Στα ύψη το spread μετά την υποβάθμιση από την Moody's
Iσχυρές πιέσεις εκδηλώνονται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, αλλά και στους τίτλους άλλων χωρών της ευρω-περιφέρειας, μετά την επιθετική υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες από τον οίκο Moody's. Συγεκριμένα, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε μέχρι τις 936 μονάδες βάσης, υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιανουαρίου, σημειώνοντας άνοδο 32 μονάδων σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς. Την περασμένη Παρασκευή είχε διαμορφωθεί στις 886. Η Moody's προχώρησε σε υποβάθμιση-σοκ της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, σε Β1 από το Ba1, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης, εξαιτίας, όπως ανέφερε, των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και τον «αμείωτο» κίνδυνο χρεοκοπίας.
«Ψαλίδα» 22% στις αμοιβές ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα
Κατά 22,2% χαμηλότερα αμείβονται οι γυναίκες από τους άνδρες καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους στην Ελλάδα, έναντι 17,5% κατά μέσο όρο στην ΕΕ, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat για τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. «Η μείωση της διαφοράς των αμοιβών ανδρών και γυναικών προχωρά με αργό ρυθμό», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το 2008, ο ρυθμός αυτός κυμαίνεται από 5% στην Ιταλία έως 30% στην Εσθονία, αντανακλώντας τον πολύπλοκο και διαρκή χαρακτήρα των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας. Η Ελλάδα, με ποσοστό 22,2%, κατατάσσεται στην τέταρτη θέση από το τέλος, μετά την Εσθονία, την Τσεχία (26%), την Αυστρία (25,5%) και τη Γερμανία (23%).
Σταθερά στην Ελλάδα η ακριβότερη βενζίνη της Ευρώπης
Το ‘χρυσό' μετάλλιο, ανεξαρτήτως του πετρελαϊκού ράλι, κρατά η Ελλάδα ανάμεσα στις 27 χώρες-μέλη της Ε. Ε αφού τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (28/2/2011), δίνουν τη μέση τιμή της βενζίνης στη χώρα μας στα 1,637 ευρώ/ λίτρο, που ακολουθείται στη δεύτερη θέση από την Ολλανδία (1,633 ευρώ) και στην τρίτη θέση από τη Δανία (1,605).
Ιδρύονται 15 κέντρα είσπραξης εσόδων
Στην ίδρυση 15 Περιφερειακών Κέντρων Είσπραξης Εσόδων (ΠΕΚΕΕ) προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, που έχει μετατεθεί περί τα τέλη του πρώτου εξαμήνου. Τη συγκεκριμένη απόφαση ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη συνάντησή του με τους δεκατρείς περιφερειάρχες της χώρας, επισημαίνοντας ότι η επίσπευση των σχετικών διαδικασιών επιβάλλεται, λόγων των αδυναμιών που εμφανίζει σήμερα ο εισπρακτικός μηχανισμός, κυρίως όσον αφορά στη συλλογή του ΦΠΑ.
Πηγή: ΒΕΘ