Επικαιρότητα ΒΕΑ 28-1-2011

  • – Εντολή, για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης στις 200.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, έδωσε στην διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών με εγκύκλιο ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας χρησιμοποιεί ως έσχατο μέτρο πίεσης την σύνταξη Πράξης Επιβολής Εισφορών και Πρόσθετων Τελών (Π.Ε.Ε.Π.Τ.), σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, προκειμένου να εισπράξει μέρος του οφειλόμενου ποσού, το οποίο αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος παραγραφής μέρους των οφειλών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η Π.Ε.Ε.Π.Τ. θα επιδίδεται στον οφειλέτη επιχειρηματία μέσω ταχυδρομείου ή μέσω δικαστικών επιμελητών ή εξουσιοδοτημένων από το ΔΣ του Οργανισμού υπαλλήλων και εντός 20 ημερών θα καλείται να εξοφλήσει το αναγραφόμενο ποσό. Μάλιστα το ποσό αυτό δεν αναπροσαρμόζεται και θα επιβαρύνεται στο σύνολο του με τα πρόσθετα τέλη από την πρώτη του μεθεπόμενου μήνα της έκδοσης της.

Μετά την παρέλευση ενός μηνός από την επίδοση της Π.Ε.Ε.Π.Τ. στον οφειλέτη και εφόσον δεν έχει προσέλθει για εξόφληση ή ρύθμιση της οφειλής ξεκινά η εφαρμογή αναγκαστικά μέτρα κατά του οφειλέτη τα οποία είναι:

  • 1. Η κατάσχεση κινητών που βρίσκονται στην κατοχή του οφειλέτη ή στην κατοχή κάποιου τρίτου (π.χ. χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πράγματα του οφειλέτη που έχουν δανειστεί σε άλλο πρόσωπο ή απαιτήσεις που εκείνος έχει από πελάτες του).

2. Η κατάσχεση ακινήτων.

Για την διενέργεια οποιουδήποτε αναγκαστικού μέτρου θα απαιτείται έγγραφη παραγγελία, ενώ για τη διαδικασία επιβολής κατάσχεσης επί κινητών και ακίνητων του οφειλέτη θα συντάσσεται σχετική έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης. Το επόμενο στάδιο είναι η έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού μετά από 15 μέρες από την κατάσχεση, ενώ μετά από 40 μέρες για την κατάσχεση ακινήτων.

  • – Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους απέρριψε για άλλη μία φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ωστόσο ότι περιμένει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ και μείωση του επιτοκίου δανεισμού. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση ελπίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ακόμα και φέτος.

  • – Υπέρ της απελευθέρωσης των «κλειστών» επαγγελμάτων τάσσεται η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, σύμφωνα με πανελλήνια δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών. Σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων θα λειτουργήσει υπέρ της οικονομίας, ωστόσο όπως αναφέρουν, δεν πρέπει να επιτραπεί στα super markets να πωλούν βενζίνη ή φάρμακα.

  • – Με τροποποιήσεις σε επιμέρους άρθρα, μετά το δημόσιο διάλογο με όλους τους φορείς, κατατέθηκε στη Bουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την «Εξυγίανση, αναδιάρθρωση και ανάπτυξη των Αστικών Συγκοινωνιών Περιφέρειας Αττικής».

  • – Αγωνιστικό απεργιακό μέτωπο συγκροτούν οι γιατροί, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που έχει κατατεθεί στη Βουλή και ζητούν την απόσυρσή του. Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες πανελλαδικά προχωρούν από την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου οι γιατροί του ΙΚΑ.

  • – Μνημόνια συνεργασίας με τα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την κατάρτιση των δημοσιονομικών στατιστικών της χώρας στο πλαίσιο των υποχρεώσεων και της συμφωνίας με τη Eurostat για την παροχή στοιχείων στα αρμόδια κοινοτικά όργανα και άλλους φορείς, υπέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

  • – Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Νικόλαος Αναλυτής. Η συνεργασία αυτή θα καλύψει δράσεις με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, καθώς και για την προετοιμασία, υποστήριξη και διευκόλυνση των νέων, ηλικίας μέχρι 35 ετών, για την αποτελεσματικότερη ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

  • – Από την επόμενη εβδομάδα μέχρι το τέλος του 2011 θα δοθεί το πρώτο πακέτο για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, από το ΕΤΕΑΝ και το JEREMIE, το οποίο θα διοχετευθεί στην αγορά μέσω ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες. Αυτό ανακοίνωσε το υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σε ημερίδα για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας στην οικονομία.

  • – Προϋπόθεση για να περάσουμε από την ύφεση σε ανάπτυξη είναι να λύσουμε χρόνιες αδυναμίες και προβλήματα, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας παράλληλα πως οι τράπεζες είναι μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις.

  • – Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας», μέσω της πράξης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω παροχής κατ' οίκον υπηρεσιών φροντίδας σε εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών ανέργων και αναγνωρισμένα επαπειλούμενων με ανεργία εργαζομένων που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού», για την περίοδο από 1-1-2011 μέχρι 31-12-2011.

  • – Στην Αθήνα βρίσκονται τα τεχνικά κλιμάκια Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με την εφαρμογή του επικαιροποιημένου μνημονίου. Με την άφιξη των κλιμακίων αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές αποφάσεις της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά και της καταβολής των 15 δισ. ευρώ της τέταρτης δόσης.

  • – Από τις 30 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου θα διεξαχθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) η γενική απογραφή του πληθυσμού και των κατοικιών της χώρας, ενώ θα έχει προηγηθεί -από 1 έως 28 Φεβρουαρίου- η γενική απογραφή των κτιρίων. Στόχος της γενικής απογραφής πληθυσμού και κατοικιών, που θα έχει ημερομηνία αναφοράς την 29η Μαρτίου, είναι να καταγραφούν όλα τα άτομα που διαμένουν στην ελληνική επικράτεια, στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, δηλ. στον τόπο της συνήθους διαμονής τους.

Αργυρώ Μαυρούλη
Δημοσιογράφος

Πηγή: ΒΕΑ