής κάλυψης θα υπάρξει οριακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
- – Η ανεργία τον Οκτώβριο του 2010 ξεπέρασε, για πρώτη φορά, το όριο του 13%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η ανεργία διαμορφώθηκε στο 13,5%, σε ετήσια βάση, από 12,6% τον Σεπτέμβριο. Το ποσοστό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2004.
Τα στοιχεία δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα και συνεπώς δεν ενσωματώνουν παράγοντες όπως η προσωρινή ενίσχυση της απασχόλησης λόγω τουρισμού. Το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τη Eurostat, είχε διαμορφωθεί στο 10,1% τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 192.908 άτομα (αύξηση 39,3%) και τον Οκτώβριο 2010 ανέρχονταν σε 684.047 άτομα. Παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 56.332 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2010 (αύξηση 9%).
- – Σε φορτισμένο κλίμα ξεκίνησε η διαβούλευση κυβέρνησης και φορέων για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με τον χρόνο να πιέζει καθώς, βάσει του μνημονίου, η οριζόντια ρύθμιση για την άρση των εμποδίων θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή με νομοσχέδιο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Σειρά συναντήσεων είχε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους υπουργούς Υποδομών Δ. Ρέππα, Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη για να οριστικοποιηθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Στις συναντήσεις αυτές μετείχαν και οι θεσμικοί εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων φορέων.
Μετά την ψήφιση της οριζόντιας διάταξης κάθε υπουργείο θα πρέπει να εξειδικεύσει -είτε με υπουργική απόφαση είτε με Προεδρικό Διάταγμα- τις παραμέτρους για το άνοιγμα των επαγγελματικών κλάδων που βρίσκεται στον τομέα ευθύνης του.
Με έντονο τρόπο αντέδρασαν οι εκπρόσωποι των μηχανικών και δικηγόρων που μετείχαν στις υπουργικές συσκέψεις και εξέφρασαν τη διαφωνία τους για την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και γεωγραφικών περιορισμών.
Οι συναντήσεις θα επαναληφθούν και την ερχόμενη εβδομάδα πριν δοθεί για διαβούλευση το νομοσχέδιο, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος συζητήσεων.
- – Την καταβολή του ΦΠΑ τμηματικά, τον συμψηφισμό του με οφειλές του δημοσίου, τις οφειλές προς ΔΟΥ με επιστροφές καθώς και ένα είδος εκχώρησης απαιτήσεων χωρίς αναγωγή (factoring without recourse) για απαιτήσεις των επιχειρήσεων από το Δημόσιο αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση και το πάγωμα των εξώσεων για επαγγελματική στέγη ζητεί η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος με έγγραφό της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Στην επιστολή της προς τον υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι η καθυστέρηση καταβολής του Φ.Π.Α από τις επιχειρήσεις προς το Δημόσιο είναι ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να αντιμετωπισθεί, ''όχι όμως με λεονταρισμούς περί ποινικοποίησης και φυλακίσεων, αλλά με σωστή ανάγνωση της πραγματικότητας και σωστές παρεμβάσεις που θα ανατρέπουν τις αντιξοότητες και τις στρεβλώσεις και που μόνον τότε θα δικαιολογούν και περαιτέρω αυστηροποίηση των σχετικών Διατάξεων''.
Υπογραμμίζει ότι οι συνεχείς αυξήσεις του Φ.Π.Α ανατρέπουν τις όποιες προσπάθειες, αλλά και τις προβλέψεις του υπουργείου για αύξηση εσόδων και σημειώνει ότι,'' ειδικά από τις μικρότερες επιχειρήσεις, όχι μόνο οι αυξήσεις στον Φ.Π.Α δεν έχουν περάσει στον καταναλωτή (δεν πληρώνονται ουσιαστικά από τον καταναλωτή), αλλά επιβαρύνουν στην ουσία την φορολόγηση των επιχειρήσεων.
- – Κλίμα συναίνεσης καταγράφεται στις συζητήσεις για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης στον κλάδο του εμπορίου με τους συνδικαλιστές των εργαζομένων (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας) και των εργοδοτικών οργανώσεων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΛΠΕ) να εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι εντός του Ιανουαρίου θα έχουν υπογράψει τη σχετική σύμβαση την οποία και χαρακτηρίζουν ως «λεπτών ισορροπιών». Πρέπει να επισημανθεί ότι οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων του συγκεκριμένου κλάδου ενδιαφέρονται για την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων δεδομένου ότι η ραγδαία μείωση της κατανάλωσης (ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης μισθών και συντάξεων) έχει δραματικές επιπτώσεις στην επιβίωση των επιχειρήσεων, έτσι θεωρείται δεδομένη από όλες τις πλευρές οι ανάγκη υπογραφής ικανοποιητικής σύμβασης.
Οι συνδικαλιστές συμφωνούν ότι η προσπάθεια διασφάλισης της ομολογουμένως εύθραυστης εργασιακής ειρήνης στον κλάδο του εμπορίου, εδράζεται στους εξής άξονες:
Στην υπογραφή σύμβασης διάρκειας δύο ετών που θα καλύπτει το προηγούμενο και το τρέχον έτος.
Μισθολογική αύξηση θα προβλέπεται μόνο για το 2011 και αναμένεται ότι δεν θα ξεπεράσει την προβλεπόμενη από την Εθνική Σύμβαση Εργασίας.
Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της αργίας της Κυριακής, ούτε διεύρυνσης του ωραρίου εργασίας.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν θέμα προστασίας της κλαδικής σύμβασης έναντι των επιχειρησιακών και παράλληλα διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Εξάλλου, οι δύο πλευρές, συμφώνησαν στην από κοινού εξέταση του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, με στόχο την επικαιροποίηση του και την υποβολή ενιαίας πρότασης προς την Πολιτεία για κεντρική νομοθετική ρύθμιση, που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία χωρίς παραβιάσεις.
Επίσης, συμφωνήθηκε η σύσταση κοινού φορέα μελέτης και τεκμηρίωσης των κλαδικών ζητημάτων.
- – Οι αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να υπάρξει νέος γύρος «τεστ κοπώσεως» στις κορυφαίες τράπεζες της Ένωσης, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority – EBA), η οποία ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της την 1η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο νέος γύρος των «τεστ κοπώσεως» θα πραγματοποιηθεί εντός του α'Α εξαμήνου του 2011, με τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, να πιέζει ώστε η διαδικασία να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Η νεοϊδρυθείσα εποπτική αρχή ανακοίνωσε ότι η μεθοδολογία των εξετάσεων θα βασιστεί σε εκείνη που χρησιμοποιήθηκε το 2010 και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα θα γίνουν αντικείμενο «αυστηρής διαδικασίας επιθεώρησης και ποιοτικού ελέγχου».
- – Επίθεση κατά των οίκων αξιολόγησης καθώς και για τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές εξαπέλυσε χθες από την Αθήνα ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε. Μ. Μπαρνιέ, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών ΙΣΤΑΜΕ – Ανδρέας Παπανδρέου, με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρωπαϊκή ΄Eνωση». Ο κ. Μπαρνιέ υπογράμμισε ότι «θέλουν το γρήγορο κέρδος, όταν εμείς επιδιώκουμε τη διαφάνεια στις συναλλαγές που γίνονται». Με ανάλογα αιχμηρή διάθεση ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε (στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης) ότι οι εν λόγω οίκοι «αγνοούν τη θετική αξιολόγηση που παίρνουμε κάθε τρεις μήνες από την τρόικα και κατά έναν παράδοξο τρόπο, η δική τους βαθμολογία έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στις αγορές από ό,τι η βαθμολογία Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ».
- – Η Γερμανία είναι διατεθειμένη να συζητήσει τη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων που έλαβε η Ελλάδα τον περασμένο Μάιο από Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ, όπως τουλάχιστον υποστήριξε ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του χθες. Σε ό,τι αφορά τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης, ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε ακόμη πολύ πρόωρες τις συζητήσεις για ενίσχυση των κεφαλαίων και μη ρεαλιστικά τα όσα λέγονται περί ανάγκης να βελτιωθεί το προσωρινό ταμείο στήριξης. Δήλωσε, ωστόσο, ανοικτός σε συζητήσεις για την πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ταμείου.
- – Το θέμα της μείωσης των επιτοκίων των δανείων – που χορηγούνται από την ΕΕ στις χώρες-μέλη που έχουν δυσκολία δανεισμού από τις αγορές – είναι πιθανό να συζητηθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών που συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Μπλούμπεργκ. Το δημοσίευμα επικαλείται τέσσερις ανώνυμες πηγές που έχουν άμεση γνώση των συζητήσεων, σύμφωνα με τις οποίες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη εξετάζουν το θέμα της μείωσης των επιτοκίων των δανείων διάσωσης σε αντάλλαγμα νέων εγγυήσεων για τον περιορισμό του κρατικού χρέους, ως μέρος του σχεδίου για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια διάσωσης θεωρείται απαραίτητη από οικονομολόγους, αναφέρει το δημοσίευμα.
Πηγή: ΒΕΑ